DUTOVLJE – V Baru Marjan v Dutovljah je v četrtek, 7. decembra 2017, v organizaciji Smučarske komisije ZSŠDI in Notranjsko-primorske regije potekala predstavitev  13. Primorskega smučarskega pokala, uradnih smučarskih tekem FISI in promocijskih tekem.
Tiskovno konferenco je vodil naš dolgoletni smučarski delavec Ennio Bogatec skupno z načelnico Smučarske komisije pri ZSŠDI Sabino Slavec ter podpredsednika SK  Kras iz Sežane Enzo Jedrejčič. Prisotni so bili tudi predtavniki SK Javornik, Nadja Kralj za SK Devin, Marko Piccini za SK Brdina in za OOZUS Marko Presl, ki so podrobrnej predstavili tekme, ki jih bodo priredila njihova društva.
Tudi letošnja smučarska sezona bo kar pestra.

Primorski smučarski pokal

V okviru Primorskega smučarskega pokala bo 1. tekma za Pokal Javornik 14. januarja 2018 (skoraj gotovo) na Javorniku.
Druga tekma za Pokal Suzuki Servis Gec bo 28. januarja 2018 v Froniju di Sopra v organizaciji SK Brdina.
Tretja tekma za deseti, jubilejni Mškovotov pokal bo 3. februarja 2018 v Starem vrhu v organizaciji SK Kalič Postojna.
Četrta in zadnja tekma Primorskega pokal za 30. Pokal prijateljstva treh dežel bo 3. marca 2018 v Forniju di Sopra v organziaciji SK Devin.

Uradne tekme FISI IN SZS

Nedelja, 7. januarja 2018 v Forniju di Sopra; tekma deželnega prvenstva – Pokal ZSŠDI za dečke, naraščajnike za moške in ženske; organziator SK Brdina
Nedelja, 18. februarja 2018 v Forniju di Sopra; Trofeja društev, deželna faza za kategorije Master A, B, C, D in mladinci ter člani (moški in ženske) v organizaciji AŠD Mladina.
Nedelja, 18. februarja 2018 v Forniju di Sopra; tekma deželnega prvenstva za kategorije master A, B, C, D ter mladinci in člani (moški in ženske) v organizaciji AŠD Mladina.

-> Poseg predsednika OOZUS Marka Presla (pdf)

Dutovlje (Slovenija) - tiskovna konferenca; smučanje

foto Lako

Promocijske tekme

Zamejsko smučarsko prvenstvo 2018 samo za zamejske smučarske klube

Forni di Sopra, 11. marca 2018: 36. pokal ZSŠDI v organizaciji  SK Devin.
Forni di Sopra, 3. marca 2018: Kekec na smučeh v organizaciji SK Devin
Forni di Sopra; Skokica na smučeh v organizaciji OOZUS in ZSŠDI.

Tiskovno konferenco je sklenil predsednik ZSŠDI Ivan Peterlin, ki je v svojem krajšem nagovoru pohvalil organizatorja in naša smučarska društva za trdo in požrtvovalno delo, ki ga vsako sezono vlagajo v ta projekt.
Vsi prisotni pa so si zaželeli, da bi jih snežne razmere poplačale za ves trud, ki ga vlagajo pri organizaciji tako zahtevne smučarske sezon.

Pozdravni nagovor predsednika ZSŠDI, Ivana Peterlina

Spoštovane, dragi prijatelji!
Ko sem se vozil na to tiskovno konferenco, so se mi v glavi rojevale različne misli. Poglavitna je bila ta, da sem si na glas postavljal vprašanje, kako to, da se bomo smučarji in prijatelji smučanja zbrali v bistvu v dokaj neobičajnem kraju, v Dutovljah! Dutovlje: povsem kraška pokrajina, kraška zemlja, kjer kraljujeta v zimskem času burja, skozi celo leto pa kraški teran. In glej: danes smo tu, govorili bomo o snegu in o tekmah na zasneženih poljanah, kjer ni ostrega kraškega kamenja, kjer so bele planjave, iz katerih ne sme res štrleti nič in kjer, pa čeprav pozimi, ne smemo doživeti kakega močnega vetra, burje, da se razumemo, da nas ne prevrne v sneg. Pa še ena misel mi je rojila po glavi. Že ob napovedi vaših programov se mi je zazdelo, da je pravzaprav kar dobro, da snega nimamo celo leto, če ne, bogve kaj bi še vse priredili in česa vsega bi se lotili.
Prinašam vam pozdrav Združenja slovenskih športnih društev v Italiji s čestitkami za vašo zagrizenost in pridnost, da pozdravim tudi osebno vaše ideje in vam čestitam za požrtvovalnost. Res ste pridni! Pa ne smo to. Primorski smučarski pokal je po mojem res briljantna ideja, pobuda, ki jo prevečkrat kar vsi po vrsti podcenjujemo. Kar nekako smo že vsi prepričani, da je sodelovanje in soočanje med ljudmi, ki živijo v dveh različnih državah, med Slovenci v Italiji in v matični domovini, že utrjena tradicija in da je to zbliževanje kar samo po sebi umevno. Pa ni tako. Vsi smo kar nekako prepričani, da je ob odprtih mejah vse zglajeno, da nasprotstev ni in da smo že davno pozabili in potisnili v kot vse stare – da tako rečem – grehe. Ne, ni tako. Še vedno so meje, fizične mogoče ne, a duhovne obstajajo še vedno. V glavah! V miselnosti! Premnogi imate v matični domovini neke vrste prepričanja, da se Slovenija konča v Sežani, v Novi Gorici ali v Kranjski Gori. Velikokrat pozabite na dejstvo, da Slovenci živimo tudi od teh meja naprej tako v Italiji kot na Koroškem. Tega, da smo tudi mi del slovenskega naroda, tega pojma še nismo osvojili. Zato so prav taka srečanja in tekmovanja kot je Primorski smučarski pokal še vedno aktualna in še vedno odigravajo bistveno vlogo. Vsem nam so potrebna. So recept za naše glave, za naša prepričanja in ne na zadnje za naša srca. Vztrajajte! ZSŠDI take pobude podpira, ceni vaše napore in vam bo prav gotovo vedno stalo ob strani.

