TRST – V Tržaškem knjižnem središču je v sredo, 3. oktobra 2018, potekala tiskovna konferenca projekta “Slovenski pozdrav Barkovljanki”. Srečanje z novinarji ob predstavitvi slovenskih vsebin na letošnji Barcolani in regate Go to Barcolana from Slovenia by Kempinski je ob prisotnosti številnih gostov, med katerimi naj omenimo predsednika organizacijskega odbora Barcolane Mitjo Gialuza, predsednika ZSŠDI Ivana Peterlina, predsednika naših jadralnih klubov JK Čupa Nade Čok in TPK Sirena Petra Sternija, pokrajinsko predsednico ZSKD Živko Persič, predsednika SK Devin Daria Štolfo in druge. Tiskovno konferenco je vodil organizacijski tajnik ZSŠDI Evgen Ban.

Pozdravni nagovor predsednika ZSŠDI, Ivana Peterlina

Spoštovani predstavniki tiska, spoštovani gostje!
Danes smo se zbrali, da vam podrobno orišemo vse to, kar smo pripravili za letošnjo Barcolano, vse to, kar lahko spravimo pod vsebinski naslov »Slovenski pozdrav Barcolani 2018«.
Trst je čudovito mesto, polno neovrgljivih značilnosti, mimo katerih ne moremo, saj nam ponazarjajo zgodovino, rast in bistvo tega mesta. Trst je mesto burje, ko se moraš krepko držati, da te ta ne odpiha, ali vrže na tla, Trst je mesto, ki ima še danes odsev avstro-ogrskega cesarstva, Trst je mesto pristanišča in s tem velikega pretoka ljudi in blaga z vsega sveta. Trst je mesto, kjer se različne kulture križajo in oplajajo druga drugo. Je pa tudi mesto, ki je v svetu zaslovelo s svojo edinstveno prireditvijo Barcolana, ki letos praznuje visok jubilej – svojo petdesetletnico. To pa tudi pomeni pol stoletja jadralnih srečanj, soočanj z najrazličnejšimi vremenskimi pogoji, petdeset let neprekinjenega vsakoletnega praznika, ki se začne veliko pred samo regato in traja še veliko po športni prireditvi.
In kako naj bi bili mi, Slovenci, ki živimo v Trstu in v okolici tega mesta, izvzeti iz vsega, kar se okrog nas s tako dinamiko dogaja! Od tu zamisel, da športni prireditvi damo svoj pečat tudi mi. Danes vam bomo predstavili pobude, ki smo si jih letos omislili. Kot predsednik ZSŠDI sem še posebno vesel in ponosen, da bomo v sozvočju s Tržaškim pomorskim klubom Sirena in pod pazljivim očesom Generalnega konzulata Republike Slovenije v Trstu, tudi letos priredili regato, ki bo imela start v Portorožu in ima pomenljivo ime “Go to Barcolana from Slovenia”. Zelo sem zadovoljen, da smo tudi letos uspeli, skupaj z drugimi dejavniki, koordinirati vrsto prireditev, ki jih ponujamo mestu v ogled, zelo sem ponosen tudi na dejstvo, da ima ZSŠDI tudi letos na tržaškem nabrežju dve stojnici, ki opozarjata tisoče mimoidočih, da smo tu tudi mi in da smo lahko resnično trden most med italijanskim svetom in matično domovino Slovenijo.

