Tekst in slike: Igor Tomasetig

V nedeljo se je po goriških in novogoriških ulicah vila že 24. čezmejna pohodniško-tekaška prireditev Vivicittà – Poživimo mesti v organizaciji Uisp, ZSŠDI, Športnega zavoda Nova Gorica, Marathon cluba iz Gorice in ŠD Mark iz Šempetra. Prireditev, ki se je sočasno odvijala v 60 italijanskih mestih, daje vedno velik poudarek okoljevarstvu in zdravemu življenjskemu slogu ter skuša povezati mestna središča, parke in zelenice ter okoliške naravne danosti. Na startu na skupnem trgu Evrope pred severno železniško postajo se je zbralo 894 ljubiteljev hoje in teka. Pred samim startom je prisotnim zaigrala godba na pihala iz Doberdoba.
Letošnji pohod se je delil na tri težavnostne proge, trikilometersko, šestkilometersko in dvanajtkilometersko. Pred samim začetkom pohodniško tekaške prireditve so svoj pozdrav udeležencem prinesli goriški podžupan Stefano Ceretta, novogoriška podžupanja Ana Zavrtanik Ugrin in deželna odbornica za okolje Sara Viro. Nekateri udeleženci so proge pretekli drugi pa so se po odločili za umirjen sprehod. Za okrepčitev pohodnikov in tekačev z vodo, čajem, sadjem in piškoti, na polovici daljše dvanajstkilometerske preizkušnje pri cerkvi v Štmavru, je poskrbelo Združenje Krajevna skupnost za Pevmo, Štmaver in Oslavje v sodelovanju s KD Sabotin. Druga okrepčevalna postaja, v režiji UISP, pa je stala pred vhodom v Pevmski park.
Ob prihodu v cilj je udeležence pričakal topel obrok s paštašuto v posebni spominski posodici in glasbena skupina Doganiers iz Žabnic z narodno zabavno glasbo. Na cilju sta prisotne pozdravila deželna predsednica UISP Elena Debetto in direktor Javnega zavoda za šport iz Nove Gorice Uroš Jug. Najštevilčnejši skupini iz Italije in iz Slovenije sta prejeli spominski pokal. Z 72 udeleženci je bila najštevilčnejša skupina UGG (Unione Ginnastica Goriziana). Ostale skupine so prejele spominske plakete.
V petek se je v sklopu čezmejne prireditve Vivicittà – Poživimo mesti, na sedežu zadruge Arcobaleno, odvijalo zanimivo srečanje s tremi športnimi ambasadorji. Evgen Ban, ki je vodil večer, se je pogovarjal z bivšim košarkarskim asom NBA lige in Ignis Varese Charliem Yelvortonom, novogoriško atletinjo in udeleženko olimpijskih iger v Sydneyu 2000 Meto Mačus ter puščavskim ultra maratoncem Ivanom Zuferlijem, ki letno sodeluje na vsaj treh puščavskih preizkušnjah, na res norih razdaljah, med 100 in 300 kilometri vsaka.
Organizatorji so z udeležbo in potekom letošnje čezmejne tekaško-pohodniške prireditve izredno zadovoljni. V naslednjih dneh bodo poskusili nadoknaditi še prestavljeno šolsko tekaško prireditev »Tek, ki druži – La corsa che unisce«.