Slovenščina
Italiano
Slovenščina
English
Iskalnik

Barcolana 49: zmagala brata Benussi pred Mitjo Kosmino; tudi naši v ospredju; rekordna udeležba jadrnic in gledalcev

TRST – V nedeljo, 8. oktobra 2017 je bila na sporedu  v Tržaškem zalivu velika mednarodna jadralna regata Barcolana 49, ki je potekala v znamenju rekordov. Rerkorna je bil audeležba z 2.100 jadrnicami, kar je absolutni svetovni rekord. Po 33 letih je namreč padel rekord, ki ga je imela danska regata Round Zaland od leta 1984 z 2072 jadrnicami. In rekordno je bilo tudi število gledalcev, ki se je množično odzvalo tako na Tržaškem obrežju kot na Krasu (zlasti na Napoleonski cesti)
Na startu je bilo tudi več naših posadk, v glavnem predstavnikov Čupe in Sirene.
Po pričakovanju je zmagala “supertehnočloška” jadranica Spirit of Portopiccolo brato Benussi, ki sta zmagala že na lanski izvedbi. Na odlično drugo mesto se je urstila Maxi Jena Mitje Kosmine, tretji pa je bil Pendragon III. Šesti je bil še E vai … (na kateri jadra Jaš Farneti), nato Mauro Pelaschier z jadrnico Ancilla Domini (na kateri jadra tudi Simon Sivitz Košuta).

Vrstni red: 1. Spirit of Portopiccolo (Benussi); 2. Maxi Jena (Kosmina); 3. Pendragon III; 4. Freccia Rossa ; 5. Any Wave; 6. E vai …

Jadrnice pod Sirenino zastavo, ki so dokončale regato
(ime jadrnice, brodar-krmar, absolutna uvrstitev in v kategoriji):
REBEL – Aleš Omari: 89. Abs., 21. v 1. Kat.
VIKTOR – Franco Sedmak, Peter Sterni in Tinej Sterni: 273. Abs., 4. v 9. Kat.
BLUE BILL – Aleksander Starc: 1032. Abs., 186. v 4. Kat.
SIWALI – Claudia Ferluga: 1181 Abs., 63. v 7. Kat.

Sirenini jadralci na drugih jadrnicah
Sandi Šuc, na jadrnici IDRUSA: 9. Abs., 2. v Kat. Supermaxi
Andrej Gregori, na jadrnici ADRIATIC EUROPA: 11. Abs., 1. v Kat. Maxi
Matia Ugrin in Sara Zuppin, na jadrnici MENO DI ZERO: 154. Abs., 1. v Kat. 8
Andrej Močilnik, na jadrnici SELVE: 207. Abs, 5. V kat. 5 – križarke

-> več v italijanščini na: barcolana.it

Go to Barcolana from Slovenia

V mestnem nabrežju v nekdanji tržaški ribarnici je bil v soboto na sporedu sprejem za za udeležence regat “Go to Barcolana from Sovenia”. Na letošnji regati (med organizatorji sta tudi TPK Sirena in ZSŠDI) je nastopilo 51 jadrnic, ki so startali v Izoli in ob šibkem vetru prijadrali v Tržaški zaliv. Priplulo jih je le 13. Zmagal je Dušan Puh na jadrnici Adriatic Europa.

Pozdrav predsednika ZSŠDI Ivana Peterlina

Spoštovani gostje, dragi jadralci!
Tudi tokrat smo srečno pripeljali do konca regato, ki prav gotovo presega neke ozke meje zgolj športnega nastopa. Gre resnično za prebijanje državnih meja, ki jih sicer danes na srečo ni več, moramo pa se truditi, da prav s tovrstnimi pobudami podiramo drugačne meje, to so miselne meje, ki so še vedno trdno zasidrane v srcih in glavah marsikoga.
Zato lahko ob sklepnem nagrajevanju jadralcev, ki prihajajo na tržaško Barcolano s svojimi plovili iz Slovenije, izrazim res iskreno zadovoljstvo, saj prav vsi, ki pri tem dogodku sodelujemo, ustvarjamo nekaj edinstveno lepega: dialog, druženje, prijateljstva.
Vsem iskrene čestitke!

-> Got to Barcolana from Slovenia: foto