Križ (Trst) - smučanje, organizator Mladina

KRIŽ (Trst) – Na dvorišču pred prostori Doma A. Sirka v Križu pri Trstu je ob lepem vremenu in krasnem razgledu na morje v petek, 11. maja 2019 potekalo zaključno nagrajevanje Primorskega smučarskega pokala v organizaciji smučarske komisije ZSŠDI z Enniom Bogatzem na čelu in NPR (Notranjske Primorske Regije).
Celotno prireditev je povezovala Mladinina odbornica Elena Bogatec.
Dobrodošlico in pozdrav prisotnim je podal Boris Bogatec, predsednik AŠD Mladina, gostitelj prireditve oziroma zaključnega nagrajevanja. Omenil je da nam je veselje in čast organizirati tako važen, velik in pričakovan dogodek. Gostiti smučarska društva in njihove člane iz Slovenije s področja cele Primorske in naša zamejska društva (italije) prav v Križu, karateristični vasi in lokaciji s krasnim razgledom na Tržaški zaliv in Slovensko obalo (morje), je že zagotovljena prisotnim na prireditvi toplina in pravo vzdušje pri poteku dogajanja. Voščil je vsem lep dan in uspešno nadaljevanje.
Dobrodošlici in pozdravom se je pridružil koordintor čezmejnega projekta PSP 2017/2019 in današnjega zaključnega nagrajevanja Ennio Bogatez. Z veseljem je na kratko nagovoril prisotne in posredoval nekaj zanimivih podatkov in informaciji o vasi Križ. Čeprav se vas Križ nahaja na italijanskem ozemlju, na Kraško primorskem področju, je vas slovenska, z večinoma slovensko govorečim prebivalstvom, kjer obstaja slovenski vrtec, slovenska šola, slovenska župnija in cerkev, kulturni domovi s športno rekreacijskimi prostori, ribiški muzej, obstajajo razne vaške organizacije, ki so zelo aktivne in dobro organizirane na kulturnem, športnem in družbenem področiju. Skratka v vasi Križ se veliko dogaja. Ponosno je omenil osebnosti, ki niso znane samo v našem okolju, ampak širom po svetu, arhitekta/projektanta Sulčiča, mednarodno znan in posebno prepoznan v Južni Ameriki, slikarja marinista Alberta Sirka, po kateremu nosi ime vaška osnovna šola in dom kjer se danes srečujemo, gledališčnika Justa Košuto in Livia Bogatca , pesnika Duškota Košuta in še bi lahko našteval…temu je treba dodati še, da vaščani – Križani so posebno ponosni na vaški spomenik 64 padlim v NOB, katerega so ga sami zgradili.
Po temu opisu se je spet povezal na sobotno srečanje in sicer zaključek in nagrajevanje PSP 2019. Omenil je, da se s to prireditvijo zaključi triletni čezmejni projekt, »vsi pa smo prepričani in si želimo da ta projekt bi nadaljeval. Vse pa bo odvisno kako se bodo razvijali pogovori in kakšni bodo zaključki ob predvidenem bljižnem skupnem srečanju predstavnikov soudeleženih društev v tem projektu in tistih, ki bi se radi pridružili.«
Omenil je, da prvi dve sezoni sta potekali brez najmanjšega zastoja, to kar žal se ni dogajalo v zadnji sezoni . Zato letošnje napake, pomanjkljivosti in površnost se ne smejo ponoviti pri načrtovanju in programiranju novega čezmejnega projekta. Dodal je, da je na letošnjem projektu redno sodelovalo 12 društev, na štirih predvidenih tekmovanjih so zabeležili 850 vpisov, pripadajočim 359 tekmovalcem članom soudeleženim društvom.
Zaključi je z zahvalo sodelavcem koordinacijskega odbora PSP, organizatorjem smučarskih tekemin njihovim sponzorjem, vsem nastopajočim tekmovalcem, medijem, predvsem pa glavnemu pokrovitelju ZSŠDI.
Za mikrofon je stopila Sonja Sirk, podpredsednica ZSŠDI, ki je podala nekaj misli o čezmejnem projektu. Čestitala je za opravljeno delo in želela vse najboljše in še uspešnejše nadaljevanje projekta in omenila, da bo ZSŠDI zmeraj ob strani in podpiralo izvajanju in uresničevanju takih pobud.
Pozdrav prisotnim sta podala Franko Šadel, načelnik Notranjske Primorske Regije, in predsednik SK Devin Dario Štolfa, soodgovoren pro organizaciji tekme XXXI. Pokal prijateljstva treh dežel ter kot partnerja v sklopu čezmejnega Primorskega smučarskega pokala in njenega nadaljevanja.
Začelo se je nato podeljevanje medalj vsem nastopajočim uvrščenim tekmovalcem kategorij super baby sprint Ž/M, baby sprint Ž/M in podeljevanje pokalov in praktičnih nagrad vsem nagrajencem 22 kategorij. Nato so podelili priznanja društvom, najboljšim trem uvščenim društvom na mladinskem področju 2019. Sledilo je nagrajevanje petih najboljše uvrščenih društev skupne lestvice tri letnega obdobja in petih društev skupne lestvice na mladinski ravni tri letnega obdobja.
Po nagrajevanju Primorskega smučarskega pokala je sledilo tudi ločeno nagrajevanje Notranjske Primorske Regije.
Vsi udeleženci so se nato zadržali na druženju, seveda ob pijači in jedači ter ob izmenjavi mnenj in izkušnjah PSP.
Vsestransko uspela prireditev se je nadaljevala z druženjem vseh prisotnih.

-> lestvice (pdf)

Na sliki: smučarji in smučarke AŠD Mladina z vodstvom

foto Lako