V nedeljo so se končala amaterska nogometna prvenstva. Juventina in Kras v play-outu sta na domačih tleh izgubila in s tem iz elitne nazadovala v promocijsko ligo.

Juventina

V doslej 72 prvenstvih je 9-krat napredovala, nedeljski izpad pa je bil 7 (3-krat iz 2. AL v 3. AL, 3-krat iz elitne v promocijsko in enkrat iz promocijske v 1. AL). Štandreška enajsterica, ki je začela igrati v amaterskih prvenstvih v sezoni 1947/48, je letos prvič igrala v play-outu, saj je nogometna zveza tega uvedla v sezoni 2000/01. V play-offu, katerega so začeli igrati v sezoni 1998/99, pa je Juventina doslej igrala kar 12-krat. Juventina je končala letošnje prvenstvo na 12. mestu lestvice, potem ko je po prvem delu pristala na solidnem 7. mestu z 19 točkami. V nadaljevanju pa so Štandrežci precej popustili in dobesedno odpovedali v zadnjih 6 tekmah, saj niso osvojili niti točke, dali so le dva in prejeli 13 golov. Z 32 točkami so končali prvenstvo na 12. mestu. V play-outu bi jim zadostoval neodločeni rezultat, v Štandrežu pa so v nedeljo izgubili z 0:1 proti Flaibanu in s tem se vračajo v promocijsko ligo, kjer so doslej igrali že 19 prvenstev.

Kras

Letošnje prvenstvo je bilo za Kras 44. po vrsti (16 v 2. AL, 14 v 3. AL, 7 v elitni ligi, 3 v promocijski, 3 v D, in 1 v 1.AL). Repenska enajsterica je doslej 11-krat napredovala (trikrat iz elitne v D-ligo, petkrat iz 3. AL v 2. AL, enkrat iz 2. AL v 1. AL, enkrat iz 1. AL v promocijsko in enkrat iz promocijske v elitno ligo). Nazadovala pa je 8-krat (4-krat iz 2. AL v 3. AL, trikrat iz D v elitno ligo in letos iz elitne v promocijsko ligo). V play-offu je Kras igral petkrat (dvakrat v 3. AL, dvakrat v elitni ligi, enkrat v 1.AL).
V play-outu pa so krasovci igrali 4 krat (2 krat v elitni, po 1 krat v 2.AL in D ligi).
Medtem ko je repenska enajsterica v prvem delu prvenstva igrala povprečno, saj je zbrala le 11 točk in pristala na 14. mestu, je v nadaljevanju nekoliko izboljšala, saj je osvojila 20 točk (11 doma, 9 v gosteh), tako da je z 31 točkami pristala na 13. mestu končne lestvice, kar je bilo dobro izhodišče za play-out. V odločilni tekmi, ko bi Krasu zadostoval neodločeni rezultat, pa ga je premagala Fontanafredda z 2:1, ki je končala prvenstvo na 14 mestu lestvice s 28 točkami.

Letos že 5 izpadov

Po Gaji, Primorcu in Vesni sta nazadovala še Juventina in Kras, kar predstavlja nov negativni rekord. Doslej sem zabeležil največ 4 izpadov v sezoni 2000/01, Sovodnje iz 1. AL v 2.AL, Zarja Gaja iz elitne v promocijsko ligo, Mladost iz 1. AL v 2.AL in Breg iz 2.AL v 3.AL.

Kje bosta igrala Primorje in Mladost?

Po nedeljskem, zadnjem krogu ni še znano, kje bosta igrala prihodnjo sezono Primorje in Mladost. Doberdobska enajsterica bo igrala v play-offu za obstanek v gosteh proti Valnatisoneju.
Proseško Primorje, ki je upalo na pozitiven rezultat v play-outu Tamaia v D ligi, ki je doma izgubil proti Levico Terme (0:1) in s tem izpadel v elitno ligo, pa mora počakati, da se igrajo odločilne tekme v skupini A promocijske lige, saj so 3 ekipe (Vajont, Codroipo in Prata Falchi) končale prvenstvo na 2. mestu z 59 točkami.

12 golov se redko vidi

Za ljubitelje statistik bi še dodal, da je v nedeljo v 1. AL Zarja potem, ko je proti Domiu vodila že 5:0, končala tekmo neodločenim rezultatom 6:6. 12 golov na eni tekmi se rekdko kdaj vidi. Zarja je 6 golov iz svoje mreže sicer že pobrala, in sicer v sezoni 1985/86, ko je izgubila proti ekipi Arrigosport (0:6). Šest golov pa je dala ekipam Lib. Prosecco, Opicini in Roianeseju, 7 pa jih dosegla proti ekipam Villesse in Roianese, kar 9 pa jih je dala Aurisini v sezoni 2014/15.