Sežana (Slovenija), 28.12.2013
30. SKUPNO NAGRAJEVANJE Naš športnik 2013
Vasilij Žbogar in Tanja Žakelj med posamezniki, FC Luka Koper med ekipami;
4. Tea Ugrin, 5. Loris Manià in Sofia Carciotti, 4. Sloga Tabor (odbojka)
V soboto, 27. decembra je bila v Kosovelovem domu v Sežani tradicionalna prireditev Naš športnik, ki je lepo uspela. Prvič letos so kandidate za naziv najboljšega športnika Primorske z obeh strani nekdanje državne meje izbirali skupaj, kar je vsekakor “zgodovinski dogodek”. Med nominiranci so bili tudi štirje zamejci: skakalka v vodo Sofia Carciotti, odbjkar Loris Manià in gimnastičarka Tea Ugrin, med ekipami pa odbojkarji Sloge Tabor.
Med moškimi je zanesljivo zmagal jadralec Vasilij Žbogar, med ženskami pa gorska kolesarka Tanja Žakelj. Od zamejcev je bila med posameznicami četrta Tea Ugrin in peta Sofia Carciotti, med posamenziki Loris Mania’ peti, med ekipami pa Sloga Tabor četrta.
Prireditev sta povezovala novinarka Radia Koper Anita Urbančič in sodelavec TV Koper oddaje o zamejskem športu Športel Jari Jarc. Rdeča nit sežanske prreditve sta bili glasba in petje. Za glasbene “vložke” sta poskrbela Dare Kavrič in Martina Majerle. Ob spremljavi napovedovalca in harmonikaša Jarija Jarca pa so zapeli kar nekateri nagrajenci in publika, kar je ustvarilo v dvorani zares lepo in vedro vzdušje. Naj omenimo, da je bilo zamejstvo kar množično zastopano. Poleg nagrajencev (Tea Ugrin,Sofia Carciotti, Ambrož Peterlin) in povezovalca večera Jarija Jarca je priznanja podeljeval predsednik ZSŠDI Ivan Peterlin, Zorna Jerončič, ki je dolgo let treniral pri nas, je dvignil priznanje za Lorisa Maniaja in Walter Vatovec za košarkarja Joksimovića.
Poleg našega medija slosport.org so nominirance izbirali še novinarji RTV centra Koper- Capodistria, Deželnega sedeža RAI za FJK, Primorskih novic in Primorskega dnevnika. Nov format prireditve predvideva, da je med šestimi v vsaki kategoriji (moški, ženske in ekipe) vsaj en predstavnik z vsake strani.

POSAMEZNIKI
1. Vasilij ŽBOGAR (jadranje) 106 točk
Poolimpijska sezona je bila za našega najboljšega jadralca Vasilija Žbogarja več kot uspešna, saj se je utrdil med vodilnimi jadralci razreda finn. Že bron na tekmi svetovnega jadralskega pokala v Palmi de Mallorci je nakazal, da je na pravi poti, vrhunec sezone pa je dosegel na letošnjem evropskem prvenstvu., kjer je po dveh osvojenih olimpijskih kolajnah v razredu laser postal evropski prvak v razredu finn. Na svetovnem prvenstvu v Talinu mu ni šlo tako gladko, saj je pristal na 13. mestu. Vseeno je to odlična osnova za novo sezono, v kateri bo pogled člana jadralnega kluba Burja Izola še bolj usmerjen k olimpijskim igram v Riu de Janeiru.

 

 

 

2. Jaka HVALA (smučarski skoki) 77 točk
Smučarski skakalec s Ponikev na Tolminskem Jaka Hvala je v minuli sezoni dočakal izpolnitev otroških sanj. Najprej z uvrstitvijo na novoletno skakalno turnejo, februarja pa s prvo zmago v svetovnem pokalu v nemškem Klingenthalu. Če k tej dodamo še tri na ekipnih tekmah skakalcev jih skupno šteje že štiri. “Ponikovski orel” ima v rokah tudi naslova mladinskega svetovnega prvaka v posamični in moštveni konkurenci. Padec forme v času svetovnega prvenstva ni preveč pokvaril njegove odlične skakalne sezone.

