Prosek, 27.12.2012

29. SKUPNO NAGRAJEVANJE Naš športnik 2012
V nabito polni dvorani Kulturnega doma Prosek – Kontovel na Proseku je bila sklepna prireditev ob izboru najobljših športnikov Primorske “Naš športnik”. Podelitev nagrad in priznanj Naš športnik so skupno priredili Radio Televizija Koper Capodistria, Slovenski spored deželnega sedeža RAI v Trstu, Primorske novice, Primorski dnevnik, naša spletna stran www.slosport.org, Novi Matajur in ZSŠDI.
Naši “naj” športniki so za leto 2012 med posameznicami namiznonteška igralka Lisa Ridolfi (Sandonatese), med posamezniki Čupina jadralca Jaš Farneti in Simon Sivitz Košuta, med ekipami pa košarkarska članska ekipa Jadrana. Med posameznicami se je na drugo mesto uvrstila telovadka Tea Ugrin, ki nastopa za tržaški klub Artistica 81, in na tretje skakalka v vodo Sofia Carciotti, ki tekmuje za tržaški klub Trieste Tuffi. Med posamezniki se je na drugo mesto uvrstil odbojkar Loris Mania’, ki nastopa za italijanskega prvoligaša Modeno, tretji pa je gorski maratonec Tadei Pivk, član italijanskega kluba Aldo Moro. Med ekipami se je na drugo mesto uvrstila odbojkarska članska ekipa Sloge Tabora, na tretje mesto pa članska nogometna ekipa NK Kras.
Na Primorskem je največ glasov med posameznicami zbrala gorska kolesarka Tanja Žakelj, med posamezniki jadralec Vasilij Žbogar, med ekipami pa RK Cimos Koper.
Uspel večer sta povezovala Tamara Stanese in Peter Verč.
Prireditev je uvedel ženski pevski zbor Bodeča neža z Vrha, ki ga vodi Mirko Ferlan. Od gostov je uvodni pozdrav prinesel presednik Združenjs slovenskih športnih društev v Italiji Jure Kufersin (njegov poseg objavljamo v celoti pred utemeljtivami). Med številnimi prisotnimi gosti naj omenimo le predsednico komisije za zamejski šport pri OKS Sonjo Poljšak ter telovadno “legendo” slovenskega športa in ambasadorja športa Repulbike Slovneije, olimpionika Mira Cerarja.
Sledilo je nagrajevanje. Pokale in plakete so izročili naši nekdanji odlični športniki: rolkarica Mateja Bogatec, košarkar Boris Vitez in Fabio Ruzzier, ki še sedaj nasotpa in podira rekorde v hitri hoji. Ob njih so priznanja podeljevali tudi prestavniki medijev, ki so organizatorji prireditve Našega športnika: Vesna Humar za Primorske novice, za našo spletno stran je urednika Branka Lakoviča, ki je s kamero sledil prireditvi, nadomestil športni urednik Primorskega dnevnika Aleksander Koren, Marij Čuk za slovenski novinarski oddelek RAI, Dušan Udovič za Primorski dnevnik, urednik Radia Koper Andrej Šavk in urednica Televizije Koper Barbara Kampos.
Med podelitvijo priznanj športnic in športnikov so prisotne in poslušalce radia zabavali pevki Martina Marmai in Ikeia Feletig ter naša kabaretista Boris Devetak in Tjaša Ruzzier s posrečenim škečem.

Pozdrav predsednika ZSŠDI Jureta Kufersina
Najprej lep pozdrav vsem prisotnim tu v dvorani, predvsem pa poslušalkam in poslušalcem Radia Trst A in Radia Koper-Capodistria.
Potem pa mi dovolite, da izrazim svoje zadovoljstvo, ker nadaljujemo s to pomembno manifestacijo kljub vsem finančnim in organizacijskim težavam, ki ta čas bremenijo tako organizacije kot tudi založniške in radijske hiše. Po svoje smo športniki bili – s to manifestacijo in drugimi pobudami – predhodniki velikih sprememb, ki so se kasneje uresničile in ki so privedle do osamosvojitve Slovenije, njenega članstva v Evropski uniji, skupne valute in končno do padca meje. Za vse to smo lahko ponosni! Športniki smo se vedno čutili prebivalci enotnega teritorija in srčno upam, da se bo ta čut pripadnosti še povečal v letih, ki so pred nami.
V tem dolgem obdobju smo imeli priliko nagraditi nosilce olimpijskih medalj in svetovnih naslovov, predstavnike bolj znanih a tudi novih in manj popularnih panog ter športne delavce. Če bi danes potegnili imaginarno črto pod vsemi temi rezultati bi ugotovili, da je bil in da je šport na Primorskem zelo razširjen, dobro organiziran in uspešen. Pri nas je to pomenilo veliko vidljivost manjšine v italijanskem in mednarodnem prostoru, na drugi strane meje, ki je ni več, pa je šport nezanemarljivo prispeval pri mednarodni uveljavitvi Slovenije kot izredno kvalitetne športne države.
Zato naj izrazim željo, da bo tako tudi v bodoče in upanje, da se bodo posodobili in spremenili pravilniki posameznih panožnih zvez, kar bi še v večji meri krepilo sodelovanje in pretok ljudi. Rezultati bodo gotovo za vse nas boljši.
Na koncu, seveda, čestitke nagrajenkam in nagrajencem, vsem pa voščila za lep zaključek praznikov, predvsem pa za zdravo in uspešno leto 2013.