GO TO BARCOLANA FROM SLOVENIA BY KEMPINSKI

Eden ključnih spremljevalnih dogodkov letošnje Barcolane je regata Go To Barcolana from Slovenia; ta ima letos start v Portorožu, cilj pa v Trstu. Že od vsega začetka, se pravi četrto leto zapored, regato prirejajo Jadralni klub SVBG, TPK Sirena in ZSŠDI v sodelovanju z Generalnim konzulatom Republike Slovenije v Trstu in od letos tudi z Jadralno zvezo Slovenije. Lanska absolutna zmagovalka, ki je že trikrat zapored osvojila prehodni pokal, je jadrnica Adriatic Europa krmarja Dušana Puha. Regata bo v soboto, 13. oktobra. Start bo pred hotelom Kempinski Palace Portorož ob 11.00. Ob prihodu v Trst bo slovenske jadralce pozdravilo Godbeno društvo Prosek, ki bo okvirno ob 13. uri nastopilo na pomolu Audace v sklopu programa Združenja slovenskih športnih društev v Italiji.
Sklepni dogodek s sprejemom jadralcev in nagrajevanjem bo v dvorani Salone degli incanti v Trstu (bivša tržaška ribarnica) ob 17.00. Na slovesnosti bo poleg proseške godbe na pihala nastopila ambasadorka regate Tinkara Kovač. Goste prireditve pa bosta sprejela tudi najuspešnejši slovenski jadralec Vasilij Žbogar in šampionka slovenskega alpskega smučanja Tina Maze. Dogodek, podpirata Kempinski Palace Portorož in Slovenska turistična organizacija.

Trst - Tržaško knjižno središče, tiskovna konferenca; od leve: Ivan Peterlin, Mitja Gialuz, Evgen Ban, Peter  Sterni

SLOVENSKI POZDRAV BARKOVLJANKI

To je niz dogodkov s slovenskim pridihom, ki ga ob največji regati na svetu pripravljajo številne slovenske kulturne in športne ustanove v Italiji. Po uspehu, ki so ga v prejšnjih dveh letih doživeli dogodki združenih slovenskih ustanov, so se organizatorji odločili, da izboljšajo in nadgradijo ponudbo, ki jo bodo prireditelji Barcolane vključili v glavni program večdnevnega dogajanja pred osrednjo regato. Slovenski program prireditev, ki potekajo pod pokroviteljstvom Generalnega konzulata Republike Slovenije v Trstu in koordinacijo Združenja slovenskih športnih društev v Italiji, bo potekal med 6. in 13. oktobrom.

Program

Sobota, 6.10.2018, od 10.00 do 16.30: na Krasu

SK Devin

  1. BARCOLANA NA KRASU

Spoznavanje kraškega območja in njegovih kulturnih znamenitosti, naravnih lepot, domače hrane ter vina

POT PRVE SVETOVNE VOJNE

10.00   Organiziran prevoz v DEVIN
10.30    Sprehod po poteh PRVE SVETOVNE VOJNE
12.30    Prihod v MEDJEVAS
Pokušnja vin in kosilo na kmetiji BORISA PERNARČIČA
14.00   Ogled DEVINSKEGA GRADU
16.30   Povratek na Trg Oberdan
POT PROSEKARJA IN RIBIŠKI MUZEJ
10.00   Odhod
10.30   OPČINE – Sprehod po NAPOLEONSKI CESTI
11.45   DOM PROSEKARJA – Pokušnja domačega vina PROSEKAR in pogostitev
12.15   Sprehod od PROSEKA do KRIŽA
13.15   OGLED RIBIŠKEGA MUZEJA, predavatelj Franco Cossutta bo govoril na temo “Lov na tune”
14.00   kosilo v Restavraciji BITA
16.30   Povratek na Trg Oberdan

Nedelja, 7.10.2018, od 10.00 do 16.30: na Krasu

SK Devin

  1. BARCOLANA NA KRASU

Spoznavanje kraškega območja in njegovih kulturnih znamenitosti, naravnih lepot, domače hrane ter vina

