Dobrovo (Slovenija), 13.12.2007

24. skupno nagrajevanje Naš športnik 2007
V vinski kleti Goriška brda so podelili priznanja najboljšim primorskim športnikom z obeh strani meje za dosežke v letu 2007. Prireditev Naš športnik 2007 so že 24. skupno pripravili Radio in Televizija Koper, deželni sedež RAI za Furlanijo – Julijsko krajino, Primorske novice, Primorski dnevnik, Novi Matajur in Združenje slovenskih športnih društev v Italiji. Pred tem je nagrajevanje dobro dvajsetletje potekalo na vsaki strani meje ločeno. Na prireditvi v Dobrovem so poudarili, da je sedanje odpravljanje meje, ki je več kot šestdeset let ločevala Primorce, tudi sad preteklih prizadevanj za njeno preseganje. In med slednje kaže prišteti tudi pobudo primorskih medijev in športnih društev izpred štiriindvajsetih let.
Po uvodnem pozdravu župana Franca Mužiča sta imela svoja posega še predsednik ZSŠDI Jure Kufersin in predsednik olimpijske akademije Miroslav Cerar. Z glasbenimi točkami so večer popestrili Ylenia, Miran Rudan in Lara Baruca.
Za najboljšo slovensko športnico v Italiji so tudi letos razglasili najboljšo umetnostno kotalkarico vseh časov, enajstkratno svetovno prvakinjo Tanjo Romano. Drugo mesto je pripadlo italijanski odbojkarski reprezentantki Sandri Vitez, tretje pa si delita plavalka Lea Ušaj in namiznoteniška igralka Lisa Ridolfi.
V moški konkurenci je letos prvi italijanski reprezentant Loris Mania’ pred kolegom iz reprezentance Matejem Černicem in svetovnim rolkarskim prvakom v sprintu Davidom Bogatcem.
Z bronastim odličjem z evropskega jadralnega prvenstva v razredu 420 si je naslov najboljše zamejske ekipe prislužila posadka sesljanske Čupe Simon Sivitz Košuta – Jaš Ferneti, za najboljšo mladinsko vrsto pa so proglasili mlade nogometaše Pomladi, prvake tržaške pokrajine med naraščajniki.
Priznanja so prejeli tudi zamejski športni delavci Simon Komjanc, Robert Milič in Renato Štokelj. Za dolgoletno športno pot so nagradili Katjo Vodopivec in Daria Kovica, posebno priznanje pa so podelili Skladu Mitje Čuka.
Naslov najboljšega primorskega športnika v matični domovini je tudi letos pripadel bronastemu jadralcu s svetovnega prvenstva v razredu finn, Koprčanu Gašperju Vinčencu. Drugo mesto so prisodili Izolanu Mitji Gaspariniju, ki nastopa za slovenske odbojkarske prvake z Bleda, tretje pa podgrajskemu košarkarju Goranu Jagodniku.
Med dekleti je tudi letos najboljša koprska kajakašica Špela Ponomarenko, bronasta s svetovnega prvenstva. Na drugo mesto so uvrstili koprsko teniško igralko Andrej Klepač, na tretje pa šahovsko velemojstrico Janio Krivec.
Prvo mesto med ekipami so letos zasedle novogoriške odbojkarice, državne in pokalne prvakinje. Drugi so nogometaši Kopra, ki so se tudi letos okitili s slovensko pokalno lovoriko, tretji pa rokometaši koprskega Cimosa, ki so se prebili v vrh slovenskega rokometa.
Več nagrajencev ni neposredno dvignilo priznanj, saj so vsi zaposleni s pripravami v najvišjih ligah tako v Italii kot Sloveniji, Matej Černic pa celo v Rusiji z moskvoskim Dinamom. Priznanja so dvignili njihovi starši ali sorodniki.

NAJ ŠPORTNIKI SLOVENCEV V ITALIJI 2007
POSAMEZNIKI
1. Loris Manià (odbojka)
28-letni števerjanski odbojkar je novo ime italijanske odbojke. V nekaj mesecih se je iz rezerve pri sicer uglednem klubu Piacenza spremenil v standardnega prostega igralca državne reprezentance in Montichiarija v A1 ligi. Pred dnevi je bil med najzaslužnejšimi za uvrstitev Italije na olimpijske kvalifikacije, ki bodo januarja v Turčiji. Nekdanji igralec goriške Olympie in štandreškega Vala se odlikuje po izjemni borbenosti, gibčnosti in odlični tehnični pripravljenosti.

