Briščiki (Trst) - košarka

BRIŠČIKI – Takšne predstavitve, kot so jo v sredo, 12. septembra 2018  v večnamenskem centru Avalon pri Briščkih, priredili požrtvovalni in pridni Jadranovi odborniki s predsednico Ivano Milič in generalnim menedžerjem Borisom Vitrezom na čelu, bi si težko zamislili in izpeljali tudi prvoligaški, bogatejši  klubi. Bilo jevse odlično, obenem prijetno in tudi “domače”.
Večer, ki ga je kot običajno profesionalno vodil Evgen Ban, so oplemenitili številni gostje iz družbenega in športnega življenja. Prisotni so bili nekateri nekdanji vrhunski košarkarski šampioni, med katerimi naj v prvi vrsti omenimo legendo slovenske košarke, svetovnega prvaka Iva Daneua, enega najboljših jugosllvanskih košarkarjev vseh časov Dragana Kičanovića, trenerja evropskega formata Bogdana Tanjevića, Pino Grdović, nekdanje Jadranove trenerje Janeza Drvarića, Petra Brumna,  Jožeta Splichala in druge  prijatelje naše združene ekipe. Med gosti so bili tudi predstavniki športnih in javnih ustanov kot predsednik ZSŠDI Ivan Peterlin, predstavnik FIP Franco Cumbat, deželni odbornik Fabio Scoccimarro in še Danilo Slokar, Monica Hrovatin, Goran Čuk, Mirko Sardoč, Adriano Kovačič, Tomaž Ban, Walter Bandelj, Sergio Tavčar, nekdanji Jadranovi predsedniki in predstavniki matičnih društev ter številni drugi.
Večer je uvedla predsednica Ivana Milič (njen govor objavljamo v celoti kot tudi govor županje Monice Hrovatin), spregovorili so še drugi  gostje.
Seveda v središču pozornosti so bili Jadranovi košarkarji, ki bodo v sezoni 2018/2019 igrali v C-ligi gold.
Evgen Ban je pred mikorofon povabil kapetana Boruta Bana in novga centra Aleksandra Medića, ki sta dejala, da si   od nove sezone veliko obetatra, saj je to ekipa dobrih košarkarjev in predvsem prijateljev.
Svoj poseg je ime predstavnik glavnega sponzorja – podjetja Motomarine – Francesco »Franc« Digovic , ki je dejal da so sprejeli odločitev, da podprejo Jadran, da nekaj vrnejo okolju, ki jim je veliko dalo. “Najprej naši družini, nato pa našemu podjetju”. V imenu tehničnega pokrovitelja Avalon sta spregovorila Massimo Paparo in fizioterapevt Emil Bukavec, ki je predstavil zdravniško ekipo. Ob koncu je svoj poseg imel imel tudi predsednik ZSŠDI Ivan Peterlin
Pogostitev je nudila Restavracija Avalon, novi tehnični Jadranov pokrovitelj, ob degustaciji vin Benjamina Zidaricha.

Prvenstvo državne C-lige gold se bo začelo 29. septembra 2018. Jadran Motomarine bo domače tekme igral ob sobotah ob 20.30 v telovadnici Polisportive na Opčinah in ne bo nedeljah kot prejšnja leta. Jadrnaovci bodo v prvem krogu igrali doma (29.9. ob 20.30) proti Vigorju iz Conegliana.

Pozdrav predsednice AŠZ Jadran Ivane Milič

Dobrodošli vsi, hvala Eugen Ban, da si sprejel naše vabilo, in da vodiš današnji dogodek.
Hvala vsem prisotnim in prijateljem, da ste se udeležili predstavitve članske ekipe, hvala, da delite z nami ta pomemben trenutek.
Ker me nekateri ne poznajo, se vam bom predstavila, sem Ivana Milič, predsednica Jadrana. V življenju se ukvarjam s podjetništvom in svetovanjem.
Danes smo se zbrali, da vam predstavimo ekipo, ki bo igrala v letošnji sezoni italijanskega košarkarskega prvenstva C gold lige. Z mojim govorom želim vas lepo pozdraviti in voščiti velike uspehe in velika zadoščenja.
Jadran je projekt, ki objema slovenska košarkarska društva Trsta in Gorice in predstavlja najvišje izražanje slovenske košarke v Trstu. Jadran je tudi zgodba, ki se razvija že 40 let in še vedno živi in ustvarja našo sedanjost. Kot vidimo se je danes za Jadran tu zbralo več kot 100 ljudi. Vsi mi verjamemo v moč tega projekta, in da obstaja uspešna bodočnost in novi izivi. Moji cilji kot predsednica so pomagati, krmiliti in nadzorovati, da se zgodba pravilno razvija.
Institucionalne naloge predsednika in odbora so že zapisane in okvirno jih vsi poznamo. Moj doprinos je ta, da so te naloge izvršene v čimvečji harmoniji in veselju. Želim biti stražar Jadranovih vrednot in načel.
Nekaj dni nazaj me je Marko Ban ozavestil in s tem tudi spomnil, da tri leta nazaj sem se zaljubila. Res je, zaljubila sem se v Jadran, v lepoto tega projekta, v romantiko te zgodbe. Hvala temu čustvu Jadran živi že dolgo let. Hvala trudu vseh tistih, ki so v teh letih stopili na ta vlak.
Hočem se prisrčno zahvaliti tudi prejšnjemu odboru, ki je čudovito opravil veliko dela in se potrudil, da “ta mašina” danes dobro deluje. Vesela sem, ker je ljubezen tista, ki poganja to mašino naprej.
V vsaki organizaciji vsi udeleženi so pomembni vendar nihče ni nenadomestljiv. Želim si, da vsak, ki stopi v to zgodbo dobi svoj prostor, da razvija svojo osebnost, da izrazi svoj talent in, da se zabava. Da sanja na veliko. Kot nas je naučil Dean Oberdan “Enyoj!”
Kot Ivana pa želim vam pokazati, da dandanes ženska in moški morajo vedno sodelovati, vsak s svojo vlogo in odgovornostjo, ker “kjer ne doseže eden zmore drugi in skupaj tvorijo nedosegljive cilje za posameznika”. Zavedati se moramo, da smo zgled za mlade, za družine, za družbo in za organizacije civilnega sveta. Dajmo si prevzeti odgovornosti in zaigrati to igri do zmage.
Prvič, ko sem intervjuvala Sergija Tavčarja, je rekel: “Košarka je šport za inteligentne osebe.” Zato jaz danes dodam: “naj nas modrost, razumevanje in fantazija vedno spremljajo v tej naši poti”.
Za zaključek bi vas rada pozdravila s povedjo znanega košarkarja Michael-a Jordan-a, ki se tako glasi:“Igra je kot mojo žena. Zahteva lojalnost in odgovornost, vrača pa izpolnjevanje in mir.”

