Glede na veliko povpraševanje za slike ob 60-letnici Slovenskih športnih iger, jih ponovno postavljamo na prvo stran naše spletne strani.

60-letnica SŠI: zelo občutena svečanost na Stadionu 1. maja v Trstu in 600 slik o Igrah

TRST – V soboto, 24. novembra 2018 je na Stadionu 1. maja v Trstu potekala svečanost ob 60-letnici Slovenskih športnih iger. Slovesnosti v fojerju Stadiona v organizaciji Združenja slovenskih športnih društev v Italiji in soorganizaciji tudi naše spletne strani www.slosport.org, se je udeležilo res lepo število ljudi.
Prireditev je vodil organizacijski tajnik ZSŠDI Evgen Ban, radijska novinarka Valentina Oblak pa je intervjujala nekatere od tedanjih akterjev  Športnih iger. Za glasbeni utrinek je poskrbel pevski zbor Anakrousis, ki ga vodi Jari Jarc. Na dveh velikih ekranih pa so si prisotni lahko ogledali na stotine slik iz tistega obdobja te naše velike športne manifestacije. Slike pa je  je prispevala naša spletna stran.
Valentina Oblak je kot prve intervjujala Uča Jurkiča, Olgo Pavletič, Alda Rupla in Ivana Peterlina. Kot drugi so stopili pred mikrofon Norči Zavaldal, Pino Lakovič in Nino Patrizio. Nakar so bili na vrsti Vojko Miot, Bruno Križman in Franko Drasič. Prav zanimivo je bilo slišati njihova pričevanja.
Po uspeli prireditvi je sledilo odkritje plošče na zunanji steni Stadiona ob 60-letnici Slovenskih športnih iger. Ploščo  je odkrila Olga Palvetič, ena najboljših športnic SŠI in žena pokojnega Bojana Pavletiča, velikana telesne kulture med Slovenci v Italiji.
Prisotni so se nato zbrali na druženju in seveda obujali spomine na tiste nepozabne čase Športnih iger, ki so odločilno zaznamovale poznejši razvoj našega športa.

ssi-freehand2

O Slovenskih športnih igrah

Prvi Slovenski športni dan je potekal od 2. do 4. novembra 1958 na Stadionu 1. maja v Trstu. Tekmovalci in tekmovalke so se pomerili v sedmih panogah. Zaradi velikega zanimanja za to športno prireditev jo je organizator preimenoval od leta 1961 do 1965 v Športni teden in od 1966 do 1975 v Športne igre.
Za našo telesno kulturo so bile “Igre” vitalnega pomena, saj so se iz te manifestacije rodila skoraj vsa naša povojna športna društva, bila so kovačnica za bodoče odbornike, trenerje in odskočna deska za mnoge športnice in športnike, ki so se nato uveljavili na vsedžavni in celo mednarodni ravni.

Foto svečanost in 600 slik s Športnih igrah