Gorica, 18.12.2008

25. skupno nagrajevanje Naš športnik 2008
Loris Mania’, Tanja Romano, Kras (A2, ženske), Jadran Under 19 (košarka)
Jubilejni 25. izbor najboljših športnikov Primorske je bil tokrat v Kulturnem domu v Gorici. Najboljša zamejska športnika za 2008 sta med moškimi števerjanski odbojkar Loris Manià in tržaška kotalkarica Tanja Romano, med članskimi ekipami Krasova namiznoteniška vrsta A2 lige in med mladinskimi Jadranova postava under 19, ki je v sezoni 2007/08 nastopala v državnem prvenstvu.
 Na slovenski strani meje sta se uveljavila izolski jadralec Vasilij Žbogar, srebrna kolajna na olimpijskih igrah v Pekingu v razredu laser, in koprska kajakašica Špela Ponomarenko, na Kitajskem šesta na razdalji 500 metrov. Ekipa leta pa je bil Rokometni klub Cimos Koper. Soorganizator prireditve Združenje slovenskih športnih društev v Italiji je tudi letos podelilo svoja posebna priznanja: za najzaslužnejše športne delavce so bili imenovani Petra Križmančič, Mario Černic in Rado Šuber, za bogato športno kariero Daniela Ciocchi in Dean Oberdan, za dolgoletno pomoč našemu športu pa stoletni zadružni banki z Opčin in iz Doberdoba ter Sovodenj. Med posamezniki sta Maniaju na lestvici sledila nogometaš Alen Carli in gorski tekač Tadej Pivk, Romanovi pa rolkarica Mateja Bogatec in teniška igralka Paola Cigui. Prireditev Naš športnik skupaj prirejajo slovenske medijske hiše z obeh strani meje. Uvodoma sta pozdravila predsednik ZSŠDI Jure Kufersin in predsednik Slovenske olimpijske akademije Miro Cerar. Program so popestrili nastopi glasbene skupine Blek Panters, pevke Lare Puntar z Dariom Vivianijem in Lavinie Škerlavaj v trebušnem plesu.

Pozdrav predsednika ZSŠDI Jurija Kufersina
Najprej prisrčen in topel pozdrav v imenu vseh organizatorjev, vsem prisotnim, predvsem pa vsem poslušalkam in poslušalcem Radia Trst A in Radia Koper ter gledalkam in gledalcem obeh televizijskih postaj. Leto je spet naokrog in v tem obdobju se je marsikaj dogodilo: meja je fizično padla, tako v Italiji kot v Sloveniji imamo novi vladi, svet je zajela globalna finančna kriza široke razsežnosti in grozi nam gospodarska recesija. Vse to bo, ob rahlo pozitivnih, imelo tudi negativne posledice za vse človekove dejavnosti in od tega šport prav gotovo ne bo izvzet. Zato bomo morali strniti svoje vrste in v večji meri sodelovati v upanju, da bomo obdržali dosežene pozicije. Pri nas v Italiji se bomo morali dodatno soočati s predvidenim krčenjem državnih prispevkov, kar bi lahko celo zlomilo celotno manjšinsko organiziranost. Zato apeliramo na vse oblasti, še posebno slovenske, da so nam ob strani kot dosedaj in če je mogoče še več, saj nam je to neobhodno potrebno. Leto, ki se zaključuje, je bilo tudi olimpijsko leto. Na igrah je nastopilo 9 Primork in Primorcev, ki so si ob dobrih rezultatih priborili tudi eno kolajno. Za las nismo imeli še 10., odbojkarja Maniaja, ki je izostal prav v zadnjem trenutku. Vsekakor pa ima vse možnosti za London 2012. Če izvzamemo olimpijske igre, so bili tudi ostali rezultati zelo dobri, kar potrjuje, da se v naših klubih dela dobro, ter da se da, kljub skromnim finančnim resurzom dosegati tudi najvišje rezultate svetovnega merila. Ne bom tu omenjal posameznih rezultatov, ker se bodo le ti nedvomno zrcalili v lestvici nagrajencev. Ker pa ga ne bo med temi, dovolite mi, da v imenu nas vseh, čestitam Matjažu Markiču, ki je pred dnevi postal evropski prvak in tudi postavil nov evropski plavalni rekord. Tako, moj čas se je iztekel, zato koristim priložnost, da se zahvalim vsem našim športnicam in športnikom, še posebno pa športnim delavkam in delavcem, ki delujejo v senci in brez katerih ne bi mogli proslavljati takih rezultatov. Ob koncu tega kratkega pozdrava pa seveda še voščila vsem ljubiteljem športa z željo, da bi se športni uspehi nadaljevali tudi v letu 2009.

