TRST – Na kongresu Slovensko kulturne gospodarske zveze (SKGZ), ki je bil v soboto, 9. marca 2019 v tržaškem Kulturnem domu, so bili prisotni številni ugledni gosti. Med temi je bil prisoten tudi predsednik Združenja slovenskih športnih društev v Italiji Ivan Peterlin, ki je imel svoj poseg, katerega objavljamo v celoti.

Poseg predsednika ZSŠDI Ivana Peterlina

Spoštovano predsedstvo, spoštovane delegatke, spoštovani delegati!

Moj poseg nima najmanjšega namena, da bi izzvenel kot kritika na opravljeno delo v prejšnjem mandatu, nasprotno! Delo je bilo vsebinsko bogato in polno skritih izzivov tudi za naprej. Poseg naj bo le pozdrav slovenskega športa v Italiji kongresu in zgolj prispevek današnji debati.

Sem pa kot predsednik ZSŠDI tudi dolžan, da iznesem prisrčno zahvalo človeku, ki se je odločil, da se s predsedniškega mesta umakne. Seveda mislim na Rudija Pavšiča, ki mu slovenski šport v Italiji izreka občuteno zahvalo za bogat doprinos, ki ga je vrsto let vnašal v naš organizirani vsakdan. Pripadniki športnega sveta smo mu tudi zelo hvaležni, ker je do našega delovnega področja vedno izkazoval veliko mero razumevanja in spremljal naš razvoj z veliko mero tenkočutnosti. V vseh svojih nastopih, pa naj je šlo za delovno omizje ali na posege na občnih zborih ZSŠDI, je naš šport vedno postavljal ob bok drugim pedagoškim dejavnostim in nam vlival veliko samozavesti. Športu je pripisoval dostojanstvo enakega med enakimi in za vse to smo mu zelo hvaležni, saj prej ni bilo vedno tako. Se pa tudi sprašujemo, zakaj z današnjim dnem odriniti to veliko bogastvo izkušenj, znanja in poznanstev, nabranih v tolikih letih dela, na nek stranski tir. Smo res tako prepričani, da Pavšič ne bi bil lahko še naprej neke vrste dragocene opore, katere se oprijeti posebno v časih, ko razmišljamo o našem skupnem jutrišnjem dnevu? Mi mislimo, da ne. Prepričani smo, da nam mora poslavljajoči se predsednik še naprej stati ob strani, če drugega ne kot dragoceni svetovalec pri iskanju skupnih strateških izbir.

In kaj si želimo od novega vodstva? Predvsem to, da bi bil novi odbor vsebinsko tesno povezan s teritorijem in vedno na tekočem s problematikami, s katerimi se srečujemo na terenu. Krovna organizacija naj bo kontaktna opora pri skupnem iskanju najboljših poti k uveljavitvi našega človeka. Želimo si tudi, da bi bilo novo vodstvo močno odprto v stalnem dialogu z vsemi komponentami v našem prostoru, posebno z drugo krovno organizacijo. Drugačnih izbir naši ljudje ne bi razumeli. Skrajni čas je že namreč, da iščemo predvsem to, kar nas združuje in nehamo poudarjati v nedogled samo tisto, kar nas ločuje.

Pa še nekaj: prihodnje let, leto 2020, je leto pomembnih obletnic, mimo katerih ne moremo in ne smemo. Tu mislim na 100 letnico požiga Narodnega doma v Trstu in 90 letnico ustrelitve bazoviških junakov. Želimo si, da bi pokroviteljstvo in organizacijo spominskih srečanj prevzeli prav obe krovni organizaciji SKGZ in SSO in želimo tudi, da bi ti spominski trenutki močno odmevali v javnosti. Predvsem italijanski. Našim sodržavljanom moramo priklicati v spomin, kaj je oblast počela pred 100 leti, pa niso zaradi tega prizadejanega gorja našim ljudem nikoli opravili kakršnekoli katarze in se niso nikoli za barbarsko divjanje opravičili. Želimo si pa tudi, da bi bili nosilci teh spominskih srečanj predvsem mladi, da bi se torej ne spuščali v neke oguljene rituale, ampak da bi bili ti spominski trenutki prežeti s svežino in mladostno zagnanostjo. Našim mladim pa se morajo ti trenutki spomina močno vtisniti v dušo in srce, saj je prav, da vedo, kako srečni so lahko danes, ko vseh teh problemov ni, a se za to moramo zahvaliti ljudem, ki so žrtvovali vse.

Pa še besedo o današnjih volitvah, o izbiri novega predsednika. Moram reči, da je prav škoda, da se bosta med seboj »pomerila« dva prestižna kandidata, ki sta oba vredna našega zaupanja in spoštovanja. Mi, predstavniki ZSŠDI, bomo sicer podprli Igorja Kocijančiča, saj ga iz športnih aren prav dobro poznamo. Priznavamo mu veliko razgledanost in kulturno širino, predvsem pa že pregovorno vodstveno umirjenost. Če pa bo na volitvah večino glasov prejela gospa Ksenija Dobrila, ji bomo od srca zaploskali v prepričanju, da bo tudi ona dober novi lider krovne organizacije SKGZ.