Postojna (Slovenija), 10.12.2009

26. skupno nagrajevanje Naš športnik 2009
V hotelu Kras v Postojni je bil 26. izbor najboljših športnikov med Slovenci v Italiji in na Primorskem, Naš športnik 2009. “Naj” posamezniki: 1. ex-aequo: Matej Černic in Loris Mania’, 2. Michele Leghissa, 3. Rok Zaccaria; posameznice: 1. Mateja Bogatec, 2. Tanja Romano, 3. Paola Cigui; ekipa, članska: NK Kras, mladinska: Čupin dvojice 470 (Jaš Farneti in Simon Sivitz Košuta).
V pretesni (za take pripreditve) in nabito polni dvorani hotela Kras so nagrajence in goste pozdravil postonjski župan Jernej Verbič, predsednik ZSŠDI Jure Kufersin in slovenski olimpionik ter predsednik slovenske olimpijske akademije Miro Cerar. Sledilo je nagrajevanje. Večer sta popestrila pevca Lea Sirk in Samuel Lucas, prireditev je vodil popularni “Easy”, Iztok Vidič.

NAJ ŠPORTNIKI SLOVENCEV V ITALIJI 2009
POSAMEZNIKI
1. ex-aequo MATEJ ČERNIC, LORIS MANIA (odbojka)
Poti najbolj znanih slovenskih športnikov v Italiji sta se letos spet združili. Goriška odbojkarja sta bila letos nenadomestljiva člena v italijanski reprezentanci, ki je nastopila na evropskem članskem prvenstvu v Turčiji. Medalje sicer nista osvojila, vendar ne po svoji krivdi. Černic, doma iz Gabrij pri Gorici in član italijanskega prvoligaša RPA Perugia, je za reprezentanco ključni igralec, Števerjanec Mania’, ki igra zdaj za ugledni klub iz Modene, pa v vlogi libera ta čas v Italiji nima konkurence. Dva Slovenca v italijanski reprezentanci, doma iz krajev, ki sta oddaljena le nekaj kilometrov drug od drugega, to je za slovenski šport v Italiji znanstvena fantastika!

2. MICHELE LEGHISSA (nogomet na mivki)
Nogometaš iz Medje Vasi je že od leta 2004 član italijanske državne reprezentance na mivki. Zanjo je v tem času odigral 107 tekem in dosegel 28 zadetkov. Na letošnjem finalu evrolige na Portugalskem je Italija osvojila 3. mesto, Leghissa pa je bil njen kapetan. Pred nekaj dnevi pa se je nogometaš kriške Vesne v promocijski ligi vrnil iz Dubaja, kjer je bilo svetovno prvenstvo pod okriljem Mednarodne nogometne zveze FIFA, z reprezentanco pa se je prebil vse do četrtfinala, kjer ga je izločila kasnejši prvak Brazilija.

3. ROK ZACCARIA (plavanje)
Prvo polprofesionalno sezono je Rok Zaccaria iz Devina okronal s krstnim nastopom na poletnem absolutnem državnem prvenstvu. 19-letni član tržiškega kluba Rari Nantes Adria Monfalcone je tako postal šele tretji Slovenec v Italiji, ki se lahko ponaša z nastopom na prvenstvu najvišjega državnega ranga. Najboljši slovenski plavalec se je v svoji paradni tehniki delfin uvrstil tudi na poletno in zimsko mladinsko državno prvenstvo. Na zimskem prvenstvu je bil osmi na razdalji 200 m. Septembra se je odločil, da svojo pot nadaljuje v Modeni.

POSAMEZNICE
1. Mateja Bogatec (rolkanje)
Po štirih tretjih in treh drugih mestih se je rolkarica Športnega društva Mladina iz Križa Mateja Bogatec v našem izboru končno zavihtela na prvo mesto. V letošnji sezoni so se 27-letni športnici uresničile vse želje. V Pigliu pri Rimu je osvojila naslov svetovne prvakinje v sprintu, hkrati pa je drugič v karieri osvojila svetovni pokal in njeno domačo vitrino krasita zdaj že dva velika kristalna globusa Mednarodne zveze FIS. S svojo izjemno požrtvovalnostjo in tekmovalnim duhom uživa Mateja veliko spoštovanje med rolkarji v Italiji in po Evropi.

