DUNAJ (Avstrija) –  V soboto, 6. oktobra2018,  je na Dunaju potekalo odprto člansko avstrijsko in poljsko državno prvenstvo v hoji na 50 km, poljsko prvenstvo master na 20 km, avstrijsko prvenstvo master na 30 km ter tekme na 5 in 10 km namenjene vsem kategorijam.
Na trasi glavnega drevoreda v Praterju se je v krasnem (sicer mrzlem) jesenskem jutru zbralo okoli 50 tekmovalcev iz 9 držav, med katerimi je bila tudi četverica članov slovenske reprezentance s trenerjem/tekmovalcem Fabiom Ruzzierjem na čelu. Vsi štirje so tudi tokrat svojo nalogo opravili odlično, najprestižnejši in obenem zgodovinski rezultat za slovensko atletiko pa je dosegla osemnajstletna Koprčanka, ki je kot prva Slovenka sploh prehodila 20 km dolgo razdaljo in to v odličnem času 1.54:23, kar ji je naneslo končno drugo mesto med članicami le za 5 let starejšo Poljakinjo Antonino Lorek (1.48:30).
Na najkrajši razdalji 5 km sta tako v moški kot v ženski članski konkurenci bila najboljša slovenska kadeta Jaka Grabner iz Velenja, ki se je s časom 26:02,4 naenkrat izboljšal za več kot 2 minuti, ter Karin Avsenek iz Radovljice, ki je z doseženim časom 29:34,3 tudi dosegla osebni rekord.
Ne nazadnje se je prvič po 6 letih znova preizkusil na 30 km dolgi progi še naš hitrohodec Fabio Ruzzier, ki je s časom novega državnega rekorda 3.17:30 zmagal v lastni kategoriji M65, in obenem dosegel letos v tej kategoriji drugi najboljši čas v Evropi. Skupno je zasedel absolutno 3. mesto, le za 24 let mlajšim Čehom Hlavenko ter 15 let mlajšim Avstrijcem Kropikom.
Torej nadvse pozitiven obračun slovenske ekspedicije na Dunaju, ki je četverico še bolj obogatila z izkušnjami, ki jim bodo v teku kariere še kako dobrodošle (če izvzamemo Ruzzierja seveda, ke jih ima v svoji 50 letni športni karieri že na pretek).

Fabio Ruzzier in njegovi varovanci