Ajdovščina, 28.12.2011
28. SKUPNO NAGRAJEVANJE Naš športnik 2011
V nabito polni dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini je bila že 28. skupna podelitev priznanj “Naš športnik”. Podelitev nagrad in priznanj Naš športnik so skupno priredili Radio Televizija Koper Capodistria, Slovenski spored deželnega sedeža RAI v Trstu, Primorske novice, Primorski dnevnik, naša spletna stran www.slosport.org, Novi Matajur in ZSŠDI.
Naši “naj” športniki so za leto 2011 med posameznicami košarkarica miljskega Petrolavorija Jessica Cergol, med posamezniki Čupina jadralca Jaš Farneti in Simon Sivitz Košuta, med ekipami pa Sloga Tabor. Med posameznicami se je na drugo mesto uvrstila Lisa Ridolfi, ki nastopa za Sandonatese v A1 ligi, in na tretje kotalkarica Martina Pecchiar, ki tekmuje za tržaški PAT. Med posaemzniki se je na drugo mesto uvrstil plavalec Rok Zaccaria, ki nastopa za tržiški klub Adria Nuoto, tretji pa je mladi Jadranov košarkar Borut Ban. Med ekipami se je na drugo mesto uvrstila Jadranova košarkarska ekipa, tretja pa je bila ženska namiznoteniška ekipa Krasa.
Na Primorskem pa je največ glasov med posameznicami zbrala atletinja Snežana Rodič, med posamezniki namiznoteniški igralec Bojan Tokić, med ekipami pa RK Cimos Koper.
Uspel večer je povezoval Iztok Novak-Easy z Radia Koper, z nagrajenci pa se je pogovarjal Rok Maver s Primorskih Novic.

NAJ ŠPORTNIKI SLOVENCEV V ITALIJI 2011
POSAMEZNIKI
1. Jaš Farneti in Simon Sivitz Košuta (jadranje)
Leto 2011 bo za tekmovalca Jadralnega kluba Čupa iz Sesljana zapisano z zlatimi črkami. V Italiji sta v razredu 470 hkrati osvojila naslov članskega in mladinskega prvakov, ob koncu sezone sta bila na vrhu državne jakostne lestvice, na evropskem mladinskem prvenstvu v belgijskem Nieuwpoortu pa sta se okitila z bronasto kolajno. Simon in Jaš (na sliki) sta v začetku tega meseca nastopila tudi na svetovnem članskem prvenstvu, ki je štel tudi za olimpijske kvalifikacije. Kot edina mladinca na svetu sta se uvrstila v zlato skupino najboljših. V Italiji ju upravičeno imajo za naslednika dvakratnega olimpijca Gabrija Zandonaja in najresnejša italijanska kandidata za nastop na olimpijskih igrah 2016 v Rio de Janeiru.

2. Rok Zaccaria (plavanje)
Med Slovenci v Italiji še ni bilo tako kakovostnega plavalca, kot je Rok Zaccaria. Po časih v hrbtnem slogu sodi član kluba Adria Nuoto iz Tržiča med deset najboljših plavalcev v Italiji. Na državnem prvenstvu v kratkih bazenih je v konkurenci plavalcev, ki so letos nastopili tudi na svetovnem prvenstvu, na razdalji 200 metrov hrbtno s časom 1:57,02 osvojil 8. mesto. Krasi ga izjemno dobro izpiljeno podvodno plavanje, odlikuje se tudi po marljivosti in izjemni delavnosti, v svojem klubu pa je mlajšim tekmovalcem za zgled.

3. Borut Ban (košarka)
Redko kdaj je tako mlad košarkar tako odločilno prispeval k uspehom Jadrana v državni košarkarski C-ligi. Devetnajstletni Borut Ban, “čudežni deček” slovenske košarke v Italiji v novem tisočletju, je v minuli sezoni z izjemnimi nastopi odločilno pripomogel k temu, da se je Jadran iz povprečne ekipe spremenil v zmagovalni stroj. Med poletjem se je odpovedal mamljivim ponudbam klubov iz višjih lig, v novi sezoni pa v dresu Jadrana še naprej pridno polni nasprotnikove koše in mojstrsko deli podaje soigralcem. Borutove nastope so opazili tudi v državnem strokovnem vrhu in ga povabili na pregledne treninge za sestavo državne reprezentance do 20 let, čeprav je eden redkih, ki v visoki družbi mladih košarkarjev iz vse Italije ne uživa statusa poklicnega prvoligaša.