NAJ ŠPORTNIKI SLOVENCEV V ITALIJI 2012
POSAMEZNIKI
1. Jaš Farneti in Simon Sivitz Košuta (jadranje)
Trojček je uspel. Letošnja sezona bo za 21-letna tekmovalca Jadralnega kluba Čupa Jaša Farnetija in Simona Sivitza Košuto (na sliki) zapisana z zlatimi črkami. V olimpijskem razredu 470 sta namreč osvojila svetovni, evropski in nazadnje tudi državni mladinski naslov, na državnem prvenstvu pa sta bila med člani druga. Mlada tekmovalca, ki ju trenira Koprčan Matjaž Antonaz, sta zdaj v očeh strokovne javnosti prav gotovo najbolj perspektivna italijanska jadralca v olimpijskih razredih sploh, saj se nobena druga posadka ne more ponašati s tolikšnimi uspehi kot onadva. Skratka, Jaš in Simon sta resna kandidata za nastop na olimpijskih igrah čez štiri leta v brazilskem Riu De Janeiru.

2. Loris Mania’ (odbojka)
Še ne 33-letni Loris Manià že sedmo leto zapored igra v najvišji italijanski odbojkarski ligi, skupno pa je to zanj že osma sezona v tej ligi. V Modeni, zibelki državne odbojke, brani barve enega najbolj uglednih italijanskih klubov sploh. Kot izjemno borben in priljubljen igralec si je prislužil trak kapetana, to vlogo pa opravlja z vso resnostjo. V prejšnji sezoni, v kateri je odbojkar iz Števerjana odigral 28 prvenstvenih tekem in 109 setov, je bil v ligi A1 med igralci v vlogi libera na šestem mestu po učinkovitosti.

3. Tadei Pivk (gorski tek – sky race)
Za 31-letnim Tadeiem Pivkom je izjemno uspešna sezona. Športnik iz Žabnic je namreč po uspešnem nastopu na treh različnih tekmah osvojil naslov državnega prvaka v gorskem teku. Pivk, član društva Aldo Moro, je nastopil letos na več kot dvajsetih tekmah in bil največkrat prvi, najbolj ponosen pa je na zmago na Trofeji Scaccabarozzi, tako imenovanem skymarathonu, na katerem je v ostri mednarodni konkurenci zmagal po 43 kilometrih teka, med katerimi je premagal 6.400 metrov višinske razlike. Pivk je v Italiji tudi eden najboljših turnih smučarjev.

 

POSAMEZNICE
1 . Lisa Ridolfi (namizni tenis)
24-letna nabrežinska namiznoteniška igralka Lisa Ridolfi je zdaj ena boljših igralk v Italiji, državna prvakinja s svojim klubom Sandonatese in stalna članica državne reprezentance, ki jo vodi Slovenka Andreja Ojstršek, ki Liso ceni zaradi njene marljivosti in delavnosti ter njenega tehničnega znanja. Letos je v Herningu na Danskem drugič nastopila na evropskem članskem prvenstvu. V igri dvojic se skupaj z Nikoleto Stefanovo le za las ni uvrstila med najboljših osem dvojic v Evropi. Do naslednjega evropskega prvenstva se želi na mednarodni jakostni lestvici povzpeti najmanj do 200. mesta.

 

 

 

 

2. Tea Ugrin (gimnastika)
14-letna plavolasa tržaška Slovenka Tea Ugrin, telovadka tržaškega kluba Artistica ‘81, sodi med najboljše italijanske gimnastičarke novejše generacije. Letos je zablestela na evropskem mladinskem prvenstvu v Bruslju, na katerem je kot članica italijanske reprezentance osvojila srebrno kolajno v ekipnem tekmovanju in si hkrati priborila pravico za nastop na finalu na gredi. S prepričljivo vajo je na svojem paradnem orodju osvojila četrto mesto in za bronom zaostala le desetinko točke. Telovadko, ki živi pod Ferlugi, odlikujejo resnost, vztrajnost, natančnost, ravnotežje, fizične in stilistične sposobnosti, še veliko pa lahko napreduje.

