Gorica (Kulturni dom), 16.12.2010

26. SKUPNO NAGRAJEVANJE Naš športnik 2010
V Kulturnem domu v Gorici je bila tradicionalna zaključna prireditev ob izboru najboljših športnikov Primorske Naš športnik 2010. Naši naj športniki za to leto so med posamezniki Poletova kotalkarica Tanja Romano in odbojkar Matej Černic ter med ekipami NK Kras. Priznanja ZSŠDI so prejeli Marjan Tomšič, Norči Zavadlav in Nižja srednja šola Ivan Trinko, za športno kariero pa Valentino Juretič in Danilo Riolino. Naj športniki na Primorskem so: Snežana Rodič, Valter Birsa in FC Luka Koper Letošnjo podelitev nagrad in priznanj Naš športnik, že 27. po vrsti, so skupno prriedili Radio Televizija Koper Capodistria, Slovenski spored deželnega sedeža RAI v Trstu, Primorske novice, Primorski dnevnik, naša spletna stran www.slosport.org, Novi matajur in ZSŠDI. Prireditev, ki sta jo neposredno preanšala oba slovenska radia, sta vodila Majrim Cheber in Peter Verč. Po plesni točki goriške plesno-navijaške skupine Dom sta stopila na oder predstavnik OKS in ambasador športa Republike Slovneije Miro Cerar in predsednik ZSŠDI Jure Kufersin, ki sta imela uvodni pozdrav. Za glasbeni utrinek sta poksrbela duo Martina Feri in Tomaž Nedoh ter glasbena skupina Walter in and the Guru. Poleg športnikov in športnih delavcev so podelili priznanje tudi Borisu Simoneti za dolgoletno vodenje nedeljske oddaje Šport in glasba.

NAJ ŠPORTNIKI SLOVENCEV V ITALIJI 2010
POSAMEZNIKI
1. Matej Černic (odbojka)
Matej Černic je bil tudi letos nenadomestljiv član italijanske odbojkarske reprezentance. Na svetovnem prvenstvu v Italiji je letos z njo osvojil 4. mesto. Letos mu je bila sprva namenjena vloga zlate rezerve, toda kmalu se je pokazalo, da brez njega reprezentanca ne igra učinkovito. Najbolj se je izkazal v odločilni tekmi za uvrstitev v finalni četveroboj proti reprezentanci ZDA, ko je bil najboljši na igrišču in je tako rešil reprezentanco in organizatorje pred pravim polomom.

2. Loris Manià (odbojka)
Dolgo časa je kazalo, da bo odbojkar iz Števerjana kronal letošnje leto z nastopom na svetovnem odbojkarskem prvenstvu v dresu italijanske reprezentance, žal pa se mu ta želja tudi letos zaradi poškodbe ni izpolnila. Manià je vsekakor v vlogi prostega igralca eden najboljših v Italiji, kar navsezadnje dokazuje tudi z odličnimi nastopi v najvišji italijanski ligi, v kateri brani barve Modene, najbolj uglednega in enega najmočnejših klubov v Italiji.

3. Jaš Farneti, Simon Sivitz Košuta (jadranje)
19-letna jadralca Jaš Farneti in Simon Sivitz Košuta sta tudi letos uspešno nadaljevala svojo pot v olimpijskem razredu 470. V Formii sta osvojila naslov italijanskih mladinskih državnih prvakov, na evropskem mladinskem prvenstvu v La Rochelleu v Franciji pa sta bila deseta. Na prestižni regati za svetovni pokal v francoskem Hyeresu sta se uvrstila v zlato skupino, zmagala pa sta na eni od kvalifikacijskih regat. Letos sta regatirala tudi na svetovnem članskem prvenstvu v Haagu na Nizozemskem, jutri pa bosta začela z nastopi na svetovnem mladinskem prvenstvu v Dohi v Katarju. Z letošnjimi nastopi sta utrdila svoj položaj med možnimi kandidati za nastop na olimpijskih igrah.