NAJ ŠPORTNIKI SLOVENCEV V ITALIJI 2008
POSAMEZNIKI
1. Loris Manià (odbojka)
29-letni števerjanski odbojkar je bil tudi letos pomemben član državne odbojkarske reprezentance. Z Italijo je nastopil na olimpijskih kvalifikacijah in v Svetovni ligi. Kot standardni libero ekipe ima velike zasluge za uvrstitev moštva na olimpijske igre v Peking, kjer pa zaradi nerazumljive odločitve selektorja Anastasija nato, žal, ni nastopil. Manià je tudi uspešno branil barve kluba Montichiari. V ligi A1 se je z njim uvrstil v končnico za naslov prvaka. Nekdanji igralec goriške Olympie in štandreškega Vala je zaradi svoje borbenosti in športnosti eden najbolj priljubljenih odbojkarjev Italiji

2. Alen Carli (nogomet)
29-letni nogometaš iz Slivnega pri Nabrežini, ki je svojo pot začel pri proseškem Primorju, je prav gotovo najboljši slovenski nogometaš v Italiji. V minuli sezoni je bil nezamenljiv član zvezne vrste Itale San Marco iz Gradišča. Za to moštvo je v ligi D dosegel kar 14 zadetkov, bil vedno med boljšimi na igrišču in je odločilno prispeval k napredovanju moštva. V novi sezoni igra v Cosenzi v profesionalni 2. diviziji, to je četrti italijanski ligi.

3. Tadei Pivk (gorski tek – sky race)
27-letni gorski tekač iz Žabnic v Kanalski dolini je letos osvojil 3. mesto na svetovnem prvenstvu sky game v italijanskem Canazeiu. Izredno napornemu športu je predan šele nekaj let, z vsakodnevnimi treningi pa je zelo napredoval in je zdaj v deželi Furlaniji Julijski krajini skoraj nepremagljiv. Na vrh Višarij se povzpne v 40 minutah, v zimskih mesecih pa se ukvarja tudi s turnim smučanjem

POSAMEZNICE
1. Tanja Romano (kotalkanje)
25-letna kotalkarica Športnega društva Polet z Opčin pri Trstu je na letošnjem svetovnem prvenstvu na Tajvanu osvojila še dve zlati kolajni. V kombinaciji je na mednarodni ravni nepremagana že sedem let, v prostem programu pa šest. Skupno ima s svetovnih prvenstev že trinajst naslovov prvakinje, tako da jo lahko upravičeno imamo za ta čas najuspešnejšo športnico v Italiji. Kljub temu, da jo je v začetnem delu sezone mučila nevšečna poškodba, je na Tajvanu svoj program izvedla brezhibno in si prislužila visoke ocene. Za umetniški vtis je prejela kar pet desetk.

2. Mateja Bogatec (rolkanje)
26-letna tekmovalka Športnega društva Mladina iz Križa je po dveh letih spet osvojila svetovni pokal v skirollu. Za ta uspeh si je prislužila veliki kristalni globus mednarodne smučarske zveze FIS. V minuli sezoni je potrdila naziv kraljice šprintov, poleg tega pa je pokazala velik napredek tudi na daljših razdaljah, tako da jo zdaj lahko upravičeno imamo za popolno tekmovalko

3. Paola Cigui (tenis)
Komaj 19-letna teniška igralka padriško-gropajskega Športnega združenja Gaja je suvereno zaplavala v vode vrhunskega tenisa. V svoji prvi sezoni na članski ravni je nastopila na 14 mednarodnih turnirjih in z visokimi uvrstitvami zelo napredovala na lestvici poklicnih igralk WTA, na kateri je konec preteklega meseca zasedala 487. mesto. Veliko zaslug ima tudi za napredovanje Gaje v ekipno B-ligo, saj je bila v prvenstvu nepremagana.

ČLANSKA EKIPA
AŠK KRAS (namizni tenis)
Igralke namiznoteniškega Športnega krožka Kras so se po dveh sezonah spet vrnile v najvišjo italijansko žensko ligo A1, iz katere Kras pravzaprav ni izpadel, saj se ji je moral leta 2006 odpovedati iz finančnih razlogov. Martina Milič, Eva Carli, Mateja Križmančič in Kitajka Yuan Yuan s soprogom in trenerjem Liang Fengom se v novi sezoni zaenkrat uspešno borijo za obstanek med najboljšimi, čeprav so edino moštvo, ki nastopa z eno samo tujo igralko in so v sicer pretežno poklicni ligi amaterke.