2. Tanja Romano (kotalkanje)
Prva dama svetovnega umetnostnega kotalkanja, Tržačanka Tanja Romano, je na 54. svetovnem prvenstvu v nemškem Freiburgu z zmago v kombinaciji osvojila že svoj 14. naslov svetovne prvakinje, s čimer je na lestvici zmagovalk vseh časov prehitela vse tekmice. Romanova, sicer članica Športnega društva Polet z Opčin, je v svetu umetnostnega kotalkanja pravi pojem, saj združuje v sebi vse elemente vrhunske športnice, temperamentne tekmovalke in športne umetnice.

3. Paola Cigui (tenis)
Med Slovenci v Italiji še nikoli ni bilo tako uspešne teniške igralke, kot je Openka Paola Cigui. Konec avgusta se je igralka Športnega združenja Gaja s Padrič in Gropade na svetovni ženski lestvici WTA povzpela do 406. mesta. Čeprav se ji želja, da bi se prebila med prvih 300 igralk na svetu, ni izpolnila, je bil njen napredek velik, kar se je pokazalo tudi v ekipnem prvenstvu italijanske B-lige, v katerem je Ciguijeva s soigralkami dosegla za klub zgodovinsko napredovanje v državno ligo A2.

ČLANSKA EKIPA
NK KRAS (nogomet)
Nogometaši Krasa vse bolj presegajo krajevne okvire. V štirih sezonah so iz 2. amaterske lige napredovali vse do elitne lige in ne skrivajo ambicij, da bi se kot prvi slovenski klub v Italiji povzpeli v ligo D. Minulo prvenstvo v promocijski ligi je bilo naravnost zmagoslavno, saj so si napredovanje zagotovili že pet krogov pred koncem. S pravo nogo so začeli tudi letošnjo sezono in zdi se, da bi lahko morda že letos naskakovali zgodovinski uspeh. Klub vse bolj zgledno in z veliko pozornostjo do domačih igralcev deluje tudi na mladinski ravni.

MLADINSKA EKIPA
JADRALNI DVOJEC 470 JK ČUPA (Jaš Farneti, Simon Sivitz Košuta)
Tekmovalca Jadralnega kluba Čupa iz Sesljana Simon Sivitz Košuta in Jaš Farneti sta že nekaj let najbolj perspektivna jadralna posadka med Slovenci v Italiji. Od lanske sezone sta v okviru italijanske jadralne zveze vključena v seznam kandidatov za nastop na olimpijskih igrah 2012 v Londonu, letos pa sta svoj sloves upravičila z osvojitvijo bronaste medalje na evropskem mladinskem prvenstvu razreda 470 na Blatnem jezeru na Madžarskem, z naslovom državnih podprvakov in s 16. mestom na predolimpijski regati v znamenitem jadralnem centru v Hyeresu.

NAJ ŠPORTNIKI PRIMORSKE 2009

POSAMEZNIKI
1. ZLATKO DEDIČ (nogomet)
Junak slovenske uvrstitve na svetovno prvenstvo leta 2010 Zlatko Dedič je prve nogometne korake napravil v Kopru, zaradi izjemne nadarjenosti pa ga je športna pot zgodaj odpeljala v Italijo, kjer je nastopal za Parmo, Empoli, Frosinone, Cremonese in Piacenzo. Zdaj v prvi nemški ligi igra za Bochum. Je nepogrešljiv člen slovenske reprezentance, ob zgledni borbenosti in zavidljivi telesni pripravljenosti pa se je v zadnjem kvalifikacijskem ciklusu izkazal tudi z zadetki. Zgodovinski gol proti Rusiji je Sloveniji dokončno zagotovil pot v Južno Afriko.

2. MATJAŽ MARKIČ (plavanje)
Koprski plavalec Matjaž Markič navdušuje z odličnim plavanjem. Prvi vrhunec je pomenil dogodek lanskega decembra, ko je na Reki stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Z rekordnim časom evropskih prvenstev v kratkih bazenih je na 50 metrski razdalji v prsnem slogu osvojil zlato medaljo. Slovenskemu plavanju je Markič zagotovil vrhunski dosežek tudi na svetovnem prvenstvu v Rimu. Na 50 metrov prsno je v olimpijskem bazenu dosegel izvrstno šesto mesto, v zgodovino pa se je zapisal tudi s tem, da je nekaj minut držal evropski rekord.

3. GORAN JAGODNIK (košarka)
Slovenska košarkarska reprezentanca je na evropskem prvenstvu zasedla četrto mesto. Eden tistih, ki je najbolj zaznamoval uspešno prvenstvo na Poljskem je zagotovo Goran Jagodnik. 35-letni igralec iz Podgrada je bil pravi as v rokavu selektorja Jureta Zdovca.: v igro je prihajal v najtežjih trenutkih in vselej upravičil zaupanje. Značilni borbenosti je dodal še učinkovitost. Zgledna telesna pripravljenost in zmagovalna miselnost sta zagotovili, da bo Goran Jagodnik tudi prihodnje leto pomemben adut na svetovnem prvenstvu v Turčiji. .

