26. PODELITEV PRIZNANJ ZSŠDI 2009
Postojna (Slovenija), 10.12.2009
V okviru prireditve Naš športnik 2009, ki je bila v hotelu Kras v Postojni, je Združenje slovenskih šporntih društev v Italiji izročilo priznanja najzaslužnejšim športnim delavcem, posebna priznanja in priznanje za športno kariero.

Za zasluge na športnem področju

Domenico CENTRONE
Velikokrat jamramo, da se pripadniki večinskega – italijanskega naroda – zelo težko približajo naši stvarnosti in se vanjo sploh zmorejo vživeti. In vendar ni vedno in povsod tako! Domenico Centrone, dolgoletni predsednik Nogometnega kluba Kras, je v sebi zmogel najti toliko moči in energije, da se je priučil slovenščine, se popolnoma vpel v naše narodnostne okvire, se zagnano vrgel v delo na nogometnem področju in je danes prav gotovo že povsem “naš”!

Natalino CULOT
Naša letošnja trenerska nagrada je “zimsko” obarvana v smislu, da jo izročamo človeku, ki je svoj prosti čas zapisal objemu z naravo, saj gre za trenerja, ki mlajše in starejše uči smučarskih prvin. Na mladinskem področju je z najmlajšimi člani Slovenskega planinskega društva Gorica dosegel vidne rezultate, med katerimi prav gotovo izstopa nastop na državnem finalu Trofeje Ostržek. Danes namenja svoje znanje najmlajšim članom SK Devin in prav gotovo bo z isto zagnanostjo in vnemo, ki ju je v svoje delo vpletal doslej, zmogel tudi v bodoče vnašati v športni dialog z najmlajšimi in tako graditi nove tekmovalce.

Darko PAHOR
Čeprav še mlad, zasluži prav gotovo že danes eno vidnejših mest v široki galeriji portretov naših športnih delavcev. Navdušen nad namiznoteniško igro je prav ob tej športni zvrsti verjetno zaslutil, da bo njegova življenjska pot tudi tesno povezana prav s športom. Povsem vpet v vsa dogajanja v svoji vasi je dokaj hitro poprijel tudi za organizacijske vzvode v svojem športnem društvu in se v letih razvil v enega strokovno najbolj izpopolnjenih društvenih zanesenjakov. Kriška javnost na vseh ravneh od njega pričakuje še veliko.

Športna kariera

Tjaša GRUDEN
Prav gotovo gre za enega nosilnih stebrov Odbojkarskega društva Bor. Odbojkarski igri je od vedno, pravzaprav že iz otroštva, posvečala vse svoje energije in verjetno dobršen del razpoložljivega časa. Kot rešiser ekip, v katerih je igrala, je le-te pripeljala do odmevnih uspehov tako na deželni kot državni ravni in še danes je v društveni ekipi motor, okrog katerega se vrti vsa igra. Igranje že vrsto let spaja z organizacijskimi odgovornostmi, kar jo postavlja vsem nam za svetel zgled, ki ga je treba posnemati.

Andrej VOGRIČ
Prav gotovo lahko inačimo krasen vzpon goriške Olympia na odbojkarskem področju v zadnjih letih tudi z večplastno osebnostjo Andreja Vogriča. Od vedno navdušen nad to igra, je svojo igrlsko pot pričel še kot mlad fant pri OK Val, oblekel je tudi dres Našega praporja, glavnino svojih igralskih moči pa je posvetil Olympiji, kjer igra v bistvu neprekinjeno od daljnega leta 1992. Svojo široko športno razgledanost in predvsem znanje je sklenil usmerjati tudi v organizacijske prijeme, tako da je njegova istočasna pot igranja z vlogo športnega direktorja pri društvu, povsem naravna, nam pa za zgled.