Briščiki, 14.12.2006

23. skupno nagrajevanje Naš športnik
Pred velikim številom ljubiteljev športa in gostov je bilo v telovadnici Večnamenskega centra pri Briščikih 23. skupno nagrajevanje najjboljših športnikov Primorske z obeh strani meje. Med številnimi uglednimi gosti naj omenimo le konzula Slovneije v Trstu Marjana Šušmlja in deželno svetnico Tamaro Blažina. Kot gostitelj prireditve je prinesel svoj pozdrav župan občine Zgonik Mirko Sardoč, svoj poseg je nato imel predsednik ZSŠDI Jure Kufersin. Pozdrave je prinesel tudi predstavnik Slovenskega olimpijskega komiteja Slovenije, nekdanji olimpionik Miro Cerar. Po glasbenem utrinku Andrejke Možina in flavtistke Tamare Tretjak sta nastopila tudi člana skupine Dirty finger Ivo Tul in Samo Ferluga. Sledilo je nagrajevanje najboljših športnikov. Najboljši posameznik pri nas je za 2006 že osmič goriški odbojkar in italijanski reprezentant Matej Černic. Na drugem mestu je je motociklist Mitja Emili, tretji pa nogometaš na mivki Michele Leghissa. Najboljša posameznica je že sedmič Poletova kotalkarica in novopečena svetovna prvakinja Tanja Romano. Na drugem mestu je Mladinina rolkarica Mateja Bogatec, na tretjem pa sta ex-aequo Gajina teniška igralka Paola Cigui in Mladinina smučarka Veronica Tence, najboljša ekipa je kriška Vesna, najboljša mladinska ekipa pa Čupina jadralna dvojica Jaš Farneti in Simon Sivitz Košuta.
Ob tej priložnosti je ZSŠDI podelilo tudi priznanja najzaslužnejšim športnim delavcem, ki so za 2006 naslednji: Christian Briscich za košarko, vsestranska športna delavka Vojka Kralj in Valter Mikluz za odbojko; za športno kariero sta dobila priznanji Daniele Braini za odbojko in Cirila Devetti za tenis. (glej utemeljitve)
Na Primorskem so bili najboljši med posameznicami kanuistka Špela Ponomarenko, med psoamezniki plavalec Matjaž Markič, za ekipo leta pa rokometno društvo Gold club iz Hrpelj.

NAJ ŠPORTNIKI SLOVENCEV V ITALIJI 2006
POSAMEZNIKI
1. Matej Černic (odbojka)
V Sloveniji in Italiji najbolj poznan zamejski športnik je bil tudi letos stalni član italijanske državne odbojkarske reprezentance, s katero je pred nekaj dnevi osvojil 5. mesto na svetovnem prvenstvu na Japonskem. 28-letni Matej je letos postal tudi prvi slovenski športnik v Italiji, ki se lahko ponaša z nastopom v finalnem četveroboju klubske Lige prvakov, kjer je v dresu grškega Iraklisa osvojil končno 2. mesto.

2. Mitja Emili (motociklizem)
31-letni proseški motociklist je že vrsto let predan železnim konjičkom. Kot mehanik je že sodeloval na dirkah svetovnega prvenstva superbike, priložnost, da se dokaže tudi kot voznik, pa je zagrabil z odprtimi rokami. Letos je osvojil naslov evropskega prvaka v kategoriji superstock, na državnem prvenstvu v razredu kawasaki pa se je do zadnjega zavoja zadnje dirke boril za zmago, na koncu pa pristal na vsekakor prestižnem 2. mestu.

3. Michele Leghissa (nogomet na mivki)
31-letni igralec Nogometnega kluba Kras iz Repna je že nekaj sezon stalni član italijanske državne nogometne reprezentance na mivki. Čvrsti Krasov branilec je z njo novembra letos nastopil tudi na svetovnem prvenstvu pod okriljem Mednarodne nogometne zveze FIFA v Rio De Janeiru, kjer se sicer ekipa v svetlomodrem dresu ni najbolje odrezala. V državi, ki dobesedno živi za nogomet, pa je za Leghisso že samo članstvo v reprezentanci velik uspeh.