POSAMEZNICE
Špela Ponomarenko – levo
1. ŠPELA PONOMARENKO (kajakštvo na mirnih vodah)
Prva v šopku najboljših primorskih športnic za leto, ki se počasi izteka, je kajakašica Žusterne Špela Ponomarenko. Že četrtič zapored je športnica Primorske, tudi tokrat z bogato bero odličnih uvrstitev, očitno spodbujenih z izvrstnim olimpijskim nastopom leto poprej. Tako je na sredozemskih igrah v Pescari na pol kilometrski razdalji osvojila edino primorsko zlato odličje. Okoli vratu je prejela tudi bron na evropskem prvenstvu na 200 metrov, na daljši, 500-metrski razdalji, pa je bila sedma. Njena udarna disciplina je sicer veslanje na 200-metrski progi.

2. SNEŽANA RODIĆ (atletika)
Koprčanka na delu pri ljubljanskem AD Mass Snežana Vukmirović Rodić se je po materinstvu uspešno vrnila in se z novim osebnim rekordom v troskoku 14.18 metra ponovno približala evropskemu vrhu. Na evropskem dvoranskem prvenstvu je s šestim mestom dosegla svoj vrhunec atletske kariere. Zmagala je še na ekipnem evropskem pokalu. V drugem delu sezone je imela zdravstvene težave, zato na svetovnem prvenstvu kaj več od 19. mesta ni zmogla., a se je le uvrstila pred poškodovano državno rekorderko Marijo Šestak

3. URŠA KRAGELJ (kajakaštvo na divjih vodah)
Novogoričanka Urša Kragelj, sicer kajakašica Soških elektrarn, je letos dosegla vrhunec v svoji kratki članski karieri. V slalomu na divjih vodah je zmagala na generalki za svetovno prvenstvo 2010 v Tacnu, na najpomembnejši tekmi sezone – na svetovnem prvenstvu v španskem Seu d’ Urgellu , pa je z osvojitvijo osmega mesta dosegla največji uspeh ženskega slaloma v slovenski kajakaški zgodovini. Na svetovnem prvenstvu pred domačim bo skušala narediti še korak naprej proti odru za najboljše, na katerem je kot druga mladinka sveta že stala.

EKIPE
1. ROKOMETNI KLUB CIMOS KOPER
Rokometaši Cimos Kopra so po skokovitem vzponu v vrh slovenskega klubskega rokometa v lanski sezoni okrepljeni odkrito lovili dvojno slovensko krono – pokalni in državni naslov. Pokalnega so osvojili, državnega pa so izgubili prav v zadnji tekmi prvenstva na domačem igrišču z velenjskim Gorenjem. Pokalni naslov jim je ob drugem mestu v državnem prvenstvu, na katerem so tudi trenutno v tekočem prvenstvu, prinesel nastop v evropskem pokalu pokalnih zmagovalcev, kjer so se uvrstili v osmino finala, ki bo prihodnje leto.

2. ODBOJKARSKI KLUB SALONIT ANHOVO
Odbojkarski klub Salonit Anhovo iz Kanala je v minuli sezoni pod vodstvom italijanskega trenerja Emanuela Fracascie naredil korak naprej. Na domačem prizorišču je bil suvereno drugi tako v pokalu kot v prvenstvu – za v Sloveniji nedosegljivim evropskim ACH Volleyem. V pokalu Challenge je bil po presenetljivi izločitvi nemškega Moerserja v osmini finala, kjer ga je francoski Tourcoing izločil šele po desetih odigranih nizih. Po desetletju premora so cementarji igrali tudi v srednjeevropski ligi in zasedli sedmo mesto.

3. ODBOJKARSKI KLUB HIT NOVA GORICA
Odbojkarski klub Hit Nova Gorica je ubranil naslov pokalnega zmagovalca. Večnega tekmeca iz Maribora je premagal tudi v srednjeevropski ligi, kjer je bil tretji, zalomilo pa se je ob koncu sezone, ko so bile v finalu državnega prvenstva Mariborčanke boljše. V pokalu Challenge so po preskočeni prvi oviri hitovke v šestnajstini finala dvakrat z 2:3 klonile s španskim Albacetejem. V novi sezoni se pomlajena, povsem novogoriška ekipa bori za četrto mesto v državnem prvenstvu, mednarodnih tekmovanj pa se ne udeležuje.