V soboto, 9. in  v nedeljo, 10. septembra 2017  so se s 1. krogom začele nogometne amaterske lige, v katerih nastopa tudi 10 ekip naših društev. Tretja amaterska liga, v kateri igra tudi Gaja, se začne pozneje. Prvi krog je bil za “naše” še kar zadovoljiv. Poleg derbija z uspehom Primorja proti Stistiani/Sesljanu so ostali dosegli 3 zmage,  3 neodločene izide in 2 poraza.

Elitna liga

1. krog; Pasian di Prato; nedelja, 10. septembra 2017 (15.00)
Union Pasiano – Kras Repen 0:1 -> več in foto

-> vsi izidi, lestvica in prihodnji krog

Promocijska liga

1. krog; Gradišče; sobota, 9. septembra 2017 (15.30)
ISM Gradisca – Juventina 2:2 (1:0)
Strelca: 67. Dornik, 88. Dragosavljević
JUVENTINA: Štergulc, F. Marini, Ormellese, Racca, N. Marini, Zorzut (Copetti), Hriberšek, Kožuh, Zamora, Dornik, Madonna (Dragosavljević). Trener: Sepulcri.
V svojem prvem nastopu je Juventina osvojila dragoceno točko proti ekipi iz Gradišča, ki je v minuli sezoni izpadla iz elitne lige. Osvojena točka je še bolj dragocena, če vemo, da je Juventina zaostajala že za dva zadetka. Najprej Dornik in v končnici tekme Dragosavljević sta poskrbela za preobrat in zasluženo delitev točk.

1. krog; Vižovlje; sobota, 9. septembra 2017 (19.00)
Sistiana/Sesljan – Primorje 2:6 (1:3)
Strelci: 10′ Zubin (P), 28′ Gerbini (P), 31′ Mettulio (P), 40′ Tawgui (S), 55′ Petracci (S), 70′ Miot (P), 72′ Mettullio (P), 92′ Crasniqi (P)
SISTIANA/SESLJAN: Košuta, Crosato, Tawgui, Bric, Del Bello, Disnan, Podgornik (Pocecco), Bossi, Cannone (Petracci), Miklavec, Sammartini (Castellano). Trener: Biloslavo.
PRIMORJE: Modesti, Miot, Cerar (Furlan), Lapaine, Surez (Krasniqi), Pacherini, Mettullio, Gerbini (Semani), Zubin, Girardini, Danieli (Millo, Pezzullo). Trener: Ravalico.
Na derbiju v Vižovljah se številni gledalci (več kot 200) gotovo niso dolgočasili. Videli so kar 8 zadetkov, pa tudi igra je bila kar na zadovoljivi ravni. Zanesljivo je zmagalo Primorje, ki je že na tej tekmi dokazalo, da lahko meri precej visoko, kljub temu da je nastopilo v okrnjeni postavi. Za gostitelje je verjetno poraz prehuda kazen, saj so se požrtvovalno borili. Nič pa ni pomagalo proti razigranim gostom, ki so že v 10 minuti povedli z Zubinom, nato je Zerbini dal drugi zadetek, tretjega pa Metullio z udarcem od daleč. Gostitelji so zmanjšali izid na 2:3 s Tawguiem in v 10. minuti dugega polčasa zadeli v polno s Petraccijem. Tekma je bila spet “odprta”. Primorje pa je kaj kmalu doseglo četrti zadetek z Miotom. Domači igralci so tedaj popustili in prepustili pobudo Primorju, ki je dalo še dva gola in prvi prvenstveni nastop končalo s “teniško zmago”.

1. krog; Križ; sobota, 9. septembra 2017 (15.00)
Vesna – Trieste Calcio 2:1 -> več in foto

-> vsi izidi, lestvica in prihodnji krog

Prva amaterska liga

1. krog; Doberdob; sobota, 9. septembra 2017 (16.00)
Mladost – Turriaco 1:0 (1:0)
Strelec: 1′ Simeone
MLADOST: Ballerino, D. Peric, Iodice (Papais), Tabai (Sangalli), Candusso, R. Furlan, Retucci (Milič), Sarr, Simeone, Ferletič, Bressan. Trener: Caiffa.
Doberdbosko moštvo je na najboljši način začelo prvenstvene nastope v prvi amaterski ligi in zasluženo premagalo trdoživo ekipo Turriaca Fogliana. Za ta derbi  je v Doberdobu vladalo precejšnje pričakovanje, saj si ga je ogledalo kar 200 navijačev. Gostitelji so začeli bliskovito in že po nekaj sekundah s Simeonijem povedli. V nadaljevanju bi lahko Mladost še povečala izid, saj si je priigrala dve enajstmetrovki. Sodnik pa je bil drugačnega mnenja in spregledal očitna prekrška v kazenskem prostoru. V teku srečanja je domače ekipa strumno upravljala vodstvo in se na koncu veselila treh točk.

1. krog; Trebče; nedelja, 10. septembra 2017 (15.00)
Primorec – Isonzo 0:0
PRIMOREC: Sorrentino, Burolo, Cudicio (Suppani), Di Leo, Frangini, Prestifilippo, Procacci (Curelli), Piras, Carlasara (Buonpane), Caselli, Grego; trener De Sio.
Proti zelo solidni ekipi Isonza, ki v tem prvenstvu meri zelo visoko, je trebensko moštvo osvojilo doma pomembno točko, ki je še toliko bolj dobrodošla, saj je ekipa nastopila v okrnjeni postavi. Odsotni so bili stebri moštva kot Tuberoso, Skolnik in Moriones. Tekma je bila izenačena. Obe ekipi sta imeli nekaj zrelih priložnosti za gol, oba vratarja pa sta ostala nepremagana.

1. krog; Bazovica; nedelja, 10. septembra 2017 (15.00)
Zarja – Aquileia 0:4 (0:1)
ZARJA: Bernabich, Spinelli, Norante (Vascotto), Varglien, Markovič, Panforte (Chizzo), Franco, Cottiga, Tarable (Milošević), Cepar, Racman; trener Campo.
Izključen: 47′ trener Campo.
Zarjani slabše niso mogli začeti. Doma so visoko izgubili proti ekipi iz Ogleja, ki ni pokazala nič posebnega, le pridno je izkoriščala vse napake gostiteljev. Ti so bili nezanesljivi na vseh igralnih mestih igrišča. Gostje so povedli že v 10. minuti, medtem ko Zarja dejansko ni ustvarila nobenih priložnosti za gol. V drugem polčasu je Aquileia dosegla vse tri gole iz akcije po kotu. Gostitelji pa so nadaljevali z zelo slabo predstavo inivsok poraz je bil tu.
“Ne pomnim tako visokega poraza Zarje na našem igrišču in tako slabe igre”, je bil po tekmi razočaran odgovoren za Zarjino ekipo Robi Kalc.

-> vsi izidi, lestvica in prihodnji krog

Druga amaterska liga

1. krog; Dolina; nedelja, 10. septembra 2017 (15.00)
Breg – Cormonese 1:1 (0:0)
Strelec: 93′ Scheriani
BREG: Karan, Marchetti (Marinelli), Selaković (Maselli), Bobini, Spinelli, Belladonna, Madrussani (Scheriani), Daris, Loris Nigris, D’Alesio (Calabrese), Sebastian Nigris. Trener: Nicola Lacalamita.
Srečanje v Dolini se je zaradi stalnega dežja in občasno tudi naliva začelo s polurno zamudo. Nakar sta ekipi le stopili na igrišče in kljub spolzkemu terenu urpizorili še kar zadovoljivo igro. Nekaj več priložnosti je imel sicer Breg, prva pa je prav zadnji minuti regularnega dela povedla gostujoča ekipa. Gostitelji pa niso stali križem rok in so se vrgli v napad ter v sodnikovem dodatku s Scherianijem dosegli izenačujoči zadetek.

1. krog; Štarancan; nedelja, 10. septembra 2017 (15.00)
Terenziana Staranzano – Sovodnje 3:0 (2:0)
SOVODNJE: Fabricijo, Piva, Galliussi, Mandini, Falcone (Sorbara, Milatović), Kogoj, S. Tomsič, Černe (N. Tomsic), Petejan, Visintin, Lutman. Trener: Simon Feri.
Izključen: 78′ Lutman.
Po lanskem nazadovanju v nižjo ligo Sovodenjci tudi v tem prvenstvu niso začeli najbolje. Nasprotno: v Štarancanu so utrpeli visok poraz, sicer proti zelo solidni ekipi. Gostje so prvi zadetek prejeli v 15., drugega pa v 33. minuti. Že tedaj je bilo jasno, da bo naloga Sovodenjcev zelo težka. V drugem polčasu (v 72. minuti) so gostitelji dali še tretji zadetek. Nekaj minut pozneje je Sovodnje ostalo v desetih, ker je bil zaradi ugovarjanja sodniku izključen Lutman. Poraz je bil zares neizbežen.

-> vsi izidi, lestvica in prihodnji krog