TRST – Množica ljubiteljev gorskega sveta je v ponedeljek, 11. decembra 2017 ob Mednarodnem dnevu gora, napolnila tržaško gledališko dvorano Miela. Vsa v Trstu delujoča planinska društva in sicer: italijanski sekciji CAI (Società Alpina delle Giulie in CAI XXX Ottobre) ter Slovensko planinsko društvo Trst, katerim se je pridružilo še Kulturno društvo Monte Analogo, so želela s sinočnjo proslavo oživiti spomin na Vladimirja Dougana (1891-1955), enega med najuglednejšimi tržaškimi alpinisti.
Bil je Kugyjev najljubši učenec, o katerem je učitelj zapisal: “Če bi bil jaz kralj Julijcev, bi Dougan bil prestolonaslednik”. Po alpinistični zaslužnosti ga lahko primerjamo z njegovim bolj znanim in opevanim sodobnikom Emiliom Comicijem. V tridesetih letih prejšnjega stoletja pa je njegov spomin obledel. Usodna mu je bila pripadnost slovenski narodnosti in dejstvo, da se je v prvi svetovni vojni boril na avstro-ogrski strani.
Giorgio Gregorio in Fravio Ghio sta si zadala nalogo, da ponovno osvetlita njegov lik, da mu povrneta prostor, ki mu v zgodovini pripada. In nastal je film “Sprašujoč po Douganu”.
Tako je sinoči na filmskem platnu ponovno zaživel njegov lik. S pomočjo slik pripovedi, spominov in glasbe sta avtorja izrisala njegovo osebnost, njegovo mišljenje in presenetljive in tudi ne ponovljene alpinistične podvige.
Po filmu se je lik velikega alpinista dodatno izrisal še med razgovorom z avtorjema in s posegom znanega alpinista Maria Di Galla.

-> kdo je bil Vladimir Dougan

giornata-int-montagna231117