MLADINSKA EKIPA
JADRAN U19 (košarka)
Jadranova generacija igralcev letnika 1989 je ena boljših v naši mladinski košarki. V minuli sezoni se je s 3. mestom na državnem prvenstvu do 19 let uvrstila na meddeželno fazo, kar je najboljši rezultat slovenske mladinske košarke v zadnjih petnajstih letih. Na domačih tleh je bila ekipa v rednem delu prvenstva celo nepremagana. Nekateri njeni igralci so v minuli sezoni že bili del Jadranove članske ekipe, ki je napredovala v državno ligo C1.

NAJ ŠPORTNIKI PRIMORSKE 2008

POSAMEZNIKI
1. VASILIJ ŽBOGAR (jadranje)
Večno nasmejani izolski jadralec v razredu laser, Vasilij Žbogar, v sezonah po olimpijskem bronu iz Aten 2004 večinoma ni posegal po najvišjih mestih. Zato pa se je posebej dobro pripravil na olimpijsko leto 2008. Izjemno uspešno leto, v katerem je postal najboljši primorski olimpionik vseh časov, končuje v znamenju številke dve: drugi je bil na evropskem prvenstvu v Belgiji, drugi na regati v Medembliku in, kar je najpomembneje, drugi na olimpijskih igrah v Pekingu. Na Kitajskem je Žbogar dokazal da je zares iz pravega testa, saj je upravičil vlogo enega od favoritov za odličja, kar je v športu vedno zelo težko. S svojo vedrino in seveda bleščečimi športnimi dosežki je Žbogar zanesljivo pravi vzornik številnih nadebudnih jadralcev.

2. GAŠPER VINČEC (jadranje)
Gašper Vinčec zahtevne sezone ni prejadral brez čeri, kljub temu pa s svojimi dosežki sodi v sam vrh primorskih športnikov. Pred potjo v Peking je s svojo vrhunsko formo in pripravljenostjo veljal za prvega slovenskega jadralnega aduta na olimpijskem regatnem polju v Čingdau. V razredu finn je bil ob odličnem jadranju vseskozi v igri za odličja, v odločilni regati pa je v silni želji pregorel. Kljub temu je sedmo mesto na olimpijskih igrah lep dosežek tako zanj kot tudi za slovensko jadranje. Koprčan je dosegel tudi četrto mesto na evropskem prvenstvu in potrdil, da sodi v sam vrh jadralcev razreda finn.

3. BOJAN TOKIĆ (namizni tenis)
Novogoričan Bojan Tokić je v tej sezoni na svetovni namiznoteniški lestvici prišel najvišje doslej – do 38. mesta. Letos je postal prvi namiznoteniški igralec, ki se je v zgodovini samostojne Slovenije uspel uvrstiti na olimpijske igre, in sicer med 32 najboljših. Ustavil ga je kasnejši olimpijski zmagovalec Ma Lin, a Tokić je bil edini Evropejec, ki mu je odvzel niz. Bojan je nato prispeval levji delež k uvrstitvi Slovenije v prvi kakovostni razred na evropskem ekipnem prvenstvu, kjer je izgubil le en dvoboj in našo državo popeljal na 18. mesto. Posamično je prišel do osmine finala, kjer je naletel na evropskega prvaka Tima Bolla. Na klubski sceni je bil nosilec igre nemškega podprvaka Frickenhausna, jeseni pa se je preselil k italijanskemu prvaku Il Circolo iz Milana.

POSAMEZNICE
1. ŠPELA PONOMARENKO (kajakaštvo nmirnih vodah)
Špela Ponomarenko, ki je športno pot začela v težkih razmerah v Kajak klubu v Žusterni, je v Pekingu uresničila svoje olimpijske sanje, saj je presegla še tako smele želje. Laskavi naslov najboljše na Primorskem je osvojila že tretjič zapored. Na progi v Šunjiju se je pogumno spustila v boj z uglednimi tekmicami, osvojila odlično šesto mesto v kajaku na 500 metov in presegla lastne cilje pred igrami. Na zaključku pekinških iger je Ponomarenkova nosila slovensko zastavo, kar je vselej posebna čast, pred dnevi pa je prejela tudi priznanje za najboljšo slovensko kajakašico leta. Na svetovnem pokalu v Poznanu je bila druga na 200-metrski razdalji, lepe dosežke pa gotovo lahko pričakujemo tudi v prihajajočem letu.

2. VESNA DEKLEVA PAOLI – KLARA MAUČEC (jadranje)
Za jadralki v razredu 470, Vesno Dekleva Paoli in Klaro Maučec, so bile letošnje olimpijske igre že tretje, zagotovo pa zadnje skupaj, saj je posadka razpadla. Niz okoliščin – od podaljšanja internega kvalifikacijskega dvoboja za olimpijsko vozovnico do poškodbe flokistke Klare – ni omogočil jasne slike pred igrami. V Atenah sta se morali zadovoljiti z nehvaležnim četrtim mestom, seveda sta bili s 13-im mestom v Čingdau nezadovoljni, precej bolj pa sta sebe in navijače razveselili z bronastim odličjem na evropskem prvenstvu.