POSAMEZNICE
1. Jessica Cergol (ženska košarka)
Šestindvajsetletna košarkarica iz Milj pri Trstu Jessica Cergol doživlja višek svoje košarkarske kariere. Tekmovalka kluba Interclub Muggia je odločilno prispevala k napredovanju svoje ekipe v državno A2-ligo. Krasijo jo izrazite telesne sposobnosti in izpiljen met na koš iz dolge in srednje razdalje. V zadnjih sezonah je tako napredovala, da si je letos – že v tekmovalno zrelih letih – prvič prislužila povabilo na trening državne članske reprezentance, ki prav v teh dneh poteka v Rimu. Najlepše priznanje za športnico, ki se je v izboru “azzurr” znašla kot ena redkih, ki ne nastopa v najvišji ligi.

2. Lisa Ridolfi (namizni tenis)
Namiznoteniška igralka milanskega kluba Sandonatese, sicer pa doma iz Nabrežine in nekdanja igralka slovenskega Športnega krožka Kras iz Zgonika, je pri 23 letih že stalna članica italijanske državne reprezentanca. S svojim klubom je letos osvojila ekipni državni naslov, na državnem prvenstvu pa je bila “zlata” v igri dvojic. Na državni jakostni lestvici zaseda 7. mesto. Selektorica italijanske reprezentance, Slovenka Andreja Ojstršek, ji je letos omogočila nastop na evropskem članskem prvenstvu, v novem letu pa jo čaka še nastop na svetovnem prvenstvu. Skrita želja je nastop na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru leta 2016.

3. Martina Pecchiar (kotalkanje)
Osemnajstletna Martina Pecchiar je nadaljevalka tradicije slovenskega umetnostnega kotalkanja v Italiji. Tekmovalka tržaškega kluba PAT je namreč dosegla letos svoj največji uspeh na mednarodni ravni. V kraju Reggio Calabria je postala evropska mladinska prvakinja v prostem programu. Pod vodstvom trenerke Adriane Radin se zdaj že intenzivno pripravlja na naslednjo sezono, v kateri želi doseči uvrstitev na svetovno prvenstvo, kar pomeni, da se mora uveljaviti na italijanskem državnem prvenstvu, najzahtevnejšem med državnimi prvenstvi na svetu. Toda Martino krasijo skok, gibčnost in odlična tehnična podlaga, zaradi tega ji veliki met lahko tudi uspe.

EKIPE
1. Sloga Tabor (odbojka)
Za odbojkarskim moštvom Sloge Tabor je izjemno uspešno leto. V minuli sezoni je slovenski klub s svojo člansko ekipo osvojil deželni in Jadranski pokal, nato pa je dosegel še napredovanje v državno B2-ligo, v kateri je letos začel izjemno uspešno in se pred novoletnim odmorom usidral v zlato sredino lestvice. Ekipo sestavljajo skoraj izključno slovenski igralci, ki so zrasli v klubu, v novi sezoni pa se jim je pridružil še nekdanji slovenski reprezentant in državni prvak s Trentom Gregor Jerončič, kar je okrog ekipe ustvarilo še dodatno navdušenje in zanimanje športne javnosti.

2. Jadran (košarka)
Jadranovi košarkarji so po nekaj sušnih letih spet v ospredju pozornosti športne javnosti Slovencev v Italiji. V minuli sezoni so se v državni diviziji C spet prebili v končnico za napredovanje, še boljši pa so njihovi nastopi v novi sezoni, v kateri nastopajo primerno okrepljeni. Po 12 krogih so trdno na prvem mestu lestvice in jih poznavalci uvrščajo v najožji krog favoritov za napredovanje v državno divizijo B. Trener Walter Vatovec je vcepil ekipi pravo zmagovalno miselnost, vsestranski igralci, ki se znajdejo tako rekoč v vsaki vlogi, pa predvajajo tudi za oko zelo privlačno košarko.

3. Kras (namizni tenis)
Namiznoteniške igralke Športnega krožka Kras so v najvišji italijanski namiznoteniški ligi prepričljivo dosegle obstanek. Kitajka Yuan Yuan, Eva Carli, Martina Milič in Mateja Crismancich so se nekaj časa spogledovale tudi z uvrstitvijo v končnico za naslov državnega prvaka. Če bi jo dosegle, bi bil to prvovrstni uspeh, kakršnega na najvišji ravni niso dosegle že mnogo let. Žal se je društvo ob koncu sezone zaradi finančne stiske odpovedalo igranju v najvišji ligi, v kateri je dolga leta pisalo zgodovino.

