Palmisano

TRST –  V nedeljo, 10. septembra 2017,  se je na tržaškem Velikem trgu, Borznem trgu in trgu Verdi odvijala mednarodna tekma v hoji, na kateri je nastopilo več kot 100 tekmovalcev iz 10 evropskih držav in Južne Afrike. Nastopila je tudi skupina italijanskih državnih reprezentantov, najodmevnejše ime pa je vsekakor bila Antonella Palmisano, ki je pred mesecem dni  osvojila edino kolajno (bron) za italijanske barve na Svetovnem prvenstvu v Londonu, ki pa je bila v Trstu le kot botra celotnega tekmovanja. Med ženskami so bile na startu še Valentina Trapletti (15. v Londonu), Nicol Colombi in Sibilla Di Vincenzo (obe državni reprezentantki), medtem ko je bil v moški konkurenci najvidnejši predstavnik Francesco Fortunato (25. v Londonu), poleg njega pa še državna reprezentanta Leonardo Dei Tos ter Stefano Chiesa.
Tekmovanje je obenem veljalo tudi za 43. izvedbo mednarodnega tekmovanja Intercity, to je mestnih reprezentanc Kopra, Zagreba, Rima, Bergama, Sabadella (Barcelona), Dresdena ter Freiburga, kar je na start privedlo še celo vrsto državnih reprezentantov Španije, Nemčije, Švedske, Slovaške, Srbije, Hrvaške in Slovenije. Končno so tekme za vse ženske in moške kategorije veljale tudi za Deželno prvenstvo v hoji na cesti.
V tej številni in pisani konkurenci je nastopila tudi sedmerica tekmovalcev iz Slovenije, ki vadijo pod vodstvom našega trenerja Ruzzierja. V 6 različnih kategorijah so osvojili dve prestižni zmagi, dve drugi, eno tretje, eno četrto in v najkakovostnejši članski konkurenci še absolutno 13. mesto. Na najvišjo stopničko sta stopili Koprčanka Saša Milenovič, ki je zmagala med U12 na 1 km razdalji. V kategoriji U14 je na 2 km s taktično najlepšo tekmo odločeno v zadnjih 100 m prevladala Mariborčanka Tamara Reicht. Med kadetinjami je na 3 km osvojila drugo mesto Radovljičanka Karin Avsenek, isto mesto pa si je v isti kategoriji moške konkurence na 5 km prisvojil Velenjčan Jaka Grabner. Na najdaljši preizkušnji 10 km je tekmovala četverica slovenskih tekmovalcev. Med mlajšimi mladinkami sta tretje in četrto mesto osvojili Koprčanka Eva Čanadi ter Radovljičanka Kaja Rupar, medtem ko je bil v članski konkurenci Ljubljančan Anže Tesovnik odličen 13.
Na isti lestvici je bil Fabio Ruzzier na končnem 25. mestu med 35 tekmovalci, kljub temu, da je bil od vseh daleč najstarejši, poleg tega, da je imel breme organizatorja, kar mu je onemogočilo, da bi se na tekmo ustrezno pripravil (segrel). V lastni kategoriji Master M60 je seveda premočno zmagal pred Italijanom Venturijem in Slovakom Baduro ter se s časom 54:35,2 letos izboljšal za skoraj 2 minuti, ko je marca meseca na svetovnem prvenstvu master v Južni Koreji dosegel čas 56:31. Dodatno zadoščenje mu je prineslo še končno absolutno 3. mesto med člani, veljavno za deželno prvenstvo.
Na prva tri mesta članskih kategoriji so se v ženski konkurenci pričakovano uvrstile Valentina Trapletti (43:29,4), pred Nicol Colombi (44:41,3) in presenetljivo Hrvatico Ivano Renić (47:31,3), ki si je tretje mesto prislužila zaradi diskvalifikacije Sibille Di Vincenzo v zadnjem krogu.
Med moškimi je kot pričakovano zmagal Francesco Fortunato (41:42,8), pred lanskim zmagovalcem Leonardom Dei Tosom (441:51,3) in Stefanom Chieso (41:55,1). Kljub zelo slabim vremenskim pogojem (med zadnjo tekmo na 10 km so tekmovalci nastopili pod nalivom in sunki vetra) je tekmovanje vsekakor zelo uspelo, škoda le, da so morali nagrajevanje, ki je bilo sprva predvideno v središču trga Zedinjenja prenesti v občinske prostore poročne sobe.

-> rezultati (zip, pdf)

Na zgornji sliki s predstavitve; od leve: Fortunato, Di Vincenzo, Palmisano, Dei Tos, Trapletti, Čanadi, Ruzzier in žena.