Opčine, 29.1.2013

V nabito polni dvorani ZKB na Opčinah sta bili podeljevanji Oskarjev 2012 Primorski dnevnika, in priznanj ZSŠDI zaslužnim športnim delavcem (Damijani Češčut, Lucianu Miliču in Igorju Tullu).
Simpatični večer, ki ga je popestrila glasbena skupina Fotofinish, je ob režiji Martina Maverja odlično povezoval Jernej Šček. Veliko je bilo gostov, med katerimi naj omenimo le sekretarja za Slovence po svetu Matjaža Longarja, državni sekretar na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, naša senatorka Tamara Blažina, predsednik ZSŠDI Jure Kufersin, podpredsednik ZKB Adriano Kovačič in drugi.
Po uvodnem posegu športnega urednika Primorskega dnevnika Aleksandra Korena, so spregovorili Matjaž Longar, Jure Kufersin in Adriano Kovačič.
Na odru so se zvrstili vsi nagrajenci, opravičila sta se le nogometaš leta Daniel Tomizza in tretje uvrščeni odbojkar Filip Hlede, ki je doma kuhal vročino. Nagrade so podeljevali steber nogometnega moštva NK Kras Radenko Kneževič, vrhunski odbojkar Gregor Jerončič, sekretar Longar, odgovorni urednik Primorskega dnevnika Dušan Udovič in podpredsednik ZKB Adriano Kovačič.
Daniel Tomizza (Vesna) drugič med nogometaši, Borut Ban (Jadran) tretjič zapored med košarkarji, Ambrož Peterlin (Sloga Tabor) tretjič zapored med odbojkarji in Tanja Babudri (Zalet) prvič med odbojkaricami so najboljši športniki in športnice v ekipnih panogah pri nas v sončnem letu 2012 po izboru Primorskega dnevnika. V mladinski konkurenci (letnik 1994 in mlajši) so se uveljavili nogometaš Vesne Albert Kerpan, košarkar Jadrana Matija Batich (drugič zapored), odbojkar Olympie Jernej Terpin in odbojkarica Zaleta Petra Grgič.
Najboljše so izbirali panožni tsrokovnjaki na individualnem glasovanju in na podlagi nominacij dnevnika. V poštev so prišli samo zamejski športniki, ki so v minulem letu vsaj pol sezone branili barve enega od slovenskih društev v Italiji.
Med nogometaši se je na drugo mesto uvrstil Edvin Carli, tretji pa je bil Luka Carli. Med odbojkarji je bil drugi Kristjan Stopar (Sloga Tabor), tretji pa Fili Hlede (Olympia/Sloga Tabor), med košarkarji sta Banu sledila njegova klubska tovariša Peter Franco in Daniel Batich, med odbojkaricami pa Jessica Štoka in Karin Crissani, ki – tako kot zmagovalka Babudri – nastopata za združeno ekipo Zalet C.
Na slovesnosti na Opčinah je ZSŠDI hkrati podelilo svoja priznanja zaslužnim športnim delavcem in trenerjem slovenskih društev v Italiji, ki za leto 2012 so: Damijana Češčut, trenerka gimnastike pri goriški Olympii, Luciano Milič, vestranski športni delavec pri Šk Kras in Igor Tull, dolgoletni predsednik in športni delavec pri Planinski družini Benečije. Priznanja jim je podelil predsednik ZSŠDI Kufersin. (utemeljitve po lestvicah Oskarjev)

ODBOJKA

Člani

1. Ambrož Peterlin (Sloga Tabor) 26
2. Kristjan Stopar (Sloga Tabor) 18
3. Filip Hlede (Sloga Tabor) 10

sledijo: Vasilij Kante (Sloga Tabor) 6; David Cettolo (Sloga Tabor) 4; Jan Černic 3; Matija Komjanc 2; Luka Lavrenčič, Simon Plesničar, Daniel Faganel 1

Mladinci
1. Jernej Terpin 35

sledijo:
* Samuel Princi 10
* Sandi Persoglia 8
* Danjel Antoni 6
* Peter Vogrič 5
* Štefan Čavdek 4
* Matija Corsi 3
* Danjel Hlede 1

Članice

1. Tanja Babudri (Zalet C)23
2. Jessica Štoka (Zalet C) 14
3. Karin Crissani (Zalet C) 10

sledijo: Sabrina Bukavec 6; Giulia Bressan 5; Ilaria Černic 4,5; Staška Cvelbar 4; Vera Balzano 3,5; Isabel Mania’ 2

Mladinke
1. Petra Grgič (Zalet C) 29

sledijo:
* Irina Kneipp 17
* Nika Klobas 14
* Jasna Vitez 7
* Mihaela Devetak 3
* Petra Mosetti 1
* Nina Bembi 1

KOŠARKA

Člani

1. Borut Ban (Jadran) 27
2. Peter Franco (Jadran) 16
3. Daniel Batich (Jadran) 15

sledijo: Miko Madonia (Bor) 5; Saša Malalan (Malalan), Peter Sosič (Bor) 3; Kristjan Ferfoglia (Breg) 2; Stefano Samec (Breg)1

Mladinci (1994-1997)
1. Matija Batich (Jadran) 28

sledijo :
* Luca Gelleni (Breg), Martin Ridolfi (Jadran)13
* David Abrami (Dom) 4
* Alan Albanese (Bor), Giacomo Crismani (Breg), Davide Ghersevich (Bor), Ilja Kocijančič (Bor) 3
* Lenart Zobec (Breg) 1

NOGOMET

Člani

1. Daniel Tomizza (Vesna) 15
2. Edvin Carli (Vesna) 13
3. Luca Carli (Kras) 9

sledijo: Saša Tomšič (Sovodnje), Martin Cheber (Vesna), Simone Bressan (Mladost) 5; Goran Kerpan (Vesna), Jar Martini (Vesna) 3; Alessandro Kobal (Mladost), Daniel Franco (Zarja) 1

Mladinci (1994/96)

1. Albert Kerpan (Vesna) 11

sledijo:
* Marco Bovino (Kras) 7
* Alex Rossone (Vesna), Erik Rebula (Vesna) 3
* Peter Ridolfi (Kras), Samuel Furlan (Vesna) 1