NAJ ŠPORTNIKI PRIMORSKE 2011
POSAMEZNIKI
1. Bojan Tokić (namizni tenis)
Družina Tokič se je v Slovenijo preselila iz bosanskega Jajca. Rosno mlad je Bojan prijel za lopar in se v Vrtojbi pod vodstvom očeta Miroslava učil skrivnosti namiznega tenisa. Prvi tekmovalni cilji so bili letom primerni. … Hitro je prerasel Vrtojbo, pozneje tudi ljubljansko Olimpijo in se komaj polnoleten podal v Evropo. Najprej v Italijo, nato v Francijo in v Nemčijo. Poskusil se je prebiti v Sidney in Atene, olimpijski krst je nazadnje doživel v domovini namiznega tenisa v Pekingu. … V iztekajočem se letu je Bojan dosegel nov vrhunec svoje bogate športne poti. Na članskem evropskem prvenstvu v poljskem Gdansku je osvojil posamično bronasto odličje, še en bron pa je priigral v paru s srbskim reprezentantom Aleksandrom Karakaševićem. Omenjena dosežka in odlične igre v nemški ligi, kjer je Tokić bistveno prispeval k temu, da je Saarbruecken vodilno moštvo po jesenskem delu najmočnejše lige v Evropi, so primorskega športnika pripeljali na 25. mesto na svetovni lestvici. 30 – letni Bojan Tokić je z uvrstitvijo na evropskem prvenstvu in z uvrstitvijo na svetovni lestvici postavil nove mejnike v slovenski namiznoteniški zgodovini. Pred njim tako visoko še ni bil noben Slovenec. Ponovno je osvojil tudi olimpijsko normo in se pripravlja na to, da bi po prvencu v Pekingu, pod petimi krogi naredil še korak naprej.

2. Borut Božič (kolesarstvo)
Idrijski profesionalni kolesar, 31- letni Borut Božič, je bil za svojo šprintersko nadarjenost, delavnost in vztrajnost po letih smole, padcev in nesrečnega spleta okoliščin poplačan na letošnjem svetovnem prvenstvu v danskem Kobenhavnu, kjer je osvojil sedmo mesto med svetovno elito. S tem je bil najboljši Slovenec. Sedmo mesto je obenem tudi najboljša uvrstitev na svetovnih prvenstvih v zgodovini primorskega kolesarstva. Nase je opozarjal še na nekaterih etapahvelikih svetovnih dirkah – najbolj pa s petim mestom v drugi etapi Gira. Borut Božič je resen kandidat za olimpijske igre in za visokok uvrstitev v Londonu, saj je tam proga pisana na kožo šprinterjem, kakršen je tudi sam.

3. Tim Matavž (nogomet)
Tako kot večina vrstnikov je tudi Tim Matavž začel igrati nogomet s šestimi leti. Po končani osnovni šoli se je iz Bilj preselil k Hitu Gorici in že dve leti pozneje debitiral v članskem moštvu. Že v prvi sezoni je zabil enajst golov in se pri osemnajstimi leti in pol odločil za tvegan odhod v tujino. V nizozemskem Groningenu je zablestel v predlanski sezoni, ko je dosegel kar 16 golov, nekdanji slovenski selektor Matjaž kek pa ga je uvrstil v reprezentanco za Južno Afriko, kjer je debitiral na tekmi z Anglijo. Od tu gre njegova nogometna kariere še bolj strmo navzgor, gole zabija tako v reprezentančnem, kot tudi v dresu slovitega nizozemskega PSV – ja, kamor se je preselil poleti.

POSAMEZNICE
1. Snežana Rodić (atletika)
Snežana Rodič je prve atletske korake naredila na koprski Bonifiki. … Leta 2003 se je skupaj s sestro Radmilo preselila v novogoriški klub in nadaljeval se je njen vzpon med najboljše slovenske tekmovalke v skoku v daljino oziroma v troskoku, ki je postal njena paradna disciplina. Po zakonski zvezi z nogometašem Aleksandrom Rodičem in rojstvu hčerke Lare se je pred štirimi leti znova vrnila na tekmovališča. … Torino, Berlin, Doha in Barcelona so bila prizorišča nastopov na evropskih in svetovnih prvenstvih v preteklih letih. Letos pa Pariz, ko je na evropskem dvoranskem prvenstvu zaokrožila blesteč uvod v novo sezono. Četrto mesto v troskoku in daljava 14.35, ki je tudi njen osebni rekord in in najboljši izid sezone v Sloveniji. 29 – letna koprčanka, danes članica ljubljanskega Massa se je temu dosežku približala tudi na tekmah v okviru priprav na na svetovno prvenstvo v Južno Korejo, kjer je bila kandidatka za nastop v finalu. A ji je nastop v Aziji preprečila bolezen in sezono je morala predčasno zaključiti. Snežana Rodič je medtem že okrevala in se pospešeno pripravlja na olimpijsko sezono.

