NABREŽINA – V ponedeljek, 6. maja 2019 se je v organizaciji ZSŠDI in zavoda Media sport iz Ljubljane, v občinski telovadnici v Nabrežini, odvijala 12. izvedba športno-vzgojne prireditve Žogarija v Italiji.
Prireditev, ki je bila najprej predvidena na Trgu Sv. Roka, pred občinsko knjižnico, se je zaradi neugodnih vremenskih razmer selila v telovadnico. Na letošnji Žogariji so sodelovale vse štiri šole nabrežinskega ravnateljstva (Virgil Šček, Stanko Gruden, Josip Jurčič in 1. maj 1945), italijanska osnovna šola Giovanni Pascoli iz Sesljana, slovenska in italijanska sekcija nabrežinskega otroškega vrtca ter skupina dijakov nižje srednje šole Iga Grudna iz Nabrežine.
Osnovnošolci so tekmovali v nogometu 3:3, spretnostnih igrah in kvizu znanja, malčki iz vrtca so sodelovali pri animaciji, ki jo je vodil Sten Vilar, nižješolci pa pri likovni delavnici in pri projektu varna vožnja s kolesom.
Na svoj račun so prišli tudi učitelji spremljevalci z igro “tudi vi profesor”.
Vzdušje v dvorani je bilo celo dopoldan prijetno in veselo. Italijanska šola Pascoli se je na prireditvi predstavila z likovnim projektom o zaščiti živali, šoli Šček in Gruden z združenim pevskim zborom, šola Jurčič z nastopom devinskih gusarjev, šola 1. maj 1945 pa s plesno točko.
V programu ni zmanjkal niti protokalarni del s poudarkom na fair playu in strpnosti v športu. Udeležnece Žogarije je pred nagrajevanjem nagovorila občinska odbornica za kulturo Annalisa D’Errico, ki se je zahvalila organizatorjem za lepo izpeljano prireditev. Prisotne je obiskala tudi maskota Žogarije vranček Franček.
Na koncu je prvo mesto osvojila osnovna šola Josipa Jurčiča iz Devina z 18 točkami, pred osnovno šolo 1. maj 1945 iz Zgonika s 14; nagrado za Fair play pa je prjela osnovna šola Giovanni Pascoli iz Sesljana.
Šola zmagovalka italijanske etape Žogarije je seveda vabljena na mednarodni finale, ki bo predvidoma, v novembru, v Beogradu

IMG_0548

Foto ZSŠDI