ZRENJANIN (Srbija) – Po državnem naslovu Master v hoji na 10 km izpred tedna dni v Tržiču, je Atletska zveza Slovenije nepričakovano uvrstila Fabia Ruzzierja v člansko državno reprezentanco, ki se je v soboto, 14. t.m. udeležila v srbskem Zrenjaninu Balkanskega prvenstva v hoji na cesti. Najprej bi moral naš atlet biti le vodja in trener odprave, ki je štela v svojih vrstah eno mlajšo mladinko na razdalji 5 km, dve starejši mladinki na 10 km ter mlajšega člana na 20 km nakar je bil Ruzzier prijavljen tudi za nastop na najdaljši razdalji. Na to ni bil nikakor pripravljen, saj je pred poldrugim tednom komaj prebolel gripo obenem je tudi komaj končal rehabilitacijo po poškodbi, ki ga je pestila cela 2 meseca. Žal pa ni v njegovem duhu, da bi se odpovedal taki priložnosti, čeprav je vedel, da bi 20 km prehodil le v najboljših pogojih, ker ni bil njegov najdaljši trening zadnja 2 meseca nikoli daljši od 12 km. To je bil njegov 9. nastop v dresu članske reprezentance Slovenije in obenem je bil z dopolnjenimi 65 leti daleč najstarejši tekmovalec Prvenstva. Na njem je nastopilo 71 atletov (36 v ženski in 35 v moški konkurenci) iz rekordnih 9 Držav (Srbije, Slovenije, Hrvaške, Romunije, Grčije, Moldavije, Turčije, Bolgarije in Ukrajine). Slednja je nastopila prvič, saj je bila sprejeta v Balkansko atletsko zvezo le 18. marca letos skupno s Ciprom, Azerbajdžanom, Gruzijo, Izraelom, Armenijo in…San Marinom (!) tako da je skupno število Držav (23) prekosilo število članov, ki spadajo v sklop Sredozemskih Iger (22). Na vrata pa trka že Madžarska in prej ali slej bo na vrsti še Italija (če upoštevamo geografske meje, bi bil njen pristop gotovo bolj upravičen kot marsikatere prej navedene Države, saj se geografsko Balkan konča pri reki Soči…

Mimohod-reprezentanc.

Na startu 20 km razdalje se je predstavilo 27 atletov (12 v ženski in 15 v moški konkurenci), proga je bila vse prej kot idealna, z izredno slabim tlakom polnim lukenj, valovita ter kar je bilo še najslabše s startom ob 16:15, ko je termometer kazal 27°! Piko na i pa je Ruzzierju dodala še nezgoda, ki se mu je pripetila le 2 uri pred startom, ko je na dvorišču hotela stopil na greznični pokrov, ki je bil slabo pritrjen in se je v trenutku udrl, tako da je padel z nogo v poldrugi meter globoko luknjo, si olupil celo desno nogo in le za las da si je ni polomil. Kljub temu je startal, čeprav z glavo ni bil prepričan, da bo tekmo končal. Najstarejši za njim je bil 19 let mlajši Bolgar Atanasov, naslednji pa že 29 let mlajši Ukrajinec Kazanin. Po startu se je seveda takoj znašel na zadnjem mestu, že po 2 km pa je ujel najprej Bolgarko nato še Atanasova. Pri 5 km je prehitel še drugega Bolgara Lalova, ki pa so ga kmalu nato tudi diskvalificirali. Postal je pravi ljubljenec publike, ki ga je stalno bodrila, kar se mu je zadnjič dogojalo pred daljnjimi 25 leti, ko je bil na vrhuncu kariere. Ko je že vzel na muho Turkinjo, ki je bila le malo pred njim pa so ga zapustile noge.
Na dan je prišlo pomanjkanje treninga, poleg tega mu je še zatekla poškodovana noga in pri 10 km je sklenil, da prvič v karijeri prostovoljno odstopi. Kljub temu je bil s strani publike deležen ganljivega aplavza, kar ga je delno le potolažilo. O težavnosti tekme priča dejstvo, da so se po cilju 4 tekmovalci zgrudili na tla, Romunko pa so morali celo odpeljati z rešilcem.
Slovenska odprava je osvojila med mlajšimi mladinkami na 5 km 11. mesto, med starejšimi na 10 km 7. in 9. mesto ter med mlajšimi člani na 20 km 7. mesto. Na skupni ekipni lestvici so zmagali Turki pred Romuni in Bolgari, Slovenija pa je pristala na 7. mestu pred Ukrajino in Moldavijo.

cof
Zrenjanin-2018-Start-Seniors