POT OD NAPOLEONA DO MAKSIMILIJANA
10.00   Odhod
10.30   Ogled JAME PRI BRIŠČIKIH
11.30   Ogled repenske KRAŠKE HIŠE
12.30   DOM PROSEKARJA – aperitiv in ogled
13.30   DRUŠTVENA GOSTILNA NA KONTOVELU – kosilo
14.30   PANORAMSKI SPREHOD OD KONTOVELA DO GRLJANA
15.00   Ogled MIRAMARSKEGA GRADU
16.30   Povratek na Trg Oberdan
POT  D.O.C. (proizvodi kontroliranega porekla)
10.00   Odhod
10.30   Sprehod po krožni poti ŠKLJUNK v Praprotu med jarki prve svetovne vojne
11.30   ZIDARICH – ogled vinske kleti in pokušnja vin s prigrizkom
13.00   Sprehod po stezi Gemina od Praprota do Bajte
14.15   KRAŠKA KMETIJA BAJTA – pokušnja doma pridelanih vin in domačih narezkov ter ogled kleti
16.30   Povratek na Trg Oberdan

Nedelja, 7.10.2018, ob 17.00: Stolnica sv. Justa, Trst

 Slovenska prosveta v sodelovanju z Zvezo cerkvenih pevskih zborov

KONCERT SLOVANSKE SAKRALNE GLASBE

Priložnostni zbor, ki ga sestavljajo slovenski pevci s Koroške, iz Italije, matične Slovenije in Argentine bo vodila dirigentka Lučka Kralj Jerman
Vstop prost

Nedelja, 7.10.2018, ob 18.30: Kulturni dom v Trstu (Ulica Petronio, 4)

Slovensko stalno gledališče

MODRA NOČ GLEDALIŠČ: SANJSKO KRIŽARJENJE, LA CROCIERA DEI SOGNI, THE CRUISE OF YOUR DREAM

Torek, 9.10.2018, ob 18.30:  Kopališče “Bagno Ausonia”
(tudi v primeru slabega vremena)

Zveza slovenskih kulturnih društev v sodelovanju z Glasbeno matico Furlanije – Julijske krajine

LEPA VIDA
ŽIVLJENJE, HREPENENJE, SANJE IN MELANHONIJA OB SONČNEM ZATONU

Nastopajo: glasbena skupina Ovce, ženski pevski zbor Zlate Ribice iz Križa in glasbeniki Glasbene matice Furlanije – Julijske krajine
Vstop prost
Glasbeni in instrumentalni dvojezični večer v poklon Lepi Vidi, tipični ženski figuri tržaškega in slovenskega primorja. V slovenski mitologiji jo pogosto uporabljamo za opis ženske s Primorske in s slovenskega krasa, ki je v gospodarsko nestabilnem okolju skušala pomagati svoji družini tako, da se je selila v Aleksandrijo kot varuška in dojilja. Od tu ime »aleksandrinke«. Odhajale so prav s tržaškega pristanišča.
Najpomembnejši slovenski pesniki in pisatelji so dobili navdih v tem mitu in prav transliteracija teh poezij in pesmi bo protagonistka večera, ki jih je mojstrsko orkestriral skladatelj Aljoša Saksida.

Petek, 12.10.2018, ob 21.00: TPK Sirena (Miramarski drevored, 32 – Trst)

Slovensko stalno gledališče
SLUGA DVEH GOSPODARJEV
Carlo Goldoni
Režiser: Igor Pison
Glasba: Ilija Ota
Igrajo: Nikla Petruška Panizon, Tadej Pišek, Andrej Rismondo, Nejc Kravos
Blagajna bo odprta (na sedežu TPK Sirena) od 20.ure dalje. Vstopnina: 6 €.
Goldoni je snov za komedijo Sluga dveh gospodarjev povzel po »scenariju«, ki so ga leta 1718 v Parizu igrali Luigi Riccoboni in njegovo italijansko gledališče. Zapleti, ki jih povzročita zaroka med hčerko skopuškega trgovca Pantaloneja in sinom dr. Lombardija ter »vrnitev« njenega nekdanjega zaročenca (za katerega se pozneje izkaže, da je le v moškega preoblečena Beatrice, ki želi po bratovi smrti izterjati denar) in njegovega sluge, večno lačnega Truffaldina, slednjemu omogočijo, da začne skrivaj služiti tudi Torinčanu Florindu Aretusiju, ki se pred roko pravice in v iskanju ljubljene Beatrice zateče v Benetke. Truffaldino nekaj časa uspešno služi obema gospodarjema, ki ne vedoč drug za drugega celo najemata sobi v isti krčmi, toda težave se začnejo, ko Truffaldino izroči pisma napačnemu naslovniku, vrne denar napačnemu lastniku in zloži stvari v napačne kovčke. Kot se za vsako komedijo spodobi, se komedijski klobčič tudi tokrat uspešno razplete: Pantalonejeva hči se poroči z izbrancem svojega srca, Florindo z ljubljeno Beatrice, slavju pa se pridruži tudi Truffaldino, ki Pantaloneja zaprosi za roko služabnice Brighelle.

