OPČINE – V telovadnici Polisportive na Opčinah, se je na pobudo ZSŠDI odvijal deželni šolski finale v  igri med dvema ognjema (MDO). Na prireditvi je sodelovalo osem slovenskih šol iz FJK v predstavništvu prav tolikih ravnateljstev. Vse šole finalistke so si pravico do nastopa zagotovile na turnirjih po ravnateljstvih, ki so potekali v februarju in v marcu 2017, v sklopu projekta Skokica. Učenci iz Špetra, Gorice in Vrha so se na Opčine pripeljali s športnim avtobusom Edotursa. Organizatorji so finaliste razvrstili v dve predtekmovalni skupini; v skupini A so igrale šole J. Jurčič, Ribičič/Širok, Vrh in F. Venturini, v skupini B pa šole O. Župančič, J. Abram, P. Petričič in Trubar/Kajuh. V polfinalu je šola Jurčič premagala šolo Trubar/Kajuh 14:8, šola Župančič pa šolo Ribičič/Širok 15:12.  V velikem finalu sta se pomerili šoli Župančič in Jurčič. Po zelo izenačeni igri je na koncu prevladala prva 15:13. Vsem udeležencem je za borbene nastope čestital predsednik ZSŠDI Ivan Peterlin, ki je vsaki šoli podaril žogo, kupone in nekaj gradiva muzeja vojaške zgodovine v Pivki. Zmagovalna šola Otona Župančiča iz Trsta pa je prejela tudi spominski pokal.

Opčine (Trst) - šolski šport, osnovne šole; med dvema ognjema

Izidi

SKUPINA A: Jurčič – Ribičič/Širok 15:10; Vrh – Venturini 12:9; Jurčč – Vrh 15:8; Ribičič/Širok – Venturini 15:8; Ribičič/Širok – Vrh15:8; Jurčič – Venturini 15:7; vrstni red: 1. J. Jurčič, Nabrežina 6 točk; 2. Ribičič/Širok, Sv. Jakob 4; 3. Vrh , Doberdob 2; 4. Venturini, Dolina 0.

SKUPINA B: Župančič – Trubar/Kajuh 14:8; Abram – Petričič 15:7; Župančič – Abram 15:10; Trubar/Kajuh – Petričič 13:7; Trubar/Kajuh -Abram 15:14; Župančič – Petričič 15:5; vrstni red: 1. O. Župančič, Sv. Ivan TS 6; 2. Trubar/Kajuh, Opčine 4; 3. J. Abram, Gorica 2; 4. P. Petričič 0.

Polfinale

J. Jurčič – Trubar/Kajuh 14:8
O. Župančič – Ribičič/Širok 15:12

Finale za 1. mesto

O. Župančič – J. Jurčič 15:13

V organizaciji ZSŠDI je v sredo, 12. aprila, v telovadnici Polisportive na Opčinah potekal deželni finale v igri med dvema ognjema. V veliki finale, so se uvrstile šole zmagovalke turnirjev po ravnateljstvih, ki so se odvijali v sklopu prireditve »Skokičin vrtiljak«. Vsako ravnateljstvo je zastopala ena šola: Sv. Ivan Trst (O. Župančič), Sv. Jakob Trst (Ribičič-Širok), Gorica (Josip Abram, Pevma), Dolina (Fran Venturini, Boršt), Opčine (Kajuh-Trubar, Bazovica), Nabrežina (Josip Jurčič, Devin), Doberdob (Vrh), Špeter (Pavel Petričič). ZSŠDI bo poskrbelo za prevoz udeležencev finala v igri med dvema ognjema iz Gorice in Benečije do Opčin in nazaj.
Letošnji deželni prvak je šola O. Župančič od Sv. Ivana, ki je v velikem odpravila šolo Josipa Jurčiča iz Devina.
Sledilo je nagrajevanje ob prisotnosti predsednika ZSŠDI, ki je tudi podeljeval nagrade vsem prisotnim, učencem O. Župančiča pa ličen pokal.

(sledi daljši komentar)

foto Lako