POSAMEZNICE
1 . Tanja Romano (kotalkanje)
Na svetovnem prvenstvu na Portugalskem se je živa legenda umetnostnega kotalkanja v velikem slogu zavihtela na prestol, ki ga je lani začasno prepustila Italijanki Debori Sbei. Kotalkarica openskega Poleta je namreč s prepričljivim nastopom že sedmič v svoji karieri osvojila naslov prvakinje v prostem programu, zbirko zmag na svetovnih prvenstvih pa povečala na petnajst, kar je največ v zgodovini tega športa. Na Portugalskem je Romanova zmagala v zelo težkih okoliščinah in vnovič dokazala, da ni le nadarjena športnica, temveč tudi prava tekmovalka.

2. Lisa Ridolfi (namizni tenis)
22-letna namiznoteniška igralka iz Nabrežine, članica milanskega kluba Sandonatese, ki je več let branila barve Športnega krožka Kras iz Zgonika, je letos izjemno napredovala. Na najnovejši državni lestvici zaseda celo absolutno 5. mesto in je ena od osmih igralk s statusom prvokategornice. Pred kratkim je bila Ridolfijeva tudi vnovič povabljena v člansko državno reprezentanco, njena kariera pa se pravzaprav šele začenja.

3. Paola Cigui (tenis)
Med Slovenci v Italiji še nikoli ni bilo tako uspešne teniške igralke, kot je 21-letna Openka Paola Cigui. Čeprav je letos igrala manj kot v lanski sezoni in na svetovni lestvici nazadovala za nekaj mest, trenutno je 479., ji je vseeno uspel podvig, kakršnega slovenski tenis v Italiji ne pomni: v Bassanu del Grappa je prvič v karieri osvojila mednarodni turnir ITF z nagradnim skladom 10.000 dolarjev, preizkusila pa se je tudi že na turnirjih višje kategorije.

EKIPE
NK KRAS (nogomet)
Nogometašem Krasa je v minuli tekmovalni sezoni uspel veliki met – uvrstitev v državno D-ligo, kar je uspeh, ki ga doslej ni doseglo še nobeno slovensko nogometno društvo v Italiji, zdaj pa je klub iz Repna hkrati tudi druga najmočnejša ekipa v Trstu in prva med amaterji. Kras je redni del prvenstva elitne lige končal na drugem mestu in se uvrstil v državno končnico za napredovanje. V polfinalu so rdeče-beli najprej premagali lombardsko ekipo Verbano, nato pa v finalu še Jesino. Klub hkrati vse bolj zgledno in z veliko pozornostjo do domačih igralcev skrbi tudi za naraščaj. Letos je pod svoje okrilje prevzel tudi združene slovenske mladinske ekipe projekta Pomlad, kar kaže tudi na organizacijsko moč repenskega kluba.

AŠK KRAS (namizni tenis)
Namiznoteniške igralke Krasa so se letos vrnile v najvišjo namiznoteniško ligo. Kitajka Yuan Yuan ter domačinke Martina Milič, Eva Carli in Mateja Crismancich so v državnem prvenstvu A2-lige prepričljivo osvojile prvo mesto, zelo spodbuden pa je bil tudi začetek letošnjega prvenstva A1-lige, saj v njem že dokazujejo, da je obstanek povsem v njihovem dometu. Posebnost Krasa je v tem, da ima za razliko od drugih italijanskih prvoligašev le eno tujko in nobene “uvožene” igralke, temveč le take, ki so zrasle v njegovih vrstah.