2. Matej Černic (odbojka)
29-letni odbojkar iz Gabrij pri Gorici je zdaj že nezamenljiv član italijanske državne odbojkarske reprezentance. Svoji bogati zbirki zmag in uspehov je letos dodal še osvojitev evropskega pokala Challenge cup v dresu sibirskega kluba Fakel Urengoj in imenovanje za najboljšega igralca tekme zvezd italijanske A1 lige. V letošnji sezoni brani barve Dinama iz Moskve, ki je eden od favoritov v boju za osvojitev letošnje Lige prvakov.

3. David Bogatec (rolkanje)
29-letni rolkar Športnega društva Mladina iz Križa je na svetovnem prvenstvu v skirollu v hrvaškem Oroslavju kot član italijanske državne reprezentance osvojil naslov svetovnega podprvaka v šprintu. V finalu proti Italijanu Berlandi je bil po 180 metrih in pri ciljni hitrosti 52 km na uro »prekratek« le za tisočinko sekunde. Bogatec, ki je v svojem klubu aktiven tudi kot trener in odbornik, se v šprintu lahko ponaša tudi z naslovom državnega prvaka.

POSAMEZNICE
1. Tanja Romano (kotalkanje)
24-letna kotalkarica Športnega društva Polet z Opčin pri Trstu je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Avstraliji osvojila še dve zlati kolajni. V kombinaciji je na mednarodni ravni nepremagana že šest let, v prostem programu pa pet let. Skupno ima s svetovnih prvenstev že enajst naslovov prvakinje, kar jo uvršča na prvo mesto najboljših kotalkaric vse časov. V Avstraliji je poleg tega izvedla brezhiben program, kakršnega v zgodovini kotalkanja ni izvedla še nobena ženska.

2. Sandra Vitez (odbojka)
20-letna odbojkarica s Kontovela pri Trstu je letos doživela krstni nastop v državni reprezentanci. V modrem dresu je nastopila na tekmi zvezd italijanske A lige ter na vseh tekmah mednarodnega Grand prixa, na katerem je Italija zasedla tretje mesto. S svojim sedanjim klubom Sassuolo iz bližine Modene je dosegla napredovanje v najvišjo ligo, hkrati pa bila imenovana za najboljšo mlado igralko A2-lige. Zdaj uspešno nastopa v A1-ligi.

3. Lisa Ridolfi (namizni tenis)
19-letna namiznoteniška igralka Lisa Ridolfi je letos še izboljšala svoje rezultate. Bivša članica zgoniškega Športnega krožka Kras, ki sedaj nastopa za moštvo San Donatese, je osvojila letos naslov državne prvakinje 2. kategorije, hkrati pa je bila prvič poklicana tudi v državno člansko reprezentanco in je sodelovala na turnirju v Bolgariji. Na državni jakostni lestvici zaseda 13. mesto.

3. Lea Ušaj (plavanje)
Šestnajstletna plavalka iz Devina, članica tržiškega kluba Adria, je na mladinskem zimskem državnem prvenstvu v Imperii pri Genovi osvojila bronasto medaljo na razdalji 400 metrov mešano, dan prej pa je bila na polovico krajši razdalji peta. Z doseženim rezultatom si je hkrati priborila pravico do nastopa na absolutnem državnem prvenstvu ter na prestižnih mednarodnih mitingih Coppa olimpica in Sette Colli.

ČLANSKA EKIPA
Čupa (jadranje – razred 420, Simon Sivitz Košuta, Jaš Farneti)
Mlada člana Jadralnega kluba Čupa iz Sesljana Simon Sivitz Košuta in Jaš Farneti sta letos opravila še dodaten kvalitetni skok. Na evropskem članskem prvenstvu v razredu 420 v Istanbulu sta varovanca trenerja Matjaža Antonaca povsem nepričakovano, a zelo zanesljivo, osvojila bronasto odličje, kar je eden večjih uspehov slovenskega jadranja v Italiji. V prihodnji sezoni bosta nastopila v olimpijskem razredu 470.

MLADINSKA EKIPA
Pomlad (nogomet – naraščajniki)
Nogometna ekipa naraščajnikov Pomladi je pod vodstvom trenerja Marina Kraglja osvojila pokrajinsko prvenstvo in si priborila pravico do nastopanja v elitni deželni konkurenci. To je bil prvi uspeh novonastalega nogometnega kluba Pomlad, ki pod svojo streho združuje vse mlade nogometaše slovenskih društev v Italiji in je lahko za zgled meddruštvenega sodelovanja pri nas.

