BEOGRAD (Srbija) – V nedeljo, 7. aprila 2019, je v Surčinu blizu Beograda potekala 63. izvedba srbskega državnega prvenstva v hoji na cesti za mladinske in članske kategorije. Proga je bila speljana v parku navtičnega naselja Boljevci, ob bregu reke Save.
Tekmovanje je za Srbe veljalo tudi kot selekcija za nastop na balkanskem prvenstvu v hoji, ki bo letos na sporedu čez 2 tedna v grškem Alexandropoulosu.
Prvič so se prvenstva udeležili tudi hitrohodci iz Slovenije, čeprav je bila tokrat zaradi razsajanja gripe ekipa sestavljena le iz 2 atletov. Poleg mlajše mladinke Karin Avsenek je na tekmovanju nastopil še njen trener Fabio Ruzzier.
Najprej se je Karin spoprijela z najboljšimi srbskimi sovrstnicami na 2 km dolgi razdalji in se nepričakovano uvrstila na končno 3. mesto.
Uro kasneje pa je Fabio, ki je bil tudi tokrat najstarejši med vsemi tekmovalci, startal na 5 km razdalji v konkurenci 9 tekmovalcev članske in juniorske kategorije. Na precej vijugasti progi, polni ovinkov, vetrovnem vremenu in ob uri starta (13. uri) pri temperaturi 25° se je naš atlet odločil, da starta previdno in se pri drugem km nahajal na 5. mestu. Od takrat pa so sodniki pričeli »pometati« in kmalu zatem diskvalificirali atleta, ki ga je medtem Ruzzier ujemal. Do cilja se pozicije niso spremenile, z razliko, da je naš atlet na cilju skoraj ujel 31 let mlajšega Marka Đukiča, ki je imel na polovici proge minuto naskoka, na cilju pa le še 3 sekunde.
Po cilju so nato zelo strogi sodniki diskvalificirali še prvouvrščenega večkratnega olimpijca Predraga Filipovića. Zmagovalec je tako postal tudi sam večkratni olimpijec 34 letni Vladimir Savanović, pred že omenjenim 35 letnim Markom Đukičem in 66 letnim Ruzzierjem. Torej veliko zadoščenje za našega atleta, ki mu je kljub starosti uspelo, da stopi na zmagovalne stopničke
tudi med člani, čeprav so Srbi nagradili le lastne tekmovalce in so gostom dali le spominske kolajne, kar pa ni našega atleta prav nič motilo.

Srbsko prvenstvo Fabio Ruzzier
Srbsko prvenstvo Fabio Ruzzier