BAZOVICA (Trst) – V nedeljo, 9. septembra 2018, je v organizaciji AŠD Sloga ter v sodelovanju SPDT in SK Devin  potekal  38. tradicionalni  Spominski pohod bazoviških junakov. Letošnjega pohoda se je ob krasnem sončnem vremenu udeležilo več kot 250 pohoednikov, od le-teh skoraj večina iz Slovenije.
Zbirališče je bilo pri Kalu v Bazovici, odhod pohodnikov pa ob 10. uri. Kot običajno je proga potekala od Bazovice proti Jezeru ter ob robu doline Glinščice do vasi Draga, preko Peska in Gročane do koče na Jermancu. Pohod se je sklenil na kraju ustrelitve bazoviških junakov pred začetkom osrednje proslave v Bazovici.
Lepo, toplo vreme je privabilo veliko število pohodnikov, preko 350 jih je bilo. Poleg domačih planincev so se pohoda udeležili tudi planici iz Sežane, Gorice in Nove Gorice, z Obalnega planinskega društva Koper, s Hrpelj in Kozine, Postojne, Ljubljane in iz Reke. Veliko je bilo tudi mladih družin z majhnimi otroki. Pohoda, ki se je začel v Bazovici, zavil proti Jezeru ob robu doline Glinščice do vasi Draga, se povzpel do Peska, in mimo Gročane do koče na Kokoši ter se nato spustil do prireditvenega prostora na kraju ustrelitve bazoviških junakov, se je udeležila tudi evropska poslanka. Ob koči na Jermacu so člani SPDT žigosali priložnostne izkaznice udeležencev. Podelili so številne bronastie, srebrne in zlate značke za dvakratno, štirikratno ali šetkratno udeležbo, pa tudi nekaj posebnih priznanj udeležencem, ki so se srečanja udeležili že desetič. Izdali pa so tudi 47 novih izkaznic planincem, ki so se prvič udeležili pohoda.

Foto: Lako in Mirna Viola

Bazovica (Trst) - pohodništvo