 

 

 

 

3. Sofia Carciotti (skoki v vodo)
18-letna tržaška Slovenka Sofia Carciotti, članica tržaškega kluba Trieste Tuffi, ki je svojo športno pot začela kot gimnastičarka, se je v pičlih treh letih prelevila v izjemno uspešno skakalko v vodo. Svojo strmo pot navzgor je letos kronala z naslovom državne zimske prvakinje med mladinkami in vpoklicem v državno reprezentanco. Dosegla je tudi normo za nastop na evropskem mladinskem prvenstvu, ki je bilo letos v Gradcu. V skokih s stolpa, to je njena paradna disciplina, je v močni mednarodni konkurenci osvojila 9. mesto, izboljšala pa je svoj osebni rekord. Sofia je velik garač, odlikuje jo izrazita borbenost, strokovnjaki pa menijo, da se lahko v tem športu povzpne visoko, kljub temu, da se je zanj odločila razmeroma pozno.

 

 

 

 

EKIPE
1. Jadran (košarka)

Bodisi v prejšnji bodisi v sedanji sezoni so košarkarji Jadrana med protagonisti tretje državne košarkarske lige. V prejšnji sezoni so se skoraj do konca potegovali za napredovanje v drugo ligo in s tem dosegli najboljšo uvrstitev med slovenskimi ekipami, ki v Italiji nastopajo na državni ravni. Redni del so končali na odličnem 2. mestu, v četrtfinalu končnice so premagali krminsko Albo, šele v polfinalu pa jih je izločila Venezia. Upravi kluba je uspelo sestaviti zelo konkurenčno moštvo, v katerem so po povratku Daniela Baticha spet igrali skoraj vsi najboljši slovenski košarkarji v Italiji. Zelo spodbudno so začeli tudi letošnjo sezono, v kateri se jim – tako kot lani – obeta resen boj za končnico in preboj med najboljše.

 

 

2. Sloga Tabor (odbojka)
Za Slogo Tabor je spet izjemna sezona. Po lanskem napredovanju so se odbojkarji tega našega društva zelo izkazali tudi v zahtevnem državnem prvenstvu lige B2, v katerem so prepričljivo dosegli obstanek, kar jim v prejšnjih nastopih na tej ravni v zadnjem desetletju ni nikoli uspelo. V vedno polni telovadnici v Repnu so velikokrat navdušili svoje navijače. Prvič na tej ravni se je v pomembnih vlogah uspešno preizkusilo več mladih igralcev, ki so zrasli v društvu. Tako ali tako je igralski kader skoraj izključno slovenski. Zelo uspešno so začeli tudi letošnje prvenstvo, v katerem se jim obeta še boljša končna uvrstitev od lanske.

 

 

3. NK Kras (nogomet)
Nogometnemu klubu Kras je letos drugič v njegovi zgodovini uspelo zmagati v najvišji deželni amaterski ligi in si ponovno zagotoviti igranje v državni ligi D. Prvič v zgodovini je slovenski klub tudi najvišje postavljena ekipa v tržaški pokrajini, saj je mestna Triestina zaradi finančnega zloma zdrknila med amaterje. Domače nastope Krasa v prejšnji sezoni so označevali dobra igra, številni zadetki in velik obisk gledalcev. Letos jim v zahtevnejši konkurenci za zdaj slabo kaže, upajmo, da se bodo kmalu pobrali.

 

 

NAJ ŠPORTNIKI PRIMORSKE 2012
POSAMEZNIKI
1. Vasilij Žbogar (jadranje)
S šestim mestom v razredu finn na olimpijskih igrah v Londonu je Vasilij Žbogar vnovič zasluženo postal najboljši športnik na Primorskem.Čeprav je izolski jadralec po dveh olimpijskih medaljah naskakoval še tretjo tudi s šestim mestom ni razočaral, saj mu razmere na jadralnem polju niso bile pisane na kožo. Vasilij je letos osvojil tudi srebrno medaljo na evropskem prvenstvu in nastopil z ekipo Green.com v jadralskem pokalu Amerike.

 

 

 

 

 

2. Luka Božič – Sašo Taljat (kajak)
Kanuistični dvojec Soških elektrarn z Mosta na Soči- 23 letni Sašo Taljat in dve leti mlajši Luka Božič je že na začetku resne članske kariere doživel prvi pravi vrhunec – osmo mesto na olimpijskem slalomu v Londonu. Temu sta mojstra divjih voda dodala še naslov evropskih prvakov do 23-tih let in tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Zaradi mladosti sta oba resna kandidata tudi za naslednje olimpijske igre.

 

 

 

3. Jaka Hvala (smučarski skoki)
Komaj 19 – letni Jaka Hvala iz Ponikev je po Solkancu Juretu Franku drugi kandidat za najvišje dosežke v zgodovini zimskih športov na Primorskem. Najprej je postal mladinski svetovni podprvak, se nato uvrstil v reprezentanco za članski svetovni pokal, kjer se je že v premiernih nastopih štirikrat uvrstil med dobitnike točk. Na finalu svetovnega pokala v Planici je kar za 59 metrov preskočil 33 let star primorski rekord Stanka Velikonje.

 

POSAMEZNICE
1. Tanja Žakelj (gorsko kolesarstvo)
Tanja Žakelj iz Ledin nad Idrijo je dozorela v vrhunsko profesionalno gorsko kolesarko – specialistko za kros. Članica turškega Salcana je celo sezono posvetila pripravam na olimpijski nastop in dosegla vrhunec formo točno takrat, ko je bilo najbolj pomembno, v Londonu, ko je zasedla odlično deseto mesto in prehitela slovensko tekmico Blažo Klemenčič. Potrditev dobre sezone pomeni tudi 13. mesto na svetovnem prvenstvu.

 

 

 

 

 

2. Urška Kragelj (kajak)
Kajakašica Soških elektrarn, 24 letna Novogoričanka Urša Kragelj, se sicer ni uvrstila na tako zaželeno olimpijsko preizkušnjo v London, a je blestela na ostalih tekmah sezone. Najprej je na tekmi svetovnega pokala v španskem Seu d Urgellu dosegla prvo slovensko žensko zmago v tem tekmovanju. V nadaljevanju sezone pa se je še trikrat uvrstila med najboljših pet in leto končala kot skupna zmagovalka svetovnega divjevodaškega pokala med kajakašicami.

 

 

 

 

 

3. Špela Ponomarenko Janič (kajak)
Špela Ponomarenko Janić se je z visokimi cilji odpravila na londonske olimpijske igre. Na 200 metrov je osvojila deseto mesto, na 500 metrov je bila dvanajsta. Kljub neuresničenim višjim ciljem njen dosežek sodi med najboljše primorske olimpijske uvrstitve.. Kajakašica Žusterne je v predolimpijskem ciklusu osvojila bronasto medaljo na 500-metrski razdalji, na tekmi svetovnega pokala v Poznanju pa je prišla do srebra.

 

 

 

 

 

EKIPE
1. RK Cimos Koper (rokomet)
Rokometni klub Cimos Koper je v zadnjem obdobju paradni konj primorskega in slovenskega športa. Pod vodstvom trenerja Fredija Radojkoviča si je lani pripel tri lovorike, v letošnji sezoni pa je na domačem prizorišču stopil korak nazaj. V državnem prvenstvu je osvojil tretje mesto, le stopničko višje je stopil v pokalnem tekmovanju, svoje zvezdne trenutke pa so koprski rokometaši doživeli na mednarodnem prizorišču.V spomladanski Ligi prvakov se je Cimos Koper povzpel vse do četrtfinala, kjer ga je zaustavil španski velikan Atletico Madrid, jeseni pa so si rumenomodri zagotovili skupinski del pokala evropske rokometne zveze.

2. Ok Salonit Anhovo (odbojka)
Odbojkarski klub Salonit Anhovo se je v minuli sezoni s trenerjem Andrejem Urnautom vrnil v slovenski odbojkarski vrh, saj je v prvenstvu zasedel tretje mesto, v pokalu pa ga je v polfinalu premagal udeleženec lige prvakov ACH Volley. Največja vrednost kluba je dejstvo, da igra izključno s slovenskimi igralci in da večino moštva tvorijo fantje iz domače odbojkarske šole. V dresu državne reprezentance sta letos zaigrala bloker Danijel Koncilija in libero Jani Kovačič.

3. FC Luka Koper (nogomet)
Koprski nogometaši so minulo državno prvenstvo končali na četrtem mestu in se niso uspeli uvrstiti v evropska tekmovanja. Evropo je Koprčanom odnesel slabši začetek sezone, po zelo dobrem osrednjem delu pa je rumeno- modrim nekaj zmanjkalo v samem zaključku prvenstva. Koraki v prazno na nekaterih domačih tekmah so Koprčane oddaljili od želenega tretjega mesta, na odločilni tekmi v Mariboru pa je zmanjkalo nekaj športne sreče. Luka Koper je že uveljavila nekaj mladih igralcev, tudi v tekoči sezoni dajejo prostor številnim obetavnim nogometašem, za pozicijami, ki vodijo v Evropo, pa jeseni zaostajajo za eno mesto.