2. Lucija Mlinarič (kotalkanje)
Umetnostna kotalkarica KK Renče, 24-letna Lucija Mlinarič iz Šempetra, je po uspehih v mlajših kategorijah z bero medalj nadaljevala tudi po letu 2007, ko je prestopila v člansko konkurenco. Že prvo leto je dve zlati odličji prinesla z evropskega, srebrno pa s svetovnega prvenstva. Njeni letošnji uspehi predstavljajo vrhunec 20-letne kariere. Najprej je na evropskem prvenstvu v italijanskem Reggio Calabria postala prvakinja v prostem in kratkem programu ter podprvakinja v obveznih likih. Nato je na svetovnem prvenstvu v brazilski prestolnici Brasilia kot prva Slovenka osvojila kar dve srebrni odličji – v prostem programu in v kombinaciji. Mlinaričeva je z izjemno bero odličij z največjih tekmovanj najboljša slovenska umetnostna kotalkarica vseh časov.

3. Tanja Žakelj (gorsko kolesarstvo)
Gorska kolesarka v olimpijskem krosu, 22-letna Tanja Žakelj iz Ledin nad Idrijo, jevrhunec letošnje sezone dosegla s tretjim mestom na članskem evropskem prvenstvu v krosu v Dohnanyju na Slovaškem. To je bilo prvo slovensko člansko odličje v tem športu sploh. Na svetovnem prvenstvu jo je izdala tehnična okvara, z dobrimi vožnjami in uvrstitvami v deseterico v svetovnem pokalu pa je dolgoletna kolesarka kluba Orbea Geax iz Črnega vrha nad Idrija dobila tudi ponudbe iz tujine, kamor se bo v naslednji sezoni gotovo podala kot profesionalka.

EKIPE
1. RK Cimos Koper (rokomet)
RK Cimos bo letos zaokrožil šele deseto prvoligaško sezono, pa se že lahko pohvali z dosežki, ki ga uvrščajo med najtrofejnejše slovenske rokometne kolektive. Lovorike so se začele nabirati s prvim pokalnim naslovom pred tremi leti, uspehi so se nadaljevali s polfinalom pokala EHF in nastopom v Ligi prvakov, posebno mesto na piedestalu pa seveda pripadajo dosežkom v letošnjem letu. Najprej nedelja, 10. aprila, zmaga proti Gorenju in tretji naslov pokalnega prvaka. … Še ena nedelja, 22. maja, ko je bila v finalu pokala Challenge nemočna portugalska Benfica. Prva koprka evropska lovorika. … In še smetana na torti: petek, 27. maj, rdeča dvorna v Velenju, še ena bleščeča zmaga proti Gorenju za prvi naslov državnega prvaka. … Stvari so odlično nastavljene za nadaljevanje serije in bleščeče leto 2011 lahko dobi celo nadgradnjo – v prestižni ligi prvakov. RK Cimos Koper je v letošnjem letu najuspešnejši športni kolektiv v Sloveniji. Primorci smo ga na piedestal tudi postavili…

2. VK Rokava Koper (vaterpolo)
Vaterpolo klub Rokava Koper je v zadnjem obdobju stopil na pot temeljite prenove. Klubska uprava je v bazenu Žusterna zbrala obetavno zasedbo, pravo malo slovensko reprezentanco z nekaj vrhunskimi tujci, kot trener pa jih že dve leti vodi legendarni Veselin Đuho, ki je v svoji bogati trenerski karieri že osvojil ligo prvakov in pokal LEN. Koprski vaterpolisti so si drugo mesto letošnje prireditve Naš športnik zaslužili z dvojno domačo lovoriko, naslovoma pokalnega in državnega prvaka, ter z osvojitvijo sedmega mesta v Jadranski ligi. Smele klubske načrte je jeseni nekoliko presekala zamuda z izgradnjo pokritega olimpijskega bazena, manjši obseg pokroviteljskega denarja pa je botroval tudi občutni prevetritvi igralske zasedbe.

3. FC Luka Koper (nogomet)
Zadnje leto je bilo za nogometaše in vodstvo Luke Koper nedvomno naporno in poučno. Tekmeci – jasno – niso imeli razumevanja za minulo delo in se potrudili, da so Koprčani oddali državni naslov in osvojili tretje mesto v državnem prvenstvu. Med letom so se v klubu odločili za spremembe – bolj se stavi na domače kadre in na pomladitev moštva, v katerem je kar nekaj obetavnih mladih reprezentantov. Vrnitev h koreninam terja daljši čas. A Lahko se tolažijo z minulo sezono- slabšemu uvodu je sledilo boljše nadaljevanje in tretje mesto. Trenutni položaj je zelo podoben. Uvod v sezono z zgodnjim izpadom iz evropskega pokala skoraj ni mogel biti slabši, a konec jesenskega dela obeta boljše čase, morda ponovitev lanskega izkupička, če ne celo drugega mesta.