Pozdrav zgoniške županje Monice Hrovatin

Sem zelo vesela in počaščena, da ste izbrali to čudovito lokacijo v naši občini za predstavitev članske ekipe Jadrana. Ena športna ekipa predstavlja majhno skupnost, skupnost, ki ima kot glavni cilj, da bi dosegla čimboljši rezultat, in prav zaradi dejstva, da je to majhna skupnost, potrebuje od vsega začetka s strani članov eno močno privrženost, vztrajnost, požrtvovalnost, zagrizenost, veliko truda posameznika in njegove družine, in vselej tudi ekonomsko podporo. V času, ki je zaznamovan z ekonomsko krizo, sta res hvalevredna občutljivost in trud sponzorjev, to je produktivnih dejavnikov našega teritorija in ne samo, ki podpirajo kvalitativno  rast športa na našem območju, predvsem pa izkazujejo veliko pozornost naši mladini, ki predstavlja našo bodočnost. Ravno zato, ker smo tudi mi deleži pisane skupnosti, ki se povezuje na različnih ravneh, z veseljem pozravljamo  ekipo, novega trenerja, nov upravni odbor in sponsorje, z željo, da bi vsak od vas odnesel to kar za posameznika predstavlja najbolj pozitivnega v letošnjem prvenstvu, športni dosežek za fante in trenerja, zabavo za navijače, dobro reklamo za sponsorje ter spoznavanje naše zanimive in raznolike realnosti širom okrog izven naše pokrajine.

Pozdrav predsednika ZSŠDI Ivana Peterlina

Spoštovana predsednica, dragi Jadranovci

Najprej naj se vam opravičim, da vam govorim kar tu, sede za mizo. Nisem namreč še v najboljši formi, kot lahko vidite.
Takoj ko sem prejel vabilo s strani odbora na ta današnji večer, sem sklenil, da se bom srečanja udeležil. Žene me namreč velika radovednost, saj vem, da bom priča mnogim novostim. Jadran se namreč v javnosti pojavlja s povsem novim odborom, na čelu katerega je predsednica, torej ženska, kar je pravzaprav redkost v naših športnih vrstah. Nov je tudi trener, pa tudi igralski kader je prenovljen. In kar je tudi vredno poudarka je to, da stopa Jadranova članska ekipa v prvenstvo z novim glavnim pokroviteljem in z vrsto tehničnih pokroviteljev. Naj gre torej moja prva nocojšnja misel prav novemu pokrovitelju – podjetju Motomarine. Verjeti v šport in videti prav v njem možnost svojega lastnega gospodarskega razvoja, je prav gotovo nekaj lepega in pomembnega in to še posebno v časih, ki za gospodarstvo niso najbolj rožnati. Izpostavljam vlogo pokroviteljev, ki predstavljajo kisik, brez katerega društvo ne more delovati. Prav je, da se tega dobro zavedamo in da vemo, da leži na vseh nas velika odgovornost, kar pomeni biti vseskozi vidni, predvsem pa verodostojni.
Vsi, dragi Jadranovci, pričakujemo od vas dobro in pomembno sezono. V vas vidimo že dolgo let zgled, kako bi bilo treba graditi našo bodočnost, pa ne zgolj na športnem področju, ampak tudi na drugih. To bi še posebej veljajo na področju naše politike. Lepo bi bilo, če bi tudi na tem področju prišli do spoznanja, da lahko s skupnimi močmi nekaj dosežemo in to tudi v duhu gesla ZSŠDI – »Skupaj zmoremo«!
Recept vsestranskega sodelovanja je prav gotova uspešna formula delovanja: ko vsak od sodelujočih prinese svojo opeko, lahko zgradimo visoko stavbo. In v letih je Jadran zgradil trdno in visoko stavbo.
Srečno torej, Jadran, srečno v novi sezoni! ZSŠDI vam bo še naprej tesno ob strani, to si upam obljubiti tudi s tega mesta. Pa ne samo zaradi tega, ker bi morda bili simpatični, ampak predvsem zato, ker si to zaslužite. Ste namreč ena izmed najbolj vidnih in najuspešnejših naših članic in mi vsi smo na vas ponosni!

Ivan Peterlin

Foto Lako