AŠZ JADRAN U19 (košarka)
V zelo kakovostnem državnem prvenstvu mladincev, v katerem igrajo tudi ekipe profesionalnih klubov iz dežele Furlanije Julijske krajine, so bili mladinci Jadrana tudi letos zelo uspešni. Najprej so se uvrstili v elitno skupino, v njej pa zasedli še ugledno tretje mesto, potem ko so se do poslednjega kroga borili za sam vrh in za uvrstitev najmanj v državni B-finale. Mnogi posamezniki te ekipe so že prestopili prag članske vrste v državni C-ligi. Med njimi je bil Borut Ban letos tudi povabljen na izbirni trening državne mladinske reprezentance.

NAJ ŠPORTNIKI PRIMORSKE 2010
POSAMEZNIKI
1. Valter Birsa (nogomet)
24- letni nogometaš iz Šempetra je v letu 2010 blestel tako na klubski kot reprezentančni ravni . Z reprezentanco Slovenije je Birsa sijajno igral na Svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki. Gol, ki ga je dosegel proti Združenim državam Amerike je bil eden najlepših na prvenstvu.Birsa je z uspešnimi nastopi nadaljeval tudi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki bo čez dve leti. Na klubski ravni je za francoski Auxerre dobro igral v ligi prvakov in se na srečanju proti nizozemskemu Ajaxu tudi vpisal med strelce.

2. Goran Jagodnik (košarka)
Goran Jagodnik lahko resnično uživa v zadnjih letih svoje košarkarske kariere. Po enajstih letih zdomstva v tujih klubih je šele pri 36-ih letih okusil igranje v najmočnejšem slovenskem klubu, Union Olimpiji, kjer je zaigral kot prerojen in izdatno pripomogel k zadnjim uspehom Ljubljančanov v Evropi. Je prvi Primorec, ki je postal najkoristnejši igralec evrolige. Vodstvo elitnega evropskega klubskega tekmovanja je namreč Jagodnika, najstarejšega igralca, ki je prejel to priznanje, nagradilo za dosežke v oktobru. Podgrajčan je tudi član slovenske košarkarske reprezentance , ki je na svetovnem prvenstvu v Turčiji zasedla osmo mesto.

3. Kristijan Koren (cestno kolesarstvo)
Profesionalni kolesar iz Budanj pri Ajdovščini je po uspešni sezoni pri italijanskem Liquigasu podaljšal pogodbo z istim klubom in je uvrščen v ekipo za januarsko dirko po Avstraliji. Obeta si nove priložnosti na dirkah elitne kategorije Pro Tour. Vrhunci njegove minule sezone so zmaga na enodnevni dirki za Veliko nagrado Camaiora, ko je bil hitrejši od aktualnega italijanskega prvaka Giovannija Viscontija. Koren je bil letos edini Primorec na največji kolesarski dirki na svetu – Tour de France. Premierni nastop je v pomočniški vlogi opravil korektno in ga končal na 94-em mestu. Na domači sceni sta glavna dosežka srebrno odličje na državnem prvenstvu v kronometru in najboljša domača uvrstitev na dirki po Sloveniji.

Ostali nominiranci:
Alan Komel
Luka Grzentič
Gašper Vinčec

POSAMEZNICE
1. Snežana Rodić (atletika)
Koprčanka na delu v ljubljanskem Atletskem društvo Mass, Snežana Rodić, je na vrhuncu letošnje sezone, na evropskem prvenstvu na prostem v Barceloni, reševala čast slovenske atletike, ki ji to sezono niso cvetele rože. Primorka s šestim mestom ni dosegla le najboljše slovenske uvrstitve na tem tekmovanju, temveč je tudi postavila spoštovanja vreden osebni rekord v troskoku – s 14 metri in 47 centimetri. Na vseh pomembnih tekmah je konstanto skakala krepko čez 14 metrov. S takšno formo je med drugim osvojila tudi četrto mesto na mitingu diamantne lige v Londonu. Ambiciozne načrte ima tudi za novo sezono.

