MILJE – Društvo slovenskih lovcev Doberdob je v nedeljo organiziralo tradicionalno strelsko tekmovanje na glinaste golobe na strelišču v Miljah. Preizkušnja, ki je med tekmovalci znana pod nazivom »Pohod po lovišču«, predvideva merjenje na 25 glinastih golobov, le-ti pa odletijo iz raznih točk na strelišču in njihova smer letenja se stalno spreminja. Tekmovalcem otežkočajo preizkušnjo tudi dvojni glinasti golobi, ko istočasno poletita dve tarči v različne smeri. Gre torej za zahtevnejšo panogo, ki se razlikuje od trapa, discipline, ki ji lahko sledimo tudi na olimpijskih igrah.
Prvi nedeljski poki so se zaslišali že ob deveti uri in nadaljevali so se vse do popoldanskih ur. Vreme ni bilo naklonjeno, saj sta dež in veter nadlegovala strelce, a pokriti poligon je vseeno omogočil brezhibno izvedbo tekme. Zvrstili so se številni tekmovalci porazdeljeni po različnih starostnih skupinah od mladincev do veteranov. Tekmo, ki si jo je ogledal tudi predsednik ZSŠDI Peterlin, je vodil sodnik, vitez italijanske republike Luciano Piuca.
Kot že vrsto let in v duhu dobrega čezmejnega sodelovanja, so se tekme udeležili tudi strelci iz Slovenije in se dobro uvrstili. Mladinci so pokazali, kaj zmorejo in brez večjega napora zasedli vrh lestvice. Pred nagrajevanjem je predsednik Žarko Šuc predstavil gospo Sonjo, Pahorjevo vdovo, pozdravil je nastopajoče in se zahvalil vsem, ki so omogočili tekmo. Orisal je lik in osebnost soustanovitelja in dolgoletnega predsednika DSL Doberdob Jožeta Pahorja, ki je vodil društvo štirinajst let in je v njem bil tudi blagajnik, revizor in podpredsednik. Ker je bil tudi velik ljubitelj glasbe, sta s pevovodjo Jankom Simoneto ustanovila Slovenski lovski pevski zbor Doberdob, ki deluje pod okriljem društva ter širi slovensko lovsko pesem med nami in v okvirih večinskega naroda, ki tovrstnega izročila ne pozna. Čustveni spomin na moža je podala tudi gospa Sonja, ki se je še posebno zahvalila društvu, da goji nanj spomin. Spregovoril je tudi referent za strelstvo Sergij Štoka, ki se je med drugim zahvalil vodstvu strelišča za uporabo objekta in strelcem za nastop.

Nagrajenci-in-sodnika

Na društveni lestvici si je pokal »Jože Pahor« priboril Patrik Komjanc (izročila mu ga je gospa Sonja), na drugo mesto se je uvrstil Stojan Žužek, na tretje pa Sandi Šuc.
V kategoriji lovcev so najboljša mesta zasedli Alessandro Sorcich, Andrej Gec (Slovenija), Alen Vitez (Slovenija), Patrik Komjanc in Stojan Žužek.
V kategoriji lovcev strelcev so bili najboljši Mauro Zerial, Giampaolo Benedetti in Massimo Suriano.
Med lovci veterani so prva tri mesta zasedli Romeo Scordino, Rino Zecchin in Luciano Piuca.
V kategoriji strelcev pa je bila oddana samo prva nagrada, ki jo je priejel Bruno Tonini.
Med mladinci pa se je prvega mesta veselil Alessio Saincich.
Gre na tem mestu opozoriti tudi na kategorijo lovk, v kateri je prvo mesto osvojila članica DSL Doberdob Susana Mazzon.