3. ANDREJA KLEPAČ (tenis)
Andreja Klepač že nekaj let prisega na zdravilni vrelec treh src (je članica Teniškega kluba Radenci), a se najboljša primorska teniška igralka vselej rada vrača v Koper. Letos se je prvič prebila med 100 najboljših na svetu (bila je 99.). V slovenski reprezentanci je dosegla odločilno zmago proti Gruziji za obstanek v evro-azijski skupini pokala federacij. Njen največji uspeh je bila uvrstitev v finale turnirja WTA v Budimpešti, prebila pa se je tudi do četrtfinala WTA turnirjev v Carigradu in Patayi.

EKIPE
RK CIMOS (rokomet)
Koprski rokometni klub se je pred slabim desetletjem prebil v prvoligaško druščino in si postopoma utiral pot proti vrhu slovenskega rokometa. V preteklih sezonah se je uspel uvrstiti na zaključni turnir slovenskega pokala, Slovenijo pa je zastopal tudi na evropski ravni. Ambicioznost glavnega pokrovitelja, odlično delo z mladimi, vse boljši igralski kader in dobro vodenje s klopi so se obrestovali v zadnji sezoni. Koprčani so se v pokalu evropske rokometne zveze prebili do polfinala, med drugimi so premagali tudi sloviti Lemgo. Cimos je sredi slovenske rokometne prestolnice, Celja, osvojil pokalni naslov, zelo dobro pa mu je šlo tudi na državnem prvenstvu. Varovanci Matjaža Tominca so bili v igri za naslov vse do zadnjega kroga, na koncu pa so morali priznati premoč Celjanom. Drugo mesto je Koprčane popeljalo v prestižno Ligo prvakov, neugodni žreb in pomanjkanje izkušenj pa sta botrovala zgodnjemu evropskemu izpadu. Cimosu gre na letošnjem prvenstvu zelo dobro, tako da bomo v Kopru, morebiti že v prihajajoči sezoni, spet gledali Ligo prvakov.

FC LUKA KOPER (nogomet)
Koprski nogometni prvoligaš je v zadnjih letih blestel predvsem na pokalnem tekmovanju. Dva osvojena pokalna naslova sta ekipi omogočila nastop v pokalu nogometne zveze, v zadnji sezoni pa je edini prvoligaš iz Slovenske Istre zablestel tudi na prvenstvu. Pod taktirko trenerja Vlada Badžima so rumeno-modri zabeležili 18 zmag in dosegli zavidljivih 64 točk. Zaostali so le za dvakratnimi zaporednimi prvaki iz Domžal ter si tako znova zagotovili nastop v pokalu evropske nogometne zveze. Ekipo je odlikoval razpoznavni stil nogometa, ki je bil izrazito napadalen, ob tem pa so se izkazali številni nadarjeni domači igralci, ki so svoje mesto našli v mladi reprezentanci. V letošnji sezoni je Luka Koper znova zelo uspešna na pokalnem tekmovanju, spomladi se bo namreč v polfinalu borila za tretji finalni nastop. Manj uspeha je ekipa zabeležila v jesenskem delu prvenstva, zadnji izidi in igre pa kažejo, da se moštvo prebuja in obstanek v družbi najboljših ne bi smel biti vprašljiv.

OK HIT NOVA GORICA (ženska odbojka)
Odbojkarski klub Hit Nova Gorica je letos dosegel največje uspehe v svoji zgodovini. V minuli sezoni, ki se je končala spomladi, so dekleta prvič postala srednjeevropske prvakinje. Igralke so k temu dodale še ubranitev lovorik iz leta 2007. Ponovno so postale državne in pokalne prvakinje Slovenije in se znova uvrstile v osmino finala evropskega pokala CEV. Klub je pod vodstvom predsednika Zvonka Šulerja že vrsto let vzor rezultatske stabilnosti, v državnem vrhu pa vztraja z jedrom domačih igralk. V državni reprezentanci je v letošnjih dodatnih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo sodelovalo pet članic kluba. V novi sezoni je na trenerskem mestu Tilna Kozamernika uspešno zamenjal Zoran Jerončič. V jesenskem delu prvenstva srednjeevropske lige so bile Hitovke le enkrat poražene. Omeniti velja, da ima klub dobro razvejan sistem selekcij. Druga ekipa igra v drugi državni ligi, del mladih deklet se kali v tretji ligi v Solkanu, uspešno pa tekmujejo tudi dekleta v vseh preostalih mlajših ekipah.