2. Urša Kragelj (kajakaštvo na divjih vodah)
Kajakašica Kajak kluba Soške elektrarne, Novogoričanka Urša Kragelj je najboljši članski dosežek v karieri dosegla prav letos s posamičnim bronastim odličjem na evropskem prvenstvu v slalomu v Bratislavi. Na svetoven prvenstvu v Tacnu ji posamično sicer ni šlo, a je kot pravi športnik napako popravila z odličnim veslanjem za slovensko ekipo, v kateri je s klubsko kolegico Nino Mozetič in Ljubljančanko Evo Terčelj s tretjim mestom osvojila prvo ekipno žensko slalomsko odličje v slovenski zgodovini slaloma na divjih vodah.

3. Špela Ponomarenko (kajakaštvo na mirnih vodah)
Petkrat zapored je bila najboljša športnica Primorske, v tokratnem šopku nabora nežnejšega spola pa je kajakašica Žusterne Špela Ponomarenko stopila na tretjo stopničko. Letošnje leto ji sicer rezultatsko ni bilo tako naklonjeno kot lansko, a klub temu ima za sabo kar nekaj zelo dobrih uvrstitev med deseterico najboljših. Najpomembnejše je 8. mesto na svetovnem prvenstvu na 200 metrov v poljskem Poznanu, na isti razdalji pa je bila na evropskem prvenstvu v Španiji šesta. Tri uvrstitve med najboljši deset je v svoji paradni disciplini zbrala tudi na tekmah svetovnega pokala.

Ostale nominiranke:
Jana Tomazini
Tina Lipicer Samec
Nika Arčon

EKIPE
1 FC Luka Koper (nogomet)
Nogometaši Luke Koper so v prejšnji sezoni osvojili prvi naslov državnih prvakov v klubski zgodovini. Ekipa, ki jo je vodil Nedžad Okčić je sijajno igrala skozi celo prvenstvo, naslov pa si je zagotovila že veliko pred koncem sezone. Zmes izkušenih in mlajših igralcev se je izkazala za pravo, tako da je bil Koper vseskozi korak pred konkurenco. Koprčani so v letu, ki se izteka sredi Maribora osvojili tudi superpokalno lovoriko, v jesenskem delu nove sezone pa držijo tretje mesto na prvenstveni lestvici. Oktobra so dobili tudi sodoben stadion, na katerem zaenkrat beležijo same zmage.

2. AŠD Rokava Koper (vaterpolo)
Vaterpolisti Rokave Kopra so v letu 2010 v pravem športnem razcvetu. V obračunu z večnim tekmecem kranjskim Triglavom so najprej osvojili svojo peto slovensko pokalno lovoriko, ob koncu sezone pa še peti naslov državnega prvaka, tretji zapored po letu 2008, ko se je naslov po trinajstih letih znova vrnil v Koper. Po prihodu uglednega trenerja Veselina Đuha je Rokava Koper letos z uvrstitvijo v osmino pokala LEN postavila nov mejnik v razvoju slovenskega klubskega vaterpola, sobotni povratni obračun z ruskim klubom Sintez Kazan pa še daje nekaj upanja celo za uvrstitev med osem najboljših klubov pokala mednarodne plavalne zveze.

3. Rokometni klub Cimos Koper (rokomet)
Rokometaši Cimos Kopra so po skokovitem vzponu v vrh slovenskega klubskega rokometa minulo sezono sklenili slabše od pričakovanj. Po dveh zaporednih drugih mestih so tokrat pristali na tretjem mestu v državnem prvenstvu, v pokalu, kjer so branili naslov, pa so se poslovili v polfinalu. Še tri kroge pred koncem prvenstva so imeli realne možnosti za naslov državnega prvaka, a so v neposrednih dvobojih z obema tekmecema pokazali manj, navijačem pa so ostale v spominu zgrešene sedemmetrovke v odločilnih trenutkih tekem. Trenutno so v prvenstvu drugi, v evropskem pokalu Challenge pa so se prebili v osmino finala.

Ostali nominiranci:
OK Salonit Anhovo
ND HIT Gorica
MNK Oplast Kobarid