DOLINA – V občinski telovadnici Silvana Klabjana v Dolini se je v sredo, 7. februarja 2018, odvijala prva letošnja etapa Skokičinega vrtiljaka, projekta, ki ga ZSŠDI ponuja vsem osnovnim šolam v Furlaniji Julijski krajini. V telovadnici se je zbralo približno 110 učencev tretjih, četrtih in petih razredov vseh šol dolinskega ravnateljstva. Prisotni so bili učenci osnovnih šol Prežihovega Voranca iz Doline, Frana Venturinija iz Boršta, Ivana Trinka Zamejskega iz Ricmanj ter Albina Bubniča iz Milj.
Tretješolci so sodelovali pri krožni vadbi na šestih postajah, kjer so se preizkusili v nogometu, košarki, odbojki, atletiki, splošni motoriki in v zabavnem jezikovnem kvizu, ki ima kot cilj utrjevanje poznavanja slovenskega jezika in športnega izrazoslovja.
Četrti in peti razredi so med sabo tekmovali v igri med dvema ognjema, v pravem šolskem turnirju. Turnir je veljal za uvrstitev v veliki deželni šolski finale, ki bo na sporedu na Opčinah, 13. aprila 2018. Po nekaterih zelo izenačenih tekmah, si je končno zmago in napredovanje v deželni finale zagotovila osnovna šola Frana Venturinija. Ostale tri šole so zasedle drugo mesto ex-equo, saj je vsaka izmed treh po enkrat zmagala. Za veliko navdušenje vseh udeležencev je poskrbela maskota slovenskega športa v Italiji žabica Skokica, ki je krožila po dvorani in sodelovala pri postajah krožne vadbe.

Skokični vrtiljak

Pred nagrajevanjem je približno 60 učencev četrtih in petih razredov, pod vodstvom profesorice in trenerke Petre Krizmančič, zaplesalo po notah himne  Skupaj zmoremo; ples so, pred tem, učenci pridno vadili pri plesnih delavnicah na posameznih šolah.
Vsi tretješolci so prejeli spominski trakec s kuverto in potrdilom o opravljenem krožni vadbi, ostali učenci pa knjižni zaznamek z besedilom himne Skupaj zmoremo. Vzdušje v telovadnici je bilo res prijetno in zabavno; otroci so na prireditvi ob igrah lahko navijali, plesali, peli in se med seboj družili.
Naslednja etapa Skokičinega vrtiljaka, bo namenjena šolam goriškega ravnateljstva in bo na sporedu v ponedeljek, 19. februarja 2018, v jutranjih urah, v telovadnici Mirka Špacapana v Gorici.