NAJ ŠPORTNIKI PRIMORSKE 2007
POSAMEZNIKI
1. Gašpar Vinčec (jadranje)
Petindvajsetletni Koprčan Gašper Vinčec je bil letos najboljši slovenski jadralec. Na svetovnem prvenstvu razreda v portugalskem Cascaisu je osvojil bronasto kolajno, na evropskem prvenstvu je zasedel četrto mesto, na klasični prvokategorni regati v Kielu pa je premagal vso svetovno elito. Izpolnil je normo za nastop na olimpijskih igrah v Pekingu od katerih si veliko obeta.

2. Mitja Gasparini (odbojka)
Triindvajsetletni izolski odbojkar Mitja Gasparini je eden nosilcev igre blejskega odbojkarskega kluba, ki je zadnja leta v Sloveniji razred zase. Z blejskim moštvom je osvojil naslov državnega prvaka, prvaka evropskega pokala Top teams in Interlige. Nastopa tudi v slovenski državni reprezentanci in je med najbolj zaslužnimi za preporod slovenske odbojke in njen prodor z obrobja na osrednje mednarodno prizorišče.

3. Goran Jagodnik (košarka)
Triintridesetletni Podgrajčan Goran Jagodnik je začel igrati košarko v Kopru, zdaj pa že vrsto let nastopa v evropskih klubih. Letos je bil eden nosilcev igre slovenske košarkarske reprezentance, ki je na evropskem prvenstvu zasedla sedmo mesto in ji je za kolajno zmanjkal le kanček sreče.

 

POSAMEZNICE
1. Špela Ponomarenko (kajakaštvo na mirnih vodah)
Koprska kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko je tudi letos dokazala, da spada med svetovno elito. Na evropskem prvenstvu v Španiji je bila četrta na dvesto metrov in šesta na petsto. Na svetovnem prvenstvu v Pekingu je na najkrajši, dvestometrski prog osvojila bronasto kolajno, na petstometrski pa je žal ostala brez olimpijske norme. Kljub temu pekinška vrata zanjo še niso povsem zaprta.

2. Andreja Klepač (tenis)
Enaindvajsetletna Koprčanka Andreja Klepač je tudi letos napredovala na svetovni teniški lestvici in se zdaj že bliža stotemu mestu med svetovno elito. Letos se je sedemkrat uvrstila na glavne turnirje. V Avstraliji je dočakala svojo prvo uvrstitev na turnir velikega slama, v New Yorku drugo, v Wimbledonu se je prebila do zadnjega kroga kvalifikacij, v Portorožu pa se je uvrstila v finale dvojic.

3. Jana Krivec (šah)
Članica novogoriškega šahovskega kluba Jana Krivec iz Deskel je zadnja leta podrejala svojo šahovsko pot študiju, zdaj pa jo usklajuje z znanstvenoraziskovalnim delom. Kljub temu je slednjič le dočakala dokončno potrditev, da sodi med šahovsko elito. Osvojila je najvišji šahovski naslov, naslov velemojstrice. Na ekipnem evropskem prvenstvu je pripomogla k uvrstitvi slovenske reprezentance na šesto mesto.

 

EKIPE
1. OK HIT NOVA GORICA (ženska odbojka)
Igralke Odbojkarskega kluba Hit Nova Gorica so tudi letos prepričljivo najboljše v Sloveniji, saj so osvojile obe najpomembnejši slovenski lovoriki. Naslovu državnih prvakinj so dodale še zmago v pokalu Slovenije. Nastopajo tudi na mednarodnem prizorišču. V Interligi so zasedle drugo mesto, v pokalu CEV pa so se uvrstile v osmino finala.

2. F.C. KOPER (nogomet)
Koprski nogometaši so pod vodstvom trenerja Vlada Badžima znova presenetili slovensko javnost. Kljub temu, da so pred lansko sezono ostali brez pol ekipe, so z mladimi, pretežno doma vzgojenimi igralci obranili slovenski nogometni pokal. Tudi v jesenskem delu prvenstva so kljub ponovnemu osipu igralcev in napovedim, da se bodo borili za obstanek, zasedli tretje mesto, v pokalnem tekmovanju pa so se že prebili v polfinale.

3. RK CIMOS KOPER (rokomet)
Koprski rokometaši vztrajno nadaljujejo vzpon proti vrhu slovenskega rokometa. V državnem prvenstvu so zasedli tretje mesto in se tudi v novem prvenstvu borijo za najvišja mesta na lestvici . V pokalu EHF so se prebili v četrti krog. Uspešno delajo tudi z mladimi, ki so v vrhu slovenskega rokometa. Koprske rokometaše najdemo tudi v vseh slovenskih reprezentancah, tudi v najboljši.