POSAMEZNICE
1. Tanja Romano (kotalkanje)
Na svetovnem prvenstvu v španski Murcii se je 23-letna Poletova kotalkarica spet zavihtela na svetovni prestol. Zlato medaljo je osvojila tako v prostem programu kot v kombinaciji. Najboljša kotalkarica na svetu je že peto leto zapored, tekmice pa je zasenčila tudi s kakovostjo svojega programa. Letošnji uspeh je še toliko slajši, če vemo, da je po slabem nastopu prvega dne v obveznih likih kazalo, da ji naslova v kombinaciji ne bo uspelo ubraniti.

2. Mateja Bogatec (rolkanje)
23-letna rolkarica kriškega športnega društva Mladina je bila tudi letos v središču pozornosti tako na državni kot mednarodni ravni. Najodmevnejše rezultate je dosegla na evropskem prvenstvu v ruskem mestu Jaroslav, kjer je osvojila srebrno medaljo v teku na 20 km s skupinskim startom, v štafeti pa je osvojila evropski naslov. Mateja je tudi najboljša tržaška smučarska tekačica in je v minuli zimi v tej športni panogi prvič nastopila tudi na državni ravni.

3. Veronica Tence (smučanje)
15-letna smučarka kriškega športnega društva Mladina je že nekaj sezon v samem deželnem mladinskem vrhu. Letos pa se je izkazala tudi na državnem prvenstvu v kraju Ponte di Legno, kjer je med naraščajnicami osvojila v veleslalomu absolutno 9. mesto v Italiji.

3. Paola Cigui (tenis)
17-letna tenisačica Športnega združenja Gaja s Padrič je najboljša mladinka v naši deželi, letos pa se je izkazala tudi na številnih državnih in mednarodnih turnirjih. Na enem izmed teh je tudi prvič osvojila točko na svetovni mladinski lestvici ITF.

ČLANSKA EKIPA
ŠD Vesna (nogomet)
Križ je vas, ki dobesedno diha s svojim nogometnim moštvom. Ta vaščanom že nekaj let poklanja izjemne rezultate. Že peto leto zapored nastopa Vesna v elitni nogometni ligi, kar je najvišje prvenstvo za amaterje, v njem pa zadnja leta igra tudi pomembno vlogo. Nov veter je zavel tudi v društvenem vodstvu, ki je obudilo mladinski sektor, sodeluje z ostalimi slovenskimi nogometnimi društvi in si prizadeva vključevati v moštvo čimveč domačih igralcev.

MLADINSKA EKIPA
ČUPA (jadranje – razred 420, Jaš Farneti, Simon Sivitz Košuta)
Mlada tekmovalca Jadralnega kluba Čupa iz Sesljana sta v letošnjem letu vnovič dokazala, da se razvijata v izjemno perspektivno jadralsko dvojico. V dvosedu razreda 420 sta na letošnjem državnem prvenstvu v Trapaniju osvojila absolutno 3. mesto in hkrati postala mladinska državna prvaka. Še prej sta na mladinskem svetovnem prvenstvu v Veliki Britaniji z 12. mestom pripomogla k ekipni zmagi Italije na trofeji Volvo Trophy. Na državni kakovostni lestvici zasedata absolutno 2. mesto, čez nekaj dni pa bosta varovanca trenerja Matjaža Antonaca poletela na Novo Zelandijo, kjer bo januarja svetovno člansko prvenstvo, na katerem bosta skušala spet presenetiti.