Petek, 12.10.2018, od 14.00 do 22.00: Opčine, obelisk

SK Brdina
SK BRDINA POZDRAVLJA BARCOLANO
14.00   Odprtje stojnice
15.30   Turnir šaha in turnir v metanju skrl (škrove)
20.00   Koncert ”OLIVER MANIA” v izvedbi MPZ Vesna iz Križa in MePZ Rdeča Zvezda iz Saleža

Sobota, 13.10.2018, ob 12.30: Pomol Audace

JK Čupa in Združenje slovenskih športnih društev v Italiji
ČUPA, NAJSTAREJŠE SLOVENSKO PLOVILO, SE VRAČA NA TRŽAŠKO NABREŽJE
Člani JK Čupa bodo priveslali v Trst na znamenitem ribiškem čolnu, ki so ga sami izdelali

Sobota, 13.10.2018, ob 13.00: Pomol Audace in Naselje Barcolana

Združenje slovenskih športnih društev v Italiji, TPK Sirena, SVBG, Jadralna zveza Slovenije in Generalni konzulat Republike Slovenije v Trstu
GO TO BARCOLANA FROM SLOVENIA BY KEMPINSKI
Pozdrav slovenskim posadkam jadralne regate Portorož (SLO)-Trst
Nastopa Godbeno društvo Prosek

Sobota, 13.10.2018, ob 16.00: Naselje Barcolana

TINA MAZE NA SLOVENSKIH STOJNICAH
Najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov bo obiskala stojnice Slovenske turistične organizacije

Sobota, 13.10.2018, ob 17.00: Salone degli Incanti

(Nabrežje Nazario Sauro, 1 – Trst)
Združenje slovenskih športnih društev v Italiji, TPK Sirena, SVBG, Jadralna zveza Slovenije in Generalni konzulat Republike Slovenije v Trstu

GO TO BARCOLANA FROM SLOVENIA BY KEMPINSKI

Sprejem in nagrajevanje slovenskih posadk jadralne regate Portorož (SLO)-Trst
Nastopata: Tinkara Kovač in Godbeno društvo Prosek
Gost večera: Tina Maze
Pokrovitelja: Kempinski Palace Portorož in Slovenska turistična organizcija
V sodelovanju s Slovenskim deželnim gospodarskim združenjem in z Okusi Krasa

Sobota, 13.10.2018, od 8.00 do 22.00: Opčine, obelisk

SK Brdina
SK BRDINA POZDRAVLJA BARCOLANO
08.00   Odprtje stojnice
09.30   Zbirališče pohodnikov
10.00   Vodeni pohod s Paolom Sosičem ”Iz obeliska na Selivc”. Trajanje pohoda približno 2 uri. Pohod je primeren za vse pohodnike.
14.00   Nagrajevanje slikarskega Ex-tempora; sledi nastop Mažoretne in twirling skupine Doberdob
20.00   Koncert skupine NEBOJSEGA

Nedelja, 14.10.2018, ob 7.00: Opčine, obelisk

SK Brdina
SK BRDINA POZDRAVLJA BARCOLANO
07.00   Odprtje stojnice in prenos v živo Barcolane
Go to Barcolana from Slovenia
13.10.2018 h 18.00 – Pogostitev Okusi Krasa

