V torek, 4. decembra 2018, se je začel Šolski jezikovni poligon ZSŠDI, na katerem mladi dijaki utrjujejo svoje znanje slovenskega jezika preko igre in zabave. Prvi na vrsti so bili zjutraj dijaki tretjega razreda Ivana Trinka iz Gorice, zgodaj popoldne pa tretji razredi Srečka Kosovela na Opčinah.

Tiskovno sporočilo

Ekipa Združenja slovenskih športnih društev v Italiji se je v torek, 4. novembra 2018, mudila v Štandrežu in na Opčinah, kjer je zaživela tretja sezona Šolskega jezikovnega poligona, ki ga ZSŠDI prireja v sodelovanju s Slovenskim raziskovalnim inštitutom. Svoje kvalifikacijske nastope so opravili učenci tretjega C razreda Nižje srednje šole Ivana Trinka iz Gorice in učenci tretjih A in B razredov Nižje srednje šole Srečka Kosovela z Opčin.

V Štandrežu

Prva goriška etapa Šolskega jezikovnega poligona je potekala v telovadnici v Štandrežu, kjer se je že v zgodnjih jutranjih urah skupina 15 tekmovalcev lotila skakanja čez ovire, plazenja, metanja na koš in ostalih elementov vzgojno razvedrilnega projekta ZSŠDI, med katerimi spada tudi preverjanje znanja slovenskega jezika.

Najhitrejša je bila peterka, ki jo sestavljajo Marko Predan, Nicholas Corres, Aleksej Lurasič, Luca Fantini in Sara Malic. Zmagovalci so zaključili poligon s časom 5.22.72. Sodniki so jim dosodili 10 sekund dodatka zaradi napak na poligonu in 80 sekund odbitka kot nagrada za pravilne odgovore na vprašanja, ki jih je pripravila jezikoslovka Matejka Grgič. Skupni čas zmagovalne peterke je na koncu bil 4.12.72.

Na Opčinah

Pred koncem dopoldneva, pa so prišli na vrsto openski srednješolci. V šolski telovadnici je nastopilo 6 ekip. Na štartu se je zvrstilo 30 mladih tekmovalcev in tekmovalk. Najboljši čas je dosegla peterka Mathiasa Skerka, Lorisa Mochorja, Matilde Rismondo, Nastje Ferluga in Nika Vecchieta, ki je dokončala poligon s časom 4.38.41. Po preštetih dodatkih in odbitkih (prvih je bilo za 25 sekund, drugih pa za 70) so zmagovalci s skupnim časom 3.53.41 osvojili vozovnico za deželni finale Šolskega jezikovnega poligona, ki bo prihodnjo pomlad.

Naslednja etapa Šolskega jezikovnega poligona ZSŠDI bo v torek, 11. decembra 2018, v občinski telovadnici v Dolini ob 10.40

Opčine (Trst) - šolski šport

Foto Lako in ZSŠDI