NAJ ŠPORTNIKI PRIMORSKE 2006
POSAMEZNIKI
1. Matjaž Markič (plavanje)
Koprskemu plavalcu Matjažu Markiču se je po lanskem tržaškem bronu v petindvajsetmetrskem bazenu letos uspelo uvrstiti tudi na stopničke evropskega prvenstva v petdesetmetrskem bazenu. V svoji paradni disciplini petdeset metrov prsno je s tretjim mestom osvojil edino slovensko kolajno na prvenstvu v Budimpešti.

2. Primož Brezec (košarka)
Sežanski košarkar Primož Brezec je že dolgo tega prerasel domače okolje. Pred leti se je odpravil v Ljubljano, od tam pa v Združene države Amerike, kjer v ligi NBA igra pri moštvu Charlotte Bobcats. Je eden stebrov državne reprezentance, s katero je letos nastopil na svetovnem prvenstvu.

3. Matej Mugerli (cestno kolesarjenje)
Petindvajsetletni solkanski kolesar Matej Mugerli, ki nastopa za italijansko profesionalno moštvo Liquigas, je prvi Slovenec, ki mu je uspelo zmagati na kolesarski dirki najvišjje kategorije serije Protour. Na dirki po Kataloniji je v šesti etapi prvi privozil na cilj v Lloret de Mar.

Med šesterico nominiranih so še novogoriški nogometaš Valter Birsa, sedaj igralec francoskega Sochauxa, koprski jadralec Gašper Vinčec in novogoriški atlet Andrej Batagelj.

POSAMEZNICE
1. Špela Ponomarenko (kajakaštvo na mirnih vodah)
Članica kajak kanu kluba Žusterna Špela Ponomarenko se je na letošnjem evropskem prvenstvu v kajaku in kanuju na mirnih vodah povzpela na stopničke. V madžarskem Szegedu si je na najkrajši dvestometrski progi priveslala srebrno kolajno,kar je največji dosedanji slovenski uspeh v tem športu.

2. Majda Jerman (veslanje)
Tekmovalka Veslaškega kluba Izola Majda Jerman napreduje iz leta v leto. Z vztrajnostjo in trdim delom je postala najboljša slovenska veslačica, z zmago v malem finalu in s skupnim sedmim mestom na svetovnem prvenstvu v angleškem Etonu pa je potrdila tudi svojo kandidaturo za Peking.

3. Andreja Klepač (tenis)
Koprska teniška igralka Andreja Klepač, ki nastopa za teniški klub Radenci, je tudi letos napredovala na svetovni lestvici. Na mednarodnih turnirjih je zabeležila nekaj dobrih uvrstitev in je tudi stalna članica državne reprezentance.

Med šesterico nominirank sta še atletinji Mateja Kosovelj, športno društvo Nanos, in Radmila Vukmirovič, Atletski klub ter odbojkarica Tina Lipicer, ki igra v poljskem prvenstvu.

EKIPNO
1. RK Gold club Hrpelje (rokomet)
Hrpeljski rokometaši so bili na domačem prizorišču drugi v državnem prvenstvu in v pokalu Slovenije, kar jim je prineslo nastop v ligi prvakov. V evroligi so se prebili med najboljših šestnajst evropskih moštev in s tem dosegli svoj največji dosedanji uspeh.

2. ND Hit Gorica (nogomet)
S tretjim zaporednim naslovom državnega prvaka in skupno četrtim so Novogoričani kronali izjemno uspešen tekmovalni ciklus in začenjajo novega. Jeseni so močno pomladili moštvo in pričakujejo, da se jim bo ponovno obrestovalo dobro delo z mladimi.

3. NK Koper (nogomet)
Koprski nogometaši so po dolgih letih znova prišli do pomembne lovorike. Z zmago v celjskem finalu so si priborili slovenski nogometni pokal.

Med šesterico nominiranih so se uvrstile še odbojkarice Hita Nove Gorice, namiznoteniške igralke vrtojbenske Iskre Avtoelektrike in odbojkarji kanalskega Salonita.