 

 

 

3. Valter BIRSA (nogomet) 55 točk
Valter Birsa je z reprezentančnimi goli, izpostavljamo tistega s svetovnega prvenstva proti Združenim državam Amerike in zadnjega proti Kanadi, že večkrat poskrbel za navdušenje med slovenskimi ljubitelji nogometa, letos pa je stopil še korak dlje. Poleti je okrepil vrste nekdanjega svetovnega klubskega prvaka Milana, z dobrimi igrami v rdeče-črnem dresu pa si je takoj pridobil naklonjenost strokovne javnosti in navijačev. Visoka raven forme je Valterju Birsi zagotovila enakovreden položaj v začetni postavi Milana, zbranost in odločenost v ključnih trenutkih pa sta mu nekajkrat navrgla naziv igralca tekme.

 

 

4. Nebojša JOKSIMOVIČ (košarka) 33 točk
Nebojša Joksimović nam je kot član reprezentance na evropskem prvenstvu v košarki omogočil tri nepozabne navijaške tedne. Slovenija je s petim mestom dosegla drugo najboljšo uvrstitev na velikih tekmovanjih, Koprčan pa je blestel predvsem v obrambi in tako povzročal preglavice najboljšim evropskim igralcem. V klubskem tekmovanju je z Igokeo osvojil prvenstveno in pokalno lovoriko Bosne in Hercegovine, v ligi ABA pa je s svojo ekipo osvojil prvo mesto po rednem delu tekmovanja. V letošnji sezoni Nebojša Joksimović nastopa za ljubljansko Union Olimpijo, ki si je zagotovila napredovanje v drugi del evropskega pokala.

 

 

5. Loris MANIA’ (odbojka) 28 točk
Loris Manià že devet let v vlogi prostega igralca redno igra v najvišji italijanski odbojkarski ligi, med letoma 2007 in 2010 pa je 56-krat oblekel tudi majico italijanske državne reprezentance. Že peto sezono kot član začetne postave brani barve kluba Pallavolo Modena, enega najuglednejših odbojkarskih klubov v Italiji. Lorisa krasijo izjemne telesne in tehnične sposobnosti, zaradi katerih je že vrsto let nepogrešljiv člen najvidnejših klubskih in reprezentančnih uspehov. Zaradi svoje borbenosti in priljubljenosti v športni javnosti je zdaj v klubu Pallavolo Modena tudi kapetan moštva.

 

 

6. Anže PETRIČ (balinanje) 19 točk
Anže Petrič iz Gradišča pri Vipavi je znova potrdil, da sodi med mojstre balinarskega športa, saj je v navezi z Alešem Borčnikom na svetovnem prvenstvu osvojil bronasto odličje v štafetnem zbijanju. Leta 2011 je z njim že postal svetovni prvak, skupaj sta dvakrat izboljšala svetovni rekord. Edini primorski balinarski reprezentant je eden ključnih igralcev slovenskega prvaka Hrasta iz Kobjeglave. Anže Petrič je doslej osvojil več kot deset odličij na evropskih in svetovnih prvenstvih.

 

POSAMEZNICE
1 . Tanja ŽAKELJ (gorsko kolesarstvo) 101 točka
Tanja Žakelj je po odlični olimpijski sezoni tudi letos povsem v ospredju slovenske in mednarodne športne javnosti. Gorska kolesarka z Ledin nad Idrijo je bila v iztekajočem se letu z naskokom najboljša slovenska kolesarka in nedvomno ostaja primorska športna junakinja in vzor številnim športnim privržencem. Tanja je osvojila naslov evropske prvakinje v olimpijskemu krosu, v svetovnem pokalu je zabeležila krstno zmago za Slovenijo in skupno dvakrat stala na najvišji stopnički zmagovalnega odra. Odlični rezultati skozi vso sezono so pripadnici športne enote Slovenske vojske zagotovili lovoriko za skupno zmago v svetovnem pokalu gorskega kolesarstva.

 

 

2. Snežana RODIĆ (atletika) 64 točk
Olimpijsko razočaranje, ko ni nastopila na igrah v Londonu, je Snežana Rodić hitro prebolela in letos poskrbela za najboljše dosežke v karieri. Koprska atletinja je v troskoku poskrbela za nov osebni rekord, njenih 14 metrov in 58 centimetrov so letos presegle le štiri atletinje na svetu. Dobro formo je potrdila tudi z uvrstitvijo v finale na svetovnem prvenstvu, kjer je končala na devetem mestu. Izkazala se je tudi na Sredozemskih igrah, kjer je osvojila drugo mesto, korak naprej pa je naredila z osebnim rekordom tudi v skoku v daljino. Vrhunski dosežki so Snežani Rodić prinesli naziv slovenske atletinje leta.

 

 

3. Špela PONOMARENKO Janić (kajak) 54 točk
Kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić je v iztekajočem se letu doživljala enega od vrhuncev svoje bogate športne poti. Sezono je odprla s tretjim mestom na tekmi svetovnega pokala na Poljskem, nadaljevala z dvojno zmago na sredozemskih igrah v Mersinu, kjer je bila najboljša tako v sprintu kot na 500 metrski razdalji, končala pa z osvojeno bronasto kolajno na članskem svetovnem prvenstvu v nemškem Duisburgu.Članica kajak kanu kluba Žusterna je bila tretja tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala na mirnih vodah. Odlični rezultati so Špeli Ponomarenko Janić zagotovili naslov letošnje najboljše kajakašice v Sloveniji.

 

 

 

4. Tea UGRIN (gimnastika) 51 točk
Petnajstletna tržaška gimnastičarka Tea Ugrin, tekmovalka tržaškega društva Artistica ’81, je že od lanske sezone stalna članica italijanske mladinske reprezentance, s katero je na evropskem prvenstvu v Bruslju osvojila srebrno kolajno. Letos jo je dokončno spoznala tudi italijanska športna javnost, saj je maja v Anconi osvojila naslov državne članske prvakinje v mnogoboju, kar je pomenilo prvovrstno presenečenje. Tea Ugrin je temu uspehu je dodala še naslov na parterju in bronasto odličje na gredi. Nastopila je tudi na olimpijskem festivalu evropske mladine v Utrechtu in osvojila bronasto odličje na dvovišinski bradlji.

 

 

5. Sofia CARCIOTTI (skoki v vodo) 22 točk
Čeprav se je s to športno disciplino začela ukvarjati razmeroma pozno je devetnajstletna tržaška skakalka v vodo Sofia Carciotti, tekmovalka tržaškega društva Trieste Tuffi, zdaj že med najboljšimi tekmovalkami v sosednji Italiji. Največji uspeh je letos dosegla v Rimu, ko je na državnem prvenstvu po kategorijah z osebnim rekordom v zbranih točkah osvojila naslov med članicami v skokih s stolpa. Na italijanskem zimskem prvenstvu je bila osma. Sofia Carciotti se po maturi na slovenskem liceju Franceta Prešerna v Trstu zdaj povsem posveča skokom v vodo in se želi čimprej zavihteti v sam kakovostni vrh in v italijansko državno reprezentanco.

 

 

6. Tina MRAK in Veronika MACAROL (jadranje) 20 točk
Posadka portoroškega Pirata v razredu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol je z naskokom najboljša slovenska ženska jadralska posadka. Portorožanki sta leto 2013 končali kot osmi na svetovni jakostni lestvici. Krmarka Tina Mrak in flokistka Veronika Macarol, ki je po londonskih olimpijskih igrah v jadrnici nadomestila Tejo Černe, sta osvojili sedmo mesto na svetovnem prvenstvu v francoskem La Rochellu in enajsto na evropskem prvenstvu v italijanskem Formiu. Na sredozemskih igrah v turškem Mersinu sta osvojili peto mesto, na regati svetovnega jadralskega pokala v Medembliku pa sta bili tretji.

 

 

EKIPE
1. FC LUKA KOPER (nogomet) 108 točk
FC Luka Koper je bila v minuli tekmovalni sezoni z osvojitvijo četrtega mesta najboljši primorski nogometni prvoligaš, a to ni bilo dovolj za načrtovano uvrstitev v evropske pokale. Zaradi nejasne finančne slike je poleti celo kazalo na zaton koprskega nogometa na najvišji tekmovalni ravni, toda razmere so se z dogovorom z največjim upnikom sčasoma uredile. V klubu lahko konec leta pričakujejo dobre volje, saj bodo zimski premor preživeli v vlogi jesenskih nogometnih prvakov, spomladi pa se bodo spopadli za mesto v nogometni Evropi.

2. OK LUKA KOPER (odbojka, ženske) 66 točk
Odbojkarice Luke Koper so v minuli prvenstveni sezoni kljub precejšnji pomladitvi – izgubile so pet izmed šestih igralk prve postave – s tretjim mestom v prvi ligi presegle vsa pričakovanja. Priborile so si tudi igranje v evropskem pokalu Challenge, a so nastop zaradi pomanjkanja denarja odpovedale. Režiser velikega uspeha z majhnim finančnim vložkom je trener Marko Kalc. Nadarjena generacija z dvema mladinskima in kadetsko reprezentantko bo brez kakšne dodatne okrepitve težko zadržala spomladanske rezultate.

3. BK HRAST Kobjeglava (balinanje) 45 točk
Balinarji Hrasta iz Kobjeglave na Krasu so si z naslovom državnega prvaka priborili najlepše darilo ob 40-letnici kluba. Vrnitev nepogrešljivega državnega reprezentanta Anžeta Petriča je dala klubu dodaten pospešek, sicer pa sta igro nosila še Klemen Sosič in Marko Švara. Kraševci so zaigrali tudi v evropski ligi, kjer so v četrtfinalu izpadli proti francoskemu predstavniku. Moštvo Hrasta je po poletnem premoru novo sezono nadaljevalo v enaki udarni postavi kot spomladi in trenutno vodi v slovenski balinarski superligi.

4. SLOGA TABOR (odbojka) 39 točk
Odbojkarji Sloge Tabor so v minuli sezoni uspešno nastopali v italijanski B2 ligi in prvenstvo končali na odličnem 6. mestu. To je za društvo, ki tekmuje na povsem amaterskih osnovah zares odmeven uspeh: moštvo je s 14-timi zmagami zbralo kar 45 točk, kar velja za najboljši odbojkarski izid med Slovenci v Italiji v zadnjih sedmih letih. Slogi Tabor je letos prvič uspelo, da se je v B2 ligi obdržala dve prvenstveni sezoni zapored. Prizadevni klubski delavci tudi sicer vlagajo vse moči v načrtno delo z mladimi, ki ostajajo ključni vir nadaljnje rasti.

5. BRONX Škofije (mali nogomet) 33 točk
Klub malega nogometa Bronx Škofije je med najvidnejšimi prvoligaškimi klubi, marca letos pa je z osvojitvijo slovenske pokalne lovorike doživel enega svojih vrhuncev.V boju za super lovoriko so Škofjoti žal morali priznati premoč državnim prvakom iz Litije, precej bolj pa boli dejstvo, da so jeseni že izpadli v četrtfinalu nove pokalne sezone. Naslov letošnjih pokalnih prvakov je za Bronx nadgradnja številnih odmevnih uvrstitev v državnem prvenstvu- lani je v četrtfinalu izpadel proti moštvu Oplasta.

6. RD ISTRABENZ plini Izola (rokomet) 21 točk
Izolani imajo bogato rokometno tradicijo, po znanih težavah tekmecev iz Kopra in Hrpelj pa so trenutno prvo rokometno središče na Primorskem. V minuli prvenstveni sezoni je Izola Istrabenz plini osvojila deveto mesto. Dolgo so se izbranci trenerja Boruta Hrena spogledovali tudi s končnico za prvaka, v enakem položaju so tudi letošnjem državnem prvenstvu. Borbena zasedba Izolanov je v domači dvorani zaradi bučne podpore Ribarov težko premagljiva. Za višje uvrstitve na lestvici bo v prihodnje potrebno popraviti učinek na gostovanjih, ki so zaenkrat šibka točka izolskega rokometnega prvoligaša.