25. podelitev priznanj ZSŠDI
Briščiki, 14.12.2006
Pred velikim številom ljubiteljev športa in gostov je bilo v telvoadnici Večnamenskega centra pri Briščikih 23. skupno nagrajevanje najjboljših športnikov Primorske z obeh strani meje. Ob tej priložnosti je Združenje slvoenskih športnih društev v Italiji podelilo tradicionalna priznanja našim športnim delavcem in posameznikom za športno kariero.

Za zasluge na športnem področju

Christian Briscich
Za trenerski poklic se je odločil pravzaprav zelo zgodaj, ko je bil še aktiven igralec v mladinskih vrstah Športnega združenja Jadran. V novo pedagoško vlogo se je dodobra vživel in pri matičnem Športnem društvu Kontovel vzgojil celo vrsto generacij mladih košarkarjev, ki so se kalili v njegovi šoli, ki je zaobjemala prve korake in prvia soočanja s to igro. Christian ostaja zvest najmlajšim, saj vodi športno šolo Športnega društva Polet in vodi najmlajše pri Športnem društvu Breg. Ob obiskovanju deželnih in državnih tečajev se je povzpel do najvišje stopnje vaditeljskega staža in je eden redkih trenerjev – specialistov za naše najmajše košarkarje.

Vojka Kralj
Težko bi si predstaljali slovenski športni prostor brez nekaterih ljudi, ki so kot steber, na katerem sloni večji del vsakodnevnega dela. Ne pretiravamo, če trdimo, da je eden takih stebrov tudi Vojka Kralj, ki smatra pomoč drugim kot lastni vsakodnevni credo.Že nekaj desetletij duša Slovenskega planinskega društva Trst, dolgo let tudi tajnica pri Jadralnem kluba Čupa, danes tudi opora pri domačem trebenskem Športnem društvu Primorec. Res je, težko bi si predstavljali bogato življenje vseh teh društev brez njene bistvene pomoči.

Valter Mikluz
Vsem je znano, da se lahko naš šport razvija, raste in uspeva predvsem po zaslugi zanesenjakov in velikih navdušencev, ki nesebično vlagajo svoje energije v vsakodnevno delo v društvu. Eden takih je prav gotovo Valter Mikluz, ki se je že davno z dušo in telesom zapisal odbojkarski igri. Bil je med ustanovitelji odbojkarskega odseka pri Prosvetnem športnem društvu Naš prapor, kjer je bil dolga leta najprej igralec, z leti pa postal nenadomestljiva osebnost, okoli katere se vrti vsa društvena dejavnost. Ne pretiravamo, če postavimo trditev, da odbojke pri Naš praporju ne bi bilo, če ne bi pri društvu ne imeli take strokovne osebnosti kot je Valter Mikluz.

Športna kariera

Daniele Braini
Daniele Braini nedvomno sodi v tisto zvrst zamejskih igralcev, ki so s svojim navdušenjem, resnostjo in predanostjo veliko pripomogli, da je odbojka na Goriškem v letih dosegla zelo visoko raven. Svojo športno pot je Daniele sicer pričel v nogometnem svetu, a je že po nekaj sezonah začutil, da je njegova športna pot drugačna, odbojkarska! Tako je najprej igral pri domači Juventini, kasneje pri Valu, potem pri Našem praporju, zadnjih 15 pa uspešno in zavzeto brani barve Športnega združenja Soča iz sovodenjske občine. Z več kot 25 leti aktivnega igranja je Daniele zamejski odbojkar z najdaljšm igralskim stažem.

Cirila Devetti
Slovenski ženski tenis v Italiji prav gotovo vsebinsko lahko povezujemo z imenom današnje nagrajenke – Cirile Devetti. Teniški igri se je približala kot univerzitetna študentka; najprej je igrala pri goriškem klubu Campagnuzza, ko pa jo je življenjska pot zanesla v Trst, je pristopila k Športnemu združenju Gaja. Tu se je njena teniška kariera v polnem razvila in obogatila z vrsto pokrajinskih naslovov v raznih kategorijah, velikokrat se je povzpela v sam deželni vrh, bila pa je tudi v prvi skupini tretje kategorije na državni lestvici. To so igralski uspehi: vendar je mogoče še bolj bistveno to, da se je Cirila odločila tudi za trenerski poklic, ušpešno opravila ustrezne tečaje in je pri teniški sekciji Gaje danes nenadomestljiva strokovna figura pri delu z najmlajšimi.