Go to Barcolana from Slovenia

13.10.2018 h 18.00 – Pogostitev Okusi Krasa

Gostilna El Fornel: Polenovka na krekerju s šetrajem in lazanja iz mešanih rib na belo/ Baccalà mantecato su crecker alla santoreggia e lasagne di pesce misto in bianco
Gostilna Veto: Pohan piščanec / Pollo impanato
Pekarna Bukavec: Fanclji z dušo / Frittole con l’anima
Refolo Hostaria Creativa: Sardoni v šavorju / Sardoni in savor;
Sladoredarna Soban: sladoled / gelato s tipičnim kraškim Okusom ;
Vinotoč  Cherti: malvazija
Kozarci + prti (Križman)

Čustveno popotovanje skozi Okuse Krasa

slovenska kulinarika in tipični proizvodi s tržaškega in goriškega Krasa in morja
Slovensko Deželno Gospodarsko združenje (SDGZ) iz Trsta prireja  predstavitev kraških vinskih in kulinaričnih odličnosti ter pobudo Okusi Krasa. S takimi pobudami pripomoremo k vrednotenju tipičnih proizvodov kulinarike in tradicije ter večanju prepoznavnosti našega prostora, tudi kot privlačne turistične destinacije. Slovenska identiteta se torej ohranja tudi skozi obdelovanje zemlje, pridelovanje tipičnih proizvodov, ki omogočajo razvoj pristne kraške kulinarike.
Pobuda Okusi Krasa je nastala leta 2001 zato, da bi v naših obratih ohranili okus tradicije in starodavne recepte ovrednotili z lokalnimi pridelki. Prireditev združuje skupino gostiln, živilskih trgovin, pekarn in slaščičarn, ki nudijo kulinarične specialitete in tipične kraške pridelke. Vsako leto se po najboljših močeh trudimo pri organizaciji te zahtevne pobude in promociji kraških proizvodov, ne samo v gostilnah, pač pa tudi v drugih sodelujočih obratih. Ljubitelji narave in dobre kuhinje vsako leto so toplo vabljeni, da obiščejo Kras in sodelujoče gostilne, pekarne in trgovine. Vabilo gostom, da se nekaj dni pomudijo v našem edinstvenem okolju, velja seveda celo leto, da lahko odkrijejo okuse, barve in vonjave vseh letnih časov.
Okusi Krasa 2018 v znamenju Kraške ohceti  26. oktober – 11.november 2018 (in še naprej)   Pobuda Okusi Krasa 2018 bo obiskovalcem nudila nepozabno kulinarično izkušnjo skozi čas. Letošnji jedilniki so tradicionalno obarvani, a ohranjajo obenem inovativni pridih. Dogodek nudi gostincem priložnost, da izrazijo svojo kreativnost in ovrednotijo kraško kulinarično dediščino. Jedi bodo oplemenitila kraška vina, ekstra deviško oljčno olje, kraški sir, med in drugi kraški proizvodi.
Pekarne nudijo tipične slaščice in kruh iz domače moke, mlete na mlinski kamen. V kotičku tipičnih proizvodov pri sodelujočih ponudnikih bodo med prireditvijo, in tudi pozneje, na prodaj domači proizvodi, v sodelovanju s konzorciji in organizacijami proizvajalcev. Tudi letos so na voljo posebni darilni paketi Okusov Krasa. Ne le vino in kulinarika. Poti skozi naravo in kulinariko z vodiči Curiosi di Natura. Na spletu.
Dodatne informacije o jedilnikih, ponudnikih, proizvajalcih in dogodkih na spletnem naslovu www.okusikrasa.net in na naši FB strani.
Obiščite naše gostilne, pekarne, slaščičarne in trgovine, kjer boste imeli na voljo poleg dovršeno pripravljenih jedilnikov, tudi kotiček kraških dobrot, v katerem si boste lahko zagotovili darilni paket Okusov Krasa.