Gorica, 29.12.2014
SKUPNO NAGRAJEVANJE Naš športnik 2014
Tanja Žakelj in Sašo Taljat/Luka Božič med posamezniki ND Gorica med ekipami
3. Loris Manià in Jadran (košarka)
V Kulturnem centru Bratuž v Gorici je bila slovesna razglasitev Našega športnika 2014. Zmagovalci so Tanja Žakelj ter Sašo Taljat in Luka Božič. Med Slovenci v Italiji so se na 3. mesto med posamezniki uvrstili odbojkar Loris Manià, namiznoteniška igralka Ana Bržan je bila šesta med ekipami pa so se košarkarji Jadrana uvrstili na 3. mesto, četrti so bili nogometaši Krasa.
Naj športnike Primorske so izbirali Športni novinarji primorskih medijev (Regionlani RTV center Koper-Capodistria, Primorske novice, Deželni sedež RAI za FJK, Primorski dnevnik in slosport.org).
Letošnja “naj športnika”sso torej svetovna prvaka v kanuju na divjih vodah Sašo Taljat in Luka Božič med športniki, evropska prvakinja v olimpijskem krosu v gorskem kolesarstvu Tanja Žakelj (to je zanjo že drugo prvo mesto) in nogometaši ND Gorica.
Dvorana Kulturnega centra Bratuž je bila kar dobro zasedana, med gosti naj omenimo, da so se prireditve udeležili tudi slovenski olimpionik in član OKS Miro Cerar, predsednica Športne zveze Koper in predsednica urada za manjšine pri Olimpijskemu komiteju Slovenije Sonja Poljšak, predsednik ZSŠDI Ivan Peterlin, številni predstavniki naših športnih društev in drugi.
Priznanja so podelovali naši nekdanji vrhunski športniki šahist Pino Lakovič, svetovni prvak med veterani v hitri hoji Fabio Ruzzier in nekdanji svetovni prvak v kotalkanju Samo Kokorovec. Uspelo prireditev, ki jo je popestril ansambel Kraški ovčarji z glasbenimi vložki, sta vodila Marko in Valentina Sancin.

POSAMEZNIKI
1 . Sašo TALJAT – Luka BOŽIČ
(kanu) 96 točk
Kanuista Soških elektrarn Luka Božič in Sašo Taljat sta na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Deep Creeku osvojila zlato odličje, kar je pomenilo krono izvrstne tekmovalne sezone. Na svetovnem pokalu v Londonu sta zmagala, na tekmovanju v Tacnu sta bila druga, na evropskem prvenstvu na Dunaju pa tretja. Naslov svetovnih prvakov na divjih vodah pomeni športni presežek, s katerim sta se Luka Božič in Sašo Taljat vpisala med nesmrtne kanuiste.

 

2. Vasilij ŽBOGAR
(jadranje) 73 točk
Član jadralnega kluba Burja iz Izole Vasilij Žbogar je v francoskem La Rochellu osvojil srebrno medaljo na evropskem prvenstvu v razredu finn. Po zaradi bolezni nekoliko slabši formi z 12-tim mestom na svetovnem prvenstvu v Santanderju ni bil najbolj zadovoljen,čeprav je izpolnil normo za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Vasilij je najbolj zablestel prav na koncu sezone z odmevno zmago na finalu svetovnega pokala v Abu Dabiju.

 

 

 

3. Loris MANIA’
(odbojka) 47 točk
Odbojkar Loris Mania iz Števerjana pri Gorici je v vlogi libera še vedno eden najboljših v najvišji italijanski ligi. Sezono je končal kot kapetan legendarnega kluba Modena, s katerim se je prebil do polfinala končnice za državni naslov, kjer ga je izločil kasnejši prvak Macerata. Med poletnim prestopnim rokom je prestopil v Latino, kjer zdaj s svojimi dolgoletnimi izkušnjami skuša klubu pomagati do uvrstitve v državni pokal.

 

 

 

 

4. Mitja VILER
(nogomet) 39 točk
Koprski nogometaš Mitja Viler je z Mariborom osvojil štiri zaporedne državne naslove, vseskozi pa s soigralci uspešno nastopa v Evropi. Zlasti pomembne mejnike je Mitja podiral v letošnjem letu, ko je s soigralci igral v šestnajstini finala Evropske lige. Mariborčane je po trdem boju zaustavila kasnejša zmagovalka Sevilla.V letošnji sezoni je Maribor stopil še korak naprej, uvrstil se je v Ligo prvakov in proti Chealseju, Sportingu in Schalkeju osvojil tri točke.

 

 

 

5. Mitja GASPARINI
(odbojka) 36 točk
Izolski odbojkar Mitja Gasparini, napadalec italijanskega prvoligaša Calzedonia Verona, je steber tako svojega kluba kot slovenske državne reprezentance V minuli sezoni je bil najboljši server italijanske A1 lige. Gasparini v začetni postavi vselej dosega več kot deset točk na tekmo. Letos je veliko prispeval k uvrstitvi slovenske reprezentance v dodatne kvalifikacije za evropsko prvenstvo, v polfinale evropske lige in v zadnji krog kvalifikacij za svetovno prvenstvo.

 

 

 

6. Jaš FARNETI – Simon SIVITZ KOŠUTA
(jadranje) 21 točk
Jadralca sesljanskega kluba Čupa Jaš Farneti in Simon Sivitz Košuta sta med slovenskimi športniki v Italiji najresnejša kandidata za nastop na prihodnjih olimpijskih igrah leta 2016. Svoj status v Italiji in na mednarodni ravni iz leta v leto dograjujeta. Čeprav jima v španskem Santanderju še ni uspelo doseči olimpijske norme sta nekdanja svetovna mladinska prvaka s končnim 19-tim mestom dosegla svoj doslej najboljši rezultat na članskih svetovnih prvenstvih.

 

POSAMEZNICE
1. Tanja ŽAKELJ
(gorsko kolesarstvo) 112 točk
Gorska kolesarka Tanja Žakelj Iz Ledin nad Idrijo ima za seboj še eno odlično sezono. Potem ko je lani prikolesarila prvo slovensko žensko zmago na tekmah svetovnega pokala v olimpijskem krosu, osvojila naslov evropske prvakinje in slavila tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala je v svetovnem vrhu ostala tudi letos. Na svetovnem prvenstvu je bila četrta, na evropskem je osvojila bronasto medaljo, odlična tretja je bila tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala.

 

 

2. Tina MRAK – Veronika MACAROL
(jadranje) 71 točk
Za jadralkama portoroškega Pirata v razredu 470 Tino Mrak in Veroniko Macarol je odlična sezona. Na stopničke sta se povzpeli na evropskem prvenstvu v Atenah, kjer sta se okitili z bronasto medaljo. S petim mestom na svetovnem prvenstvu v Santanderju sta si zagotovili nastop na prihodnjih olimpijskih igrah leta 2016. Na tekmah svetovnega pokala v Miamiju sta bili četrti, v finalu svetovnega pokala v Abu Dabiju sta osvojili šesto mesto.

 

 

 

3. Andreja KLEPAČ
(tenis) 39 točk
Koprska teniška igralka Andreja Klepač je prvo desetletje poklicnega igranja končala z letošnjo uvrstitvijo na 43-to mesto med dvojicami. Zaradi neprijetnih poškodb zelo redko nastopa med posameznicami. V letošnji, doslej najuspešnejši sezoni, je osvojila dva WTA turnirja. S Španko Silvijo Soler Espinosa sta konkurenco presenetili v ameriškem New Havnu, z drugo Španko Mario Tereso Toro Flor pa sta zmagali v švedskem Baastadu in igrali finale v avstrijskem Bad Gasteinu.

 

4. Eva MORI
(odbojka) 37 točk
Odbojkarica Eva Mori iz Kanala je pri komaj 18-tih letih poleti iz vrst slovenskega pokalnega zmagovalca, kamniškega Calcita prestopila v vrste sedemkratnega evropskega prvaka, italijanskega A 1 ligaša Foppapedretti Bergamo. Eva je bila s Calcitom srednjeevropska prvakinja ter državna podprvakinja. Na mladinskem EP je kot kapetanka bistveno prispevala k osvojitvi srebrnega odličja za Slovenijo, v evropski ligi pa je igrala tudi za našo člansko reprezentanco.

 

 

 

5. Lucija MLINARIČ
(kotalkanje) 32 točk
Soočenje z boleznijo našega časa je v vseh pogledih najtežja življenjska preizkušnja, saj se človeku čez noč podrejo načrti. 26 – letna umetnostna kotalkarica Lucija Mlinarič je kljub raku na dojki odpotovala na svetovne igre v Kolumbijo in se vrnila s srebrno medaljo. Po operaciji in postopnem vračanju v normalno življenje se je Lucija seveda zelo razveselila srebrne in bronaste medaljo z letošnjega svetovnega prvenstva v Španiji in dveh zlatih z evropskega v Italiji.

 

 

 

6. Ana BRŽAN
(namizni tenis) 21 točk
Tržačanka Ana Bržan velja za vrhunsko namiznoteniško veteranko. Nekdanja igralka tržaškega Bora in zgoniškega Krasa, ki zdaj v A2-ligi brani barve toskanskega kluba Cascina, je na letošnjem državnem prvenstvu v Terniju nepričakovano osvojila 3. mesto v ženskih dvojicah. Hkrati je bila tretja tudi med igralkami druge kategorije. Sicer pa je Bržanova 15-ta na državni jakostni lestvici, takšnega položaja pa se v Italiji vztrajno drži že skoraj dvajset let.

 

 

 

EKIPE
1. ND GORICA
(nogomet) 98 točk
Nogometno društvo Gorica je v minuli sezoni v pretežno italijanski zasedbi, pod vodstvom trenerja Luigia Apollonia, še tretjič osvojilo naslov slovenskega pokalnega prvaka. V finalni tekmi je z 2-0 premagalo Maribor in si po treh letih znova zagotovilo nastop v evropskem tekmovanju. Prvenstvo so igralci Gorice sklenili na četrtem mestu. V letošnjo sezono so krenili s povsem novo ekipo in se že v drugem predkrogu evropske lige proti norveškemu Moldeju poslovili od Evrope.

2. FC LUKA KOPER
(nogomet) 80 točk
Pred sezono 2013/2014 so se nad usodo nogometašev Luke Koper zgrinjali temni oblaki, pod vprašajem je bil celo nastop v prvoligaški druščini . Ko so se stvari uredile pa si je klub kmalu zagotovil sijajno izhodišče za preboj v nogometno Evropo. Končno drugo mesto in naslov slovenskega podprvaka za FC Luko Koper pomeni lep uspeh. Preboj čez prvo evropsko oviro je tudi prekinil negativno tradicijo, samo nekaj minut pa je Koprčane ločilo od napredovanja v tretji krog Evropske lige.

3. KK JADRAN
(košarka) 45 točk
Jadran, društvo, ki je pisalo zgodovino slovenske košarke v Italiji, je prvič po devetnajstih letih spet doseglo napredovanje v prvo B državno ligo. Trener Andrea Mura in igralci so namreč v minuli sezoni prepričljivo osvojili prvo mesto v državni C-ligi. V začetku letošnje sezone v konkurenci klubov z bistveno večjim proračunom v desetih krogih Jadranovci še niso dosegli zmage, zamejska športna javnost pa je navdušena, ker v klubu igrajo predvsem domači in slovensko govoreči igralci.

 

 

 

 

4. NK KRAS
(nogomet) 31 točk
Nogometni klub Kras iz občine Repen je tretjič dosegel napredovanje v četrto italijansko državno ligo. Glas o njegovih nastopih seže tudi preko državne meje, saj letošnje moštvo sestavljajo mnoga znana imena slovenskega nogometa, na čelu s trenerjem Antonom Žlogarjem. Klubski cilj je obstanek in najboljši položaj v Trstu, saj je njegov nasprotnik tudi nekdanji prvi tržaški klub Triestina. Zaradi velike popularnosti nogometa je Kras medijsko najbolj izpostavljen slovenski klub v Italiji.

 

 

5. KK PORTOROŽ
(košarka) 30 točk
Košarkarji Portoroža so krstno sezono v prvi slovenski ligi imenitno začeli, bili dolgo v igri za nastop v ligi za prvaka, od katere jih je oddaljil niz štirih porazov. V zadnjem krogu prvenstvene sezone 2013/14 so ob spremenjenem tekmovalnem sistemu z zmago proti Grosuplju pograbili možnost za uvrstitev v četrtfinale državnega prvenstva. Izpadli so v dvoboju s poznejšim državnim prvakom, novomeško Krko ter na koncu zasedli osmo mesto v Sloveniji.

6. OK SALONIT ANHOVO
(odbojka) 28 točk
Po dolgih desetih letih čakanja je Odbojkarski klub Salonit Anhovo letos zasluženo osvojil težko pričakovano 13-to lovoriko. S pretežno domačimi igralci, pod taktirko obetavnega trenerja Leona Schilinga, je petim naslovom državnega prvaka dodal še osmi pokalni naslov. Na zaključnem turnirju v Mariboru so kanalski odbojkarji sredi januarja najprej premagali gostitelje, zatem pa še odbojkarje kamniškega Calcita. V državnem prvenstvu so pristali na 4-tem mestu.