TRST – V Tržaškem zalivu je v nedeljo, 14. oktobra 2018 poekala Barcolana 50, ki je bila vsetransko rekordna ne samo zaradi udeležbe jadrnic na morju (kar 2688), temveč tudi zaradi ogromne množice ljudi, ki je privabila ta jadralna prireditev na samem Tržaškem obrežju in tudi na Krasu, od koder si je bilo mogoče ogledati regato. Trst je poplavila množica ljubiteljev jadranja in drugih radovednežev iz vse Evrope, tako da ni bilo enega samega mesta v tržaških hotelih in okolici. Pa tudi vreme je bilo ves teden organzatorju kot naročeno.
Skratka, popoln uspeh.

Zmagala je jadrnica Spirit of Portopiccolo bratov Furio in Grabiele Benussi, ki sta prva prijadrala skozi cilj v 57 minutah in 4 sekudnah. Za tržaška brata je to tretja zaporedna zmaga na tej prireditvi. Na drugo mesto se je uvrstila jadrnica “Ottica Inn – Tempus Fugit”ns krmilu Mitje Kosmine. Na tretje mesto, toda s precejšnjo zamudo “Way of Life” (nekdanja Maxi Jena), na kateri so v petek imeli Jadranovi košarkarji pedstavitev ekipe.

-> vrstni red in foto Studio Borlenghi

Barcolana 50 je bila tudi naša

Svoje stojnice so postavili ZSŠDI v središču mesta, na Opčinah pod Obeliskom SK Brdina in na koncu Napoleonske ceste prvič tudi AŠD Mladina. TPK Sirena in JK Čupa sta bili udeleženi pri organizaciji te velike jadralne prireditve. Skozi ves teden so v okviru  Barcolane 50 potekale kulturne in druge manifestacije.
Skratka, upavičeno lahko zapišemo, da je letošnja jubilejna Barcolana tudi “naša”.

Po Primorskem dnevniku, 14. oktobra 2018

Barcolana se je srečala z Abrahamom (beri 50 let) na najlepši način: s klubom SV Barcola Grignano je visok jubilej praznovalo 2689 jadrnic. To se pravi, da je bilo dopoldne v Tržaškem zalivu okrog 16 tisoč jadralcev. Vsaj desetkrat toliko, če že ne več, pa si je Barcolano ogledalo na kopnem: na nabrežju ter naokrog po kraških obronkih, kjer so »tekmo« (beri regato) spremljali kot na tribuni velikanskega stadiona. Zmagovalec je bil favorit: prva je čez cilj prijadrala jadrnica Spirit of Portopiccolo, s tržaškima bratoma Furiom in Gabrielejem Benussijem, ki sta osvojila že tretjo zaporedno Barcolano. Na krovu jadrnice je bil tudi tržaški župan Roberto Dipiazza, ki je pred Velikim trgom mahal s tržaško zastavo (helebarda na rdeči podlagi). »Zmagali smo, ker smo imeli najboljšo posadko,« je ocenil Furio Benussi. Krmar drugouvrščene jadrnice Ottica Inn Tempus Fugit Mitja Kosmina je potožil, »da nismo imeli najboljših jader. To smo videli že na treninigih. Upalii smo, v drugačne vetrovne razmere, kar pa se ni uresničilo.«
Za okrogli jubilej so bili prisotni tudi številni pomembni gostje, med katerimi je bil tudi predsednik evropske nogometne zveze UEFA Aleksander Čeferin, ki je bil na krovu petouvrščene jadrnice Woodpecker. »Izjemna športna prireditev. Pohvala organizatorjem. Doživljal sem podobne občutke kot na pomembnih nogometnih tekmah,« jekomentiral Čeferin, s katerim je bila na krovu tudi članica odbora UEFE Evelina Christillin, sicer žena predsednika zavarovalniške družbe Generali Gabrieleja Galaterija di Genola (Generali je glavni pokrovitelj Barcolane).
Predsednik SVBG, organizatorja Barcolane, Mitja Gialuz je bil danes zelo ponosen: »Letošnja je bila najlepša Barcolana v zgodovini. Zahvaliti se moram prav vsem, ki so pomagali pri organizaciji so bili del te zgodbe. Pa tudi ustanoviteljem Jesenskega pokala, ki je prerasel v izjemen dogodek.«
Pa res je: letošnja 50. Barcolana je bila izjemna: padli so vsi rekordi. Pa tudi vreme je bilo kot naročeno. Vse skupaj bo težko ponovljivo. Morda pa tudi ne. Še naprej dober veter. Prihodnja postaja je stota obletnica.

Trieste, 10-10-2010
Barcolana 2010
Race Start
Photo: Carlo Borlenghi