Po Primorskem dnevniku, 8. decemba 2017

Včeraj (7. decembra 2017 op ur.) so v sugestivni degustacijski sobi Vinarstva Tavčar v Dutovljah predstavili odborniki SK Brdina, SK Devin in ŠD Mladina prihajajočo smučarsko tekmovalno sezono s 13. izvedbo Primorskega smučarskega pokala (PSP) na čelu. Po uvodnih pozdravih koordinatorja Primorskega smučarskega pokala Ennia Bogatza, predsednice smučarske komisije ZSŠDI Sabine Slavec ter predsednika SD Kras iz Sežane Enza Jedrejčića v predstavništvu Notranjsko-primorske regije (soorganizator PSP), so predstavniki smučarskih društev podrobno predstavili štiri tekme v okviru Primorskega pokala. Prva tekma bo 14. januarja v organizaciji SK Javornik na smučišču na Javorniku, kjer je sneg letos že pobelil strmine. V primeru pomanjkanja snega pa bo tekma prestavljena na smučišče v Cerkno. Drugo tekmo Pokala (28. januarja v kraju Forni di Sopra) je predstavil predsednik SK Brdina Marko Piccini, ki je poudaril, da so za tekmo našli novega pokrovitelja, in sicer Avtoservis Suzuki Andreja Geca iz Dutovelj. 3. februarja bo na vrsti tekma za 10. Miškotov pokal (na Starem vrhu) v organizaciji SK Kalič iz Postojne. Zadnja tekma Pokala (3. marca) pa bo ponovno na hribu Cimacuta (Forni di Sopra) v organizaciji SK Devin. V predstavništvu SK Devin je Nadja Kralj opozorila, da bo zaključna tekma PSP sovpadala s 30. izvedbo Pokala prijateljstva treh dežel. Pri Devinu bi radi bolj slavnostno obeležili obletnico, saj bi na tekmo radi privabili vse akterje, ki so postavili temelje prvemu čezmejnemu tekmovanju pred tridesetimi leti.
Po tekmi Primorskega pokala bo na isti dan potekala tudi promocijska tekma namenjena tečajnikom smučarskih šol slovenskih klubov v Italiji kot tudi iz Notranjsko-primorske regije ter s Koroške, ki so jo organizatorji poimenovali Kekec na smučeh. Tekma, za katero ni potrebno plačati startnine, je namenjena letnikom 2002 in mlajšim. Po rotaciji, ki so jo pred leti določili smučarski klubi v Italiji, je SK Devin tudi letošnji organizator Zamejskega smučarskega prvenstva – 36. pokal ZSŠDI, ki bo 11. marca v Forni di Sopra, na katerem se bodo tekmovalci pomerili za naslove absolutnih in mladinskih prvakov slovenskih društev v Italiji.
Po lanski uspešni izvedbi Skokica na smučeh, ko je sodelovalo več kot 80 otrok, so se letos pri Osnovni organizaciji zamejskih učiteljev smučanja (OOZUS) odločili, da bodo ne tekmovalni poligon za vse tečajnike ponovno organizirali po zaključku petih tednov smučarskih tečajev, ki se bodo začeli 13. januarja. Predsednik OOZUS Marko Presl je ponovil neuresničeno željo iz lanskega leta, ko so na Skokico povabili tudi tečajnike Planinske družine iz Benečije, ki se naposled tekmovanja niso udeležili. Pri OOZUS upajo, da bo jim letos uspelo.
Bogato bero tekmovanj dopolnjujejo še tri uradne smučarske tekme deželnega prvenstva zveze FISI, ki bodo vse potekale v Forni di Sopra. Člani SK Brdina bodo tudi letos organizirali uvodno tekmo sezone za Pokal ZSŠDI. Slalom v moški in ženski kategoriji dečkov in naraščajnikov bo 7. januarja. V nedeljo, 18. februarja pa bosta v organizaciji ŠD Mladina dve tekmi za masterje, člane in mladince. Tekma za Trofejo društev in posamična tekma bosta za tekmovalce kot ena tekma v dveh spustih. Po lanski uspešni organizaciji tržaškega pokrajinskega prvenstva si pri ŠD Mladina nadejajo, da bodo kos tudi temu izzivu.
Ob zaključku napovedi bogatega smučarskega programa je navzoče pozdravil tudi predsednik ZSŠDI Ivan Peterlin, ki je smučarska društva pohvalil za ves trud, ki ga vlagajo, predvsem v Primorski smučarski pokal, ki je po njegovem mnenju: »…briljantna ideja, ki jo mnogi podcenjujejo. Meje so kljub vsemu še vedno v glavah in miselnosti, zato je bistveno, da